Artikel top billede

Kommune: Digital post er enormt usexet

En væsentlig grund til at den digitale post ikke bruges ret meget, sidder måske 40 centimeter fra denne skærm. Trods lokkemidler er borgerne ikke motiverede, og teknikken er svær at forstå, fortæller en kommune.

I Silkeborg kommune er teknologien til, at borgerne kan betjenes digitalt, helt på plads, men brugerne af digital post er stadig en minoritet i kommunen.

I den jyske kommune er det godt en fjerdedel af borgerne, der er tilmeldt den digitale post, også selv om der lokkes med præmier som iPads og restaurantbesøg for at tilmelde sig.

"I forsøget på at få flere til at anvende den digitale post på borger.dk har vi kørt en konkurrence, hvor borgerne kunne vinde forskellige præmier," fortæller Heidi Duus, der sidder i Silkeborg kommunes Digitaliseringsenhed.

Men resultatet stod ikke mål med midlerne, der kun forvandlede sig til 300 nye digitale borgere.

"Vores erfaring er, at den overordnede og generelle formidling af digital post er enormt svær. Emnet er besværligt at forklare, besværligt at forstå og enormt usexet," fortæller hun.

Der bliver ellers skudt med skarpt mod kommuner, regioner og også politikere i forbindelse med digitale problemer.

Ifølge Silkeborg kommune ligger en del af udfordringen i, at teknikken er svær at forstå.

Derudover er motivationen og interessen heller ikke nødvendigvis til stede.

Bruger kontakterne

I en erkendelse af at det er svært at ramme hr. og fru Danmark, har Silkeborg kommune valgt at koncentrere indsatsen mod målrettede grupper, som kommunen allerede har kontakt til.

"Vi vil naturligvis gerne have fat i dem, der bruger det kommunale system mest," siger Heidi Duus.

"Derfor foretager vi målrettede kampagner mod eksempelvis de unge, de ældre eller de ledige. Det gør vi gennem et samarbejde med de ansatte i kommunen. Personer i ældreplejen, biblioteket, handicaphjælpere og ansatte i psykiatrien bliver således uddannet i at anvende digital post, og de kan så formidle viden videre i systemet."

Det krydres med it-cafeer, kurser og uddannelse af frivillige, der kan sprede informationerne.

"Personer, der er i direkte kontakt med kommunen, det kan være ledige, bliver også uddannet i at bruge den digitale platform til kontakt. Det betyder helt konkret, at andelen af ledige, der har en digital post, ligger på godt en tredjedel. Men et er, at borgeren har en digital post, noget andet er, at de også er bevidste om at få kigget i den - og det er også en udfordring, som vi skal være meget bevidste omkring," siger hun.

Vi giver ikke op

Blandt de unge kommer kommunen dog ikke helt så langt, som den ønsker sig.

Her er budskabet også rigtig svært at få igennem.

"Selv om vi forsøger at sprede budskabet gennem ungdomsinstitutionerne, ender det oftest med, at det ikke giver mening for de unge. De unge har ikke kommunikation med det offentlige i særlig grad, og dermed er de ikke motiverede omkring emnet den digitale post. Her hjalp en iPhone-konkurrence ikke en gang," fortæller hun.

Silkeborg har dog ikke givet op, og kommunen arbejder på en nu kampagne i samarbejde med udvalgte uddannelser i kommunen.

Der sker i forbindelse med semesterstarten efter sommerferien.

Der bor lige godt 90.000 personer i kommunen, og cirka 25.000 er digitale borgere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere