Artikel top billede

Kritik: Ingen logik i gigantiske Telenor-planer

Telenor lægger mere end fem milliarder på bordet i et nyt udlandseventyr. Analytiker er dog skeptisk. Læs hvorfor her.

Den norske telekoncern Telenor fortsætter sin ekspansive stil og går nu ind i Bulgarien.

Det sker med købet af landets næststørste mobiloperatør, Globul, som den norske telekoncern har betalt intet mindre end 717 millioner euro, eller 5,3 milliarder kroner for.

Globul har 4,5 millioner kunder og en markedsandel på 36 procent på det bulgarske marked.

"Baseret på vores erfaring med Telenors velfungerende virksomheder i regionen har vi en stærk tro på, at vi vil være i stand til at skabe værdier i det bulgarske marked. Gennem vores størrelse og erfaring koblet med Globuls kompetence og viden om markedet, kan vi tilbyde endnu bedre kvalitet og mere avancerede tjenester til bulgarske kunder," udtaler Jon Fredrik Baksaas, Telenors koncernchef i en pressemeddelelse.

Planen er blandt andet at høste synergier i området, hvor Telenor i dag er til stede i Ungarn, Montenegro og Serbien.

"Ingen logik i købet"

Købet får dog ikke umiddelbart store klapsalver frem hos analysebureauet Ovums teleanalytiker, Jeremy Green.

"Telenors opkøb af Globul, Bulgariens andenstørste mobiloperatør, er et udtryk for koncernens fortsatte politik med at gribe muligheden for opkøb uden at bekymre sig for meget om det geografiske- eller strategiske match. Der er ingen umiddelbar logik i opkøbet andet end det faktum, at Bulgarien ligger ved siden af Serbien, som er et andet Telenor-marked. Her leverer Telenor-forretningen en pæn margin sammenholdt med Telenors overordnede forretning, men det meste af koncernens vækst kommer fra Indien," lyder analysen fra Jeremy Green.

Han tvivler på, at det bulgarske eventyr vil udvikle sig til en guldgrube.

"Bulgarien er et meget mættet marked (141 procents penetration) med lille udsigt til vækst i indtjeningen. Det er muligt, at Telenor vil være i stand til at forme og forbedre Globuls markedsandel og position, men der er ingen garanti for dette, og den slags gevinster er svære at fastholde i de fleste markeder. Den største konkurrent, Mtel, er også ejet af en europæisk operatør (Mobilkom Austria), så vækst på den bekostning vil ikke blive nemt.

Opkøbet afventer dog myndighedernes godkendelse og forventes først afsluttet i årets tredje kvartal.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.