Artikel top billede

Test: Smart bærbar-kombi trumfer iPad - sådan da

Acer har snittet en billig Windows 8-tablet, der er bedste venner med en tastatur-dock. Det gør den til en af de mest interessante touch-computere med Windows 8 i øjeblikket. Og så kan Acer'en noget, som iPad ikke kan.

Test: Smart bærbar-kombi trumfer iPad - sådan da

Anmeldelse: Acer Iconia W510 ligner umiddelbart en netbook, men plastikken bedrager. Skærmen kan nemlig løftes af tastaturet, der fungerer som en dock.

Voila: Nu har du en Windows 8-tablet i din hule hånd. Og det er ikke den skrabede RT-version, men derimod en fuld version af Microsofts nye styresystem.

Den 10,1 tommer store touch-skærm er udstyret med en opløsning på 1.366 gange 768 pixel, og selv om det er mindre end eksempelvis den nyeste iPad, er det udmærket.

Selve skærmen/tablet-delen vejer under 600 gram, og på det område er den derfor lidt lettere end konkurrenten fra Apple.

Billig, men langsom

Acer Iconia W510 er en såkaldt hybrid-computer, da den fungerer både som almindelig pc med tastatur og som tablet.

Der er kommet så mange nye modeller de seneste par måneder med lignende funktionalitet, at det næsten kræver en længerevarende matematikuddannelse og det helt store regneark at holde styr på dem alle (du kan få hjælp til overblikket her).

Fælles for de fleste maskiner er, at de er meget dyre - over 10.000 kroner - og har mange hestekræfter.

Men her skiller Iconia W510 sig ud. Computeren fås i skrivende stund til cirka 4.400 kroner for en 32 gigabyte version inklusive tastatur-dock.

Det gør den til en af de mest interessante modeller, hvis du er på jagt efter en billig bærbar med Windows 8 og gerne vil have touch-funktionalitet.

Til sammenligning koster konkurrenten HP Envy X2 cirka 2.000 kroner mere, selv om den har nogenlunde samme specifikationer - dog har HP's maskine lidt større skærm.

De er begge baseret på Intel Atom-processorer, og det er især det, som er med til at holde prisen nede.

Det betyder dog, at der heller ikke er mange hestekræfter i Acer-pc'en, når den sammenlignes med hybrid-maskiner til 10.000 kroner med Intel Core i5-processorer eller bedre.

Acers model kan ses som en cykelrytter, der med et punkteret dæk forsøger at forcere Alpe d'Huez, mens konkurrenterne suser forbi med fråde om munden og EPO-sprøjter i armene.

Iconia W510 skal nok komme i mål, men det kræver tålmodighed, og den kommer på hårdt arbejde.

Efter at have brugt Iconia W510 i et par uger er vi dog blevet ret begejstrerede for maskinen.

Det er ikke en computer, som på nogen måder egner sig til foto- eller videoredigering, men som ekstra pc/tablet har en den række fordele.

Ikke mindst i forhold til Apple iPad der ellers har været tablet-konge i flere år.

Windows 8 trumfer iPad - sådan da

Det, som vi især godt kan lide ved Acer Iconia W510, er den fulde Windows 8-oplevelse. 

Det nyeste styresystem fra Microsoft er radikalt ændret i forhold til tidligere versioner - ikke mindst for at optimere Windows til en verden med touch og tablet-pc'er.

Mens Windows 8 på en almindelig bærbar kan virke som noget værre rod, giver det mere mening på en maskine som Iconia W510, hvor touch-delen kommer til sin ret. 

Det smarte er, at du med Windows 8 ikke er begrænset af en app-butik, hvilket er heldigt, da Microsoft Store er lige så tom og kedelig som køledisken i et supermarked i det tidligere DDR. 

Har du appetit på at fylde computeren med programmer, er det ikke noget problem, da der kan installeres almindelig software lige fra Office til spil og videoafspillere. 

Det giver - i forhold til iPad - en række fordele, da utallige filformater kan afvikles. 

Samtidig kan computeren køre Flash og Java, og der er derfor adgang til netbanken. 

Det er altså ligesom den oplevelse, som du kender fra din pc, men bare håndholdt (når skærmen ikke er docket). Det er faktisk ikke helt dårligt. 

Det vil være forkert at sige, at Iconia W510 er bedre end iPad. De to kan bare nogle forskellige ting, selv om Acers maskine trumfer iPad på enkelte områder. 

Den er ganske enkelt langt mere alsidig, når det gælder om tilføje og afvikle indhold, og det giver nogle store fordele produktivitetsmæssigt.

Til gengæld er iPad fortsat uhyggelig stærk på underholdnings-apps, hvorfor Apples maskine stadig er et unikt bekendtskab. 
Og så er der lige det med Iconia W510's byggekvalitet i forhold til iPad. Det vender vi tilbage til om lidt. 

18 timer på en opladning

Mon ikke Acer sender en venlig tanke til konkurrenten Asus, der var med til at finde på konceptet med tastatur og aftagelig touch-skærm, som vi har set på Transformer-serien med Android de seneste par år?

Umiddelbart minder Iconia W510 nemlig om den kombi, selv om designet ikke er noget plagiat. Der er dog ligesom på Asus-serien indbygget batteri i tastatur-docken, og derfor er den samlede batterilevetid cirka 18 timer på Iconia W510. 

Der sidder en USB-port i fuld størrelse i højre side på tastaturet, så der kan kobles ekstraudstyr som en mus eller en harddisk til maskinen. 

Selve tastaturet er langt fra imponerende, men det fungerer. Det er kompakt, og der er luft mellem tasterne. Selve tasterne er små, men det er ikke værre end på 'rigtige' netbooks. 
Der er også en trackpad på tastaturet, og den kan naturligvis bruges til at flytte cursoren rundt på skærmen. 

Men du kan til enhver tid smide en pegefinger op på displayet for at aktivere et program eller markere et afsnit. Det kræver tilvænning, at denne mulighed nu er til stede, da Iconia W510 minder så meget om en traditionel netbook, når skærm og tastatur er koblet sammen. 

Selve hængslet, der holder skærmen, er ganske solidt. Det skal det også være, da tryk på skærmen helst ikke skulle skubbe den bagud. 

Det er desuden nemt at sætte skærmen i docken og tage den op igen. Der foregår meget lydløst, og vi blev nogle gange i tvivl om, hvorvidt den egentlig var docket ordentligt. 

Den samlede vægt for dock og tablet er cirka 1,3 kilo, og det er fuldt ud acceptabelt, da computeren dermed er nem at have med på farten.

Et godt køb - men er det noget for dig?

Skærmen på 10,1 tommer er en passende størrelse, og da vægten er under 600 gram, er det ikke noget monstrum at sidde med i sofaen.

Farverne er ganske udmærkede, og touchdelen fungerer glimrende.

Der er integreret webcam på fronten og et otte megapixel-kamera på bagsiden, mens der i skærmens højre side er en række porte. 

Det er alle micro-porte til HDMI, USB og hukommelseskort af typen Micro SD, der tidligere har været meget udbredt i mobiltelefoner. 

Det betyder, at du kan smide ekstra lagerplads i maskinen, og det kan være tiltrængt, hvis du har valgt Acer-modellen på 32 gigabyte. 

Her æder Windows nemlig en del af pladsen fra fødslen. 

Billig, men plastik

Der er ingen tvivl om, at Acer Iconia W510 er en billig computer. Den koster endda mindre end nogle af de topmobiler, som er lanceret på det seneste. 

Men den lave pris betyder også, at Iconia W510 ikke er bygget som en tank. Plastikkvaliteten er i bogstaveligste forstand til at tage og føle på, og efter et par ugers brug har vores testeksemplar fået småskrammer og ridser hist og pist. 

Der skal ganske enkelt ikke meget til, før den bliver mærket, også selv om Acer har været flink og leveret et beskyttende etui med til skærmen. 

I forhold til iPad og den dyrere konkurrent HP Envy 2X, der begge har aluminiumsindpakning, kommer Iconia W510 hurtig til at virke lidt discountagtig.

Kvalitetsfølelsen er i hvert fald ikke til stede i samme grad, som når man holder nogle af de andre tablet-pc'er. 

Skal du købe?

Alt i alt er Acer Iconia W510 en af de mest interessante maskiner i øjeblikket, hvis du ikke ønsker at brænde alt for mange penge af, men gerne vil have en Windows 8-tablet, der også fungerer som netbook med touchskærm. 

Det er ikke sådan, at iPad'en nu skal have en ussel begravelse under stakken af reklamer på sofabordet, men den har i hvert fald fået en kompetent konkurrent i Acers maskine, der ikke mindst lokker med et fornuftigt prisskilt og fuld adgang til Windows-verdenen. 

Iconia W510 er oplagt som familiens ekstra (mini)bærbar, der virker med de pc-programmer, du kender, og den kan samtidig bruges som tablet til underholdning, eksempelvis streaming fra Netflix. 

Dobbeltfunktionaliteten er alle pengene værd, og vi ender på karakteren fire ud seks og udråber Acer Iconia W510 til et godt køb.

Du kan se en videoanmeldelse af Acer Iconia W510 her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.