Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Skat efter CPR-hacking: Vi er bekymrede

Flere offentlige registre kan være hacket, efter at politiet har fået stjålet flere millioner CPR-numre i sine registre.

Mens politiet erkender, at der er blevet downloadet og kopieret millionvis af CPR-numre og andre oplysninger fra nogle af ordensmagtens registre i det store CSC-hack, huser samme mainframe-anlæg hos CSC også dataregistre fra andre myndigheder.

Det drejer sig blandt andet om SKAT, CPR-registret og Moderniseringsstyrelsen, der blandt andet har Statens Lønsystem liggende hos den amerikanske it-gigants servere i Danmark. 

"Det er ikke konstateret, at gerningsmændene skulle have haft adgang til disse registre, hentet oplysninger i dem eller ændret oplysninger, men det kan ikke udelukkes," lød det i Rigspolitiets pressemeddelelse i går, da CSC-hacket blev afsløret - knap halvanden år efter at det blev iværksat.

Flere gange i denne pressemeddelelse og i andre sammenhænge fremgår det, at politiet reelt ikke har det helt store, forkromede overblik over situationen. 

Bekymrende udvikling

Hos Skat ser it-direktør Jan Topp Rasmussen med største alvor på situationen.

Han skynder sig dog at sige, at Skat ikke har nogen indikationer på, at hackerne har haft held og dygtighed til at komme ind til Skats data og registre hos CSC.

"Vi forholder os til politiets efterretninger og har ingen grund til at tro, at vores data er blevet kompromitterede. Men udviklingen er virkelig bekymrende, og vi har løbende møder med CSC omkring alle aspekter af driften - herunder sikkerhed", siger Jan Topp Rasmussen til Computerworld.

I tæt dialog efter hackerangreb

Han fortæller, at Skat og CSC lige nu drøfter, om der skal foretages ekstra sikkerhedstiltag oven på den højaktuelle sag om hacking af politiets registre.

"Vi er blandt andet interesserede i, om der er yderligere sikkerhedskrav til opbevaringen af vores data, men jeg kan ikke komme ind på konkrete løsninger af sikkerhedsmæssige årsager," lyder det fra Jan Topp Rasmussen.

Skats it-direktør siger, at han er bekymret oven på den viden, der er kommet frem i kølvandet på hackingen af politiets registre, men da der tilsyneladende ikke er pillet i Skats egne data, slår han koldt vand i blodet.

Derfor har Skat indtil videre ikke overvejet leverandør-skifte efter gårsdagens afsløring.

Minister vil undersøge CPR til bunds

Om en af Danmarks digitale data-diamanter, CPR-registret, er blevet kompromitteret, er endnu også uvist.

Men den ansvarlige for registret, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har bedt om at få sat en undersøgelse i gang, der skal belyse sikkerheden i CPR-systemet.

"Det er vigtigt, at vi får et overblik over, om vi skal tage særlige forholdsregler i relation til CPR-systemet, så vi kan sikre systemet bedst muligt. Jeg har også bedt om en redegørelse fra CSC for, hvorfor jeg først er blevet orienteret så sent i forløbet," lyder det i en pressemeddelelse fra Margrethe Vestager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Moderniseringsstyrelsen, da styrelsen holder personaledag i dag fredag og ikke svarer sine telefoner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere