Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Dette it-system skal kontrollere strømmen i Danmark

Et nyt og intelligent it-system skal sørge for, at der altid er strøm i din stikkontakt.

Læs også:
Sådan vil ekspertudvalg sikre et dansk smart grid

IT-Branchen vil have national satsning på smart grid

Sådan vil Lykke Friis sikre det it-baserede elnet

Energiselskabet Dong har i samarbejde med blandt andet det EU-relaterede konsortium Twenties udviklet et smart grid it-system, der betegnes som et virtuelt kraftværk.

Systemet er blevet døbt Power Hub.

Bag facaden gemmer sig en it-arkitektur, der kan leverer services, som skal anvendes i forbindelse med en stabil el-forsyning.

I vores kongerige er en stabil el-forsyning en selvfølgelighed i kraft af, at vi har baseret leverancen af strøm på eksempelvis kulbaserede kraftværker, der leverer konstant. Går det helt galt, kan vi hente strøm fra udlandet.

Men jo større andel af elektriciteten, der kommer fra vindmøller, jo større bliver udfordringerne med at vedblive med at sikre danskerne en stabil og sikker energiforsyning.

Skal balanceres

Når vinden ikke blæser, så producerer en mølle naturligvis ikke strøm, og den situation forsøger man at tage højde for med et intelligent it-system.

"Vi er ved at have opbrugt de nemme måder at balancere el-systemet på, med de 25 procent vindmøllestrøm i dagens el-system. Derfor har vi brug for at udvikle nye og innovative metoder, der kan hjælpe med at balancere el-systemet, når vi ved, at allerede i 2020 skal Danmark nå op på 50 procent vindmøllestrøm," fortæller Michael Moesgaard, der er CIO i Dong.

Samme toner lyder fra Energinets Søren Dupont Kristensen, der er el-markedsdirektør.

"I dag er der ikke overproduktion af vindenergi, men allerede i 2020 vil man i flere perioder have en solid overproduktion. Det kræver fleksibilitet at skabe balance i et el-system baseret på bæredygtig forsyning."

Kontrol over kaos

Power Hub er grundlæggende et it-system, som kontrollerer små og mellemstore distribuerede energiressourcer.

Det kan være både el-producerende og el-forbrugende enheder, som små vandkraftværker, gasturbiner, vindmøller, elbiler, kølehuse, gartnerier, pumper i renseanlæg eller drikkevandsforsyningen.

It-arkitekturens funktion er at optimere enhedernes el-forbrug eller -produktion så de, ud over at opfylde det primære industrielle behov, også kan levere pålidelige services, som kan bruges i fremtidens el-systemet.

Når vindenergien svigter, så kan man trække på andre energikilder eller sætte el-forbrugende enheder på stand by i en periode.

På denne måde kan man opnå intelligente styringer til at sikre forsyningssikkerheden og balancere el-systemerne.

It-systemet er opbygget af Dong Energy IT, og det drives ligeledes af den danske energi-gigant, der forventer at sælge løsningen til firmaets kunder og derigennem opnå en fortjeneste samtidig med en stabilisering af el-leverancen, og derved også priserne på strøm.

Fleksibilitet er således blevet en forretningsmodel for Dong.

Smart grid på standardkomponenter

I praksis forsynes en leverandør med en boks, kaldet en RTU-enhed, bestående af en Simens-udviklet programmable logic controller (PLC), der er en lille computer, som bruges til automatisering af produktionsmaskiner i industrien.

Den opsamler lokale data, der så sendes til Dongs .NET-baserede løsning, som skal integrere, kontrollere og optimere processerne - det vil basalt set sige; tænde eller slukke for en enhed.

"Grundpillerne i designet er hentet fra års erfaring med løsninger til kraftværksbranchen, hvor styring og optimering af kraftværksprocesser tidligere foregik mere eller mindre manuelt. Power Hub er på én gang et driftssystem med en meget høj grad af automation og samtidigt en innovations platform, som skal være ekstremt agil," lyder det fra Michael Moesgaard.

Dong-systemet skal i den ene ende integrere til energimarkederne og Energinet.dk´s systemer og i den anden ende kommunikerer med en lang række enheder hos DONG Energys kunder.

Ivan Kristian Pedersen, har været projektleder på systemet i Dong. Han beskriver arkitekturen således:

"Vi bygger et portofolio af el-producerende virksomheder og distribuere herefter via et it-system, som styrer kommunikationen. På den måde samler vi både producenter og forbrugere i et it-system, der er fleksibelt."

Vand er godt

En af de virksomheder, som Dong har inviteret til at deltage i projektet, er Tangeværket. Det jyske værk har produceret energi fra vandet i Gudenåen siden 1921.

"Dong har installeret en RTU-enhed på en af vores turbiner," fortæller Rasmus Lambert Christensen, fra Tangeværket.

"I praksis har det automatiseret en række processer, hvilket har gjort hverdagen enklere for os. Et konkret eksempel er rapportering af produktion samt rådighedsperioder. Tidligere foregik det i et regneark og via mail mellem os og Dong. I dag foregår det hele digitalt." fortæller han.

Tange-værket får et beløb stillet til rådighed for at være med til at skabe balance i den danske el-forsyning.

Dong forventer den største interesse for det nye it-system fra virksomheder ude i Europa.

Læs også:
Sådan vil ekspertudvalg sikre et dansk smart grid

IT-Branchen vil have national satsning på smart grid

Sådan vil Lykke Friis sikre det it-baserede elnet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.