Artikel top billede

Risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Malware er en trussel mod vigtigt udstyr, som findes på sygehusene.

Malware er ikke blot en trussel mod din personlige computer, men kan også i yderste konsekvens udgøre en risiko mod vigtigt hospitalsudstyr, der anvendes i det danske sundhedsvæsen.

Det vurderer Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved Danmarks Tekniske Universitet.

"I gamle dage var hospitalsudstyr kun mekanisk, men i dag har udstyret udviklet sig og er blevet bedre, men samtidigt er det også blevet normalt, at hospitalsudstyr bruger almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows, hvor sikkerhedsrisikoen er relativt høj," siger han.

Myndigheder advarer

Risikoen bliver også taget alvorligt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ifølge Wall Street Journal i sidste uge advarede mod, at en sand myriade af medicinsk udstyr, der bruges på hospitalerne kan blive inficeret med virus eller andre former for ondsindet software.

Ifølge de amerikanske myndigheder er malware i kritisk hospitaludstyr et udbredt problem, og myndighederne har kendskab til flere hundrede eksempler på det.

"I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare."

I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare, lyder advarslen fra FDA, der dog også påpeger, at der endnu ikke er kendte eksempler på, at patienter har været i fare som følge af et malware-angreb. 

Ikke kun et amerikansk problem

Og ifølge Joseph R. Kinery er der ingen grund til at tro, at risikoen skulle være mindre i Danmark. 

"Det er i bund og grund de samme maskiner fra de samme producenter, som hospitaler i hele verden bruger, og derfor er udstyr på danske hospitaler som udgangspunkt ligeså modtagelige for denne type problemer som udstyret i USA," siger han.

Formanden for lægernes interesseorganisation Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, fortæller til Computerworld, at han ikke har kendskab til denne type sager i Danmark

Men han vurderer, at det er afgørende at it-sikkerhed har høj prioritet på de danske hospitaler, hvis vi i fremtiden vil undgå, at denne type situationer opstår.

"I teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned."

"Det er ikke svært at forestille sig, hvad eksempelvis et virusangreb kan resultere i. I dag er vi også afhængige af elektroniske patientjournalister og logistiksystemer, og i teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned," siger Mads Koch Hansen.

Tilbage i 2010 oplevede et hollandsk sygehus, at få sine servere inficeret med virus, men ifølge Wall Street Journal er der i USA også eksempler på, at røntgenudstyr, skannere samt udstyr, der anvendes til at udvide patienters blodårer i forbindelse med blodpropper har været inficieret med computervirus

Læs også:
Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år

Virus sender 600 pc'er til tælling i dansk kommune




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere