Artikel top billede

Det offentlige vender det blinde øje til it-sikkerheden

Offentlige virksomhederne får ikke de nødvendige ressourcer til it-sikkerhed, og bliver derfor ofte nødt til at ignorere sikkerhedsproblemerne il, lyder kritikken.

Læs også:
Sådan fik Skat løst weekendens omfattende it-nedbrud

Banal it-fejl står i vejen for danske omregistreringer af køretøjer

NemID med java script: Er det bedre end Java?

"Problemer med it-sikkerheden i det offentlige er efterhånden noget, man oplever hver eneste uge"

Sådan lyder kritikken fra Jan Johannsen, der er teknisk chef for sikkerhedsfirmaet Check Point.

"Ofte skyldes det dog ikke manglende vilje, men derimod manglende efterlevelse af sikkerhedspolitikken eller en mangelfuld sikkerhedspolitik, utilsigtede handlinger fra medarbejdere samt manglende mulighed for kontrol fra it-afdelingen af de utilsigtede hændelser," fortæller han.

Han peger på, at reglerne er klare, men at praksis ikke følger med.

"Sikkerheden bør forbedres, både hvad angår kritiske eller alvorlige angrebsforsøg, lækage, botnet-aktivitet samt problematiske eller skadelige apps."

Det blinde øje

Udfordringen er naturligvis den stigende digitalisering af processer og services, der betyder, at afhængigheden af velfungerende it-systemer er øget markant.

Ifølge Jan Johannsen er It-systemerne meget pålidelige og driftsstabile på trods af en særdeles høj grad af specialisering og integration.

"Desværre har den øgede kompleksitet dog også gjort det nemmere for cyber-kriminelle at finde sårbarheder og huller i systemerne, der kan udnyttes til at ødelægge eller stjæle data og information."

"Samtidig er ressourcerne i det offentlige ikke tilrettet således, at der er mulighed for at sikre systemerne bedst muligt. Derfor tvinges sikkerhedsfolkene ofte til, at vende det blinde øje til, hvilket er en rigtig dårlig strategi, når det handler om it-sikkerhed," siger han.

Snak dig sikker

Men løsningen handler dog ikke altid om, at man skal have den store pengepung frem.

"Ofte kræver det ikke nødvendigvis dyre, tekniske løsninger, men derimod en fornuftig kombination af virksomhedens it-sikkerhedspolitik, medarbejdernes forståelse af sikkerhedspolitikken og dens vigtighed," vurderer han.

Han peger blandt andet på, at brugerne skal uddannes bedre for at undgå uønsket kode på maskinerne.

Den største trussel findes nemlig blandt de ansatte i virksomheden, som fra deres pc-arbejdsplads har adgang til internettet.

På trods af en måske velkendt sikkerhedspolitik og antivirus-klienter på medarbejdernes pc, aktiveres der desværre ofte uden medarbejdernes vidende store mængder af ondsindet kode, når de bevæger sig rundt i cyberspace.

"Efter mange års brug af internettet har vi fået kulturen i mod os. Folk er forvendte med, at alle data er tilgængelige, men sådan er det ikke i en virksomhed. Tværtimod," siger Jan Johannsen. 

Brugerstyring er din ven

Derfor efterlyser han en stribe sikkerhedslag, der kan hjælpe en ny kultur frem.

"I et it-system skal der være helt klare retningslinjer for hvem, der har adgang til hvad. Der skal opbygges rutiner, og så skal teknologien hjælpe folk på vej. Det kan være gennem brugerstyring i AD (active directory, red.), ved at sørge for, at data ikke kan forlade matriklen eller af, hvad man skal og ikke skal."

"Det gælder ikke kun i netværket, men i endnu højere grad også når medarbejderne bliver mobile," siger Jan Johannsen.

Læs også:
Sådan fik Skat løst weekendens omfattende it-nedbrud

Banal it-fejl står i vejen for danske omregistreringer af køretøjer

NemID med java script: Er det bedre end Java?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.