Foto: Povl D. Rasmussen.

Skat efter CPR-hacking: Vi er bekymrede

Flere offentlige registre kan være hacket, efter at politiet har fået stjålet flere millioner CPR-numre i sine registre.

Mens politiet erkender, at der er blevet downloadet og kopieret millionvis af CPR-numre og andre oplysninger fra nogle af ordensmagtens registre i det store CSC-hack, huser samme mainframe-anlæg hos CSC også dataregistre fra andre myndigheder.

Det drejer sig blandt andet om SKAT, CPR-registret og Moderniseringsstyrelsen, der blandt andet har Statens Lønsystem liggende hos den amerikanske it-gigants servere i Danmark. 

"Det er ikke konstateret, at gerningsmændene skulle have haft adgang til disse registre, hentet oplysninger i dem eller ændret oplysninger, men det kan ikke udelukkes," lød det i Rigspolitiets pressemeddelelse i går, da CSC-hacket blev afsløret - knap halvanden år efter at det blev iværksat.

Flere gange i denne pressemeddelelse og i andre sammenhænge fremgår det, at politiet reelt ikke har det helt store, forkromede overblik over situationen. 

Bekymrende udvikling
Hos Skat ser it-direktør Jan Topp Rasmussen med største alvor på situationen.

Han skynder sig dog at sige, at Skat ikke har nogen indikationer på, at hackerne har haft held og dygtighed til at komme ind til Skats data og registre hos CSC.

"Vi forholder os til politiets efterretninger og har ingen grund til at tro, at vores data er blevet kompromitterede. Men udviklingen er virkelig bekymrende, og vi har løbende møder med CSC omkring alle aspekter af driften - herunder sikkerhed", siger Jan Topp Rasmussen til Computerworld.

I tæt dialog efter hackerangreb
Han fortæller, at Skat og CSC lige nu drøfter, om der skal foretages ekstra sikkerhedstiltag oven på den højaktuelle sag om hacking af politiets registre.

"Vi er blandt andet interesserede i, om der er yderligere sikkerhedskrav til opbevaringen af vores data, men jeg kan ikke komme ind på konkrete løsninger af sikkerhedsmæssige årsager," lyder det fra Jan Topp Rasmussen.

Skats it-direktør siger, at han er bekymret oven på den viden, der er kommet frem i kølvandet på hackingen af politiets registre, men da der tilsyneladende ikke er pillet i Skats egne data, slår han koldt vand i blodet.

Derfor har Skat indtil videre ikke overvejet leverandør-skifte efter gårsdagens afsløring.

Minister vil undersøge CPR til bunds
Om en af Danmarks digitale data-diamanter, CPR-registret, er blevet kompromitteret, er endnu også uvist.

Men den ansvarlige for registret, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har bedt om at få sat en undersøgelse i gang, der skal belyse sikkerheden i CPR-systemet.

"Det er vigtigt, at vi får et overblik over, om vi skal tage særlige forholdsregler i relation til CPR-systemet, så vi kan sikre systemet bedst muligt. Jeg har også bedt om en redegørelse fra CSC for, hvorfor jeg først er blevet orienteret så sent i forløbet," lyder det i en pressemeddelelse fra Margrethe Vestager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Moderniseringsstyrelsen, da styrelsen holder personaledag i dag fredag og ikke svarer sine telefoner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.