Artikel top billede

Danske e-butikker kræver trecifret millionbeløb i erstatning

Sammenslutningen af danske internetbutikker, FDIH, kræver 172 millioner kroner af Nets.

172 millioner kroner.

Det er ind til videre det beløb FDIH (Foreningen for Dansk Internet Handel) har regnet sig frem til, at Nets skylder de danske internetbutikker.

Beregningen sker ud fra den betragtning, at netbutikkerne kunne have sparet 70 øre per transaktion i gennemsnit, hvilket Konkurrenceankenævnet netop har stadfæstet.  

Endvidere tager 80 procent af internetbutikkerne ifølge FDIH selv gebyret på deres skuldrer, hvorfor de altså vil kræve de 70 øre i gennemsnit på 80 procent af alle internet-transaktioner siden 2008.

Efter deres beregninger lander det på mellem 150 - 200 millioner kroner, og lige nu er det mere præcise regnestykke endt på 172 millioner kroner, oplyser FDIH nærmere, hvilket dog godt kan ændre sig. 

"FDIH's medlemmer har helt naturligt en økonomisk interesse i, at de for meget betalte gebyrer kommer retur. Så vi rejser et krav over for Nets på tilbagebetaling af de for høje gebyrer. Alt i alt viser de foreløbige beregninger, at det løber op i 150-200 millioner kroner," fortæller Annette Falberg, administrerende direktør i FDIH, i en pressemeddelelse. 

Kort om sagen

Sagen mod Nets startede i maj 2010, hvor FDIH klagede til Konkurrencestyrelsen, og fik medhold i november 2010.

Den afgørelse ankede Nets, men 25. juni fastslog Konkurrenceankenævnet altså, at styrelsen har ret i, at dankortgebyrerne på nettet er for høje, og at Nets skal nedsætte prisen.

Annette Falberg mener, at det er en stor sejr for netbutikkerne og forbrugerne:

"FDIH har vundet en markant sejr på vejen mod, at nethandel sker på lige vilkår med andre. Konkurrencestyrelsen 2. afgørelse, der pålægger Nets at sænke gebyret med 36 procent til 1,20 kroner fra 1. juli 2013, er også anket, men den er ikke afgjort endnu. Vi forventer helt klart, at Nets tager bestik af dagens klare kendelse og nedsætter gebyrerne, så forbrugere og nethandlen sparer gebyrer på 82 millioner kroner frem til udgangen af 2014." 

"Det er et væsentligt element i at styrke danske netbutikkers konkurrenceevne i forhold til udenlandske konkurrenter."

7,6 kroner til hver dansker
Da FDIH kun regner med, at ville have erstatning for 80 procent af de online køb siden 2008, er der en rest på 20 procent tilbage. Den portion har forbrugerne altså selv betalt, og det løber op i godt 43 millioner kroner ud fra FDIH's beregninger. 

De 43 millioner kroner fordelt på alle danskere svarer til, at alle skulle have en check på godt 7.6 kroner tilbage fra Nets.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.