Artikel top billede

Danmarks bedste it-virksomheder har ondt i indtjeningen

Velkommen til Top 100 2013: Danmarks bedste it-virksomheder har på blot et år fået markant sværere ved at tjene penge. Men der er en vej ud af problemerne.

Computerworld mener: Der var engang, hvor hverdagen i it-branchen var en fest: Pengene strømmede ind, og der var højt til loftet.

I dag er det blevet dagligdag, branchen (og dens kunder) er blevet modne og langt skarpere, og der kæmpes fra hus til hus om nye ordrer, solide markedsandele og de gode folk.

Sådan skal det også være.

Computerworld præsenterer i den kommende tid Danmarks bedste it-selskaber inden for en række kategorier og it-brancher, som tilsammen dækker de fleste afkroge af den danske it-industri.

I Top 100 har vi gennemgået regnskaberne for de 176 største og mest betydingsfulde danske it-selskaber, som tilsammen kan give et pejlemærke for sundhedstilstanden i den danske it-branche.

Vinderne, som afsløres sidst i september 2013, er alle solide vækstforretninger, som alle it-virksomhederne kan lære noget af.

De slår nemlig markedet, har mere vækst, mere fremgang og er bedre drevet end alle de andre.

Og det er nødvendigt at holde øje med i en tid, hvor den danske it-industri overordnet er under pres.

Faktisk er branchen - vurderet ud fra de 176 analyserede regnskaber - under større pres, end vi nogensinde har set før.

Lad os først slå fast: Der er stadig masser af penge og masser af ordrer i markedet. Men it-branchen har i løbet af blot et år fået markant sværere ved at hente gevinsten på hver omsat krone hjem.

Meget svært ved at tjene penge

Samlet har de analyserede 176 danske it-virksomheder haft en svag vækst i omsætningen på blot 0,6 procent, hvilket er faretruende lavt og reelt svarer til en tilbagegang, hvis vi tager højde for prisudviklingen og den almindelige inflation.

Det mest markante signal om en industri under pres finder vi imidlertid i it-industriens evne til at tjene penge - og altså til at omsætte de solgte produkter til gevinst på bundlinien, når omkostningerne er trukket fra.

De 176 bedste danske it-firmaers samlede indtjening efter skat faldt nemlig fra 2011 til 2012 med hele 30 procent.

I 2011 landede de i alt landede et samlet overskud på 9,47 milliarder kroner, mens de i 2012 tilsammen kunne sætte 6,56 milliarder kroner i banken.

Derfor går indtjeningen ned - måske

Tallene er helt generelle og dækker over store udsving i branchen, hvor ikke mindst forhandlere og producenter af branchesoftware skiller sig ud som den eneste rigtigt markante vækst-motor i it-branchen med en vækst i indtjeningen efter skat på næsten 53 procent.

På de fleste andre områder ser det straks værre ud.

Alligevel har vi på hvert område identificeret selskaber, der gør det rigtigt godt, og som er i vækst. Og dem kan vi alle lære noget af.

Sværere ved at omsætte til overskud

Tilbagegangen og de presse indtjeningsmarginer er udtryk for, at en række af it-branchens spillere har fået sværere ved at udnytte hver omsat krone og omsætte den til kontant gevinst på bundlinien.

Det kan der være mange forklaringer på:

- Øget konkurrence presser priserne i bund.

- Skrappere og mere prisbevidste kunder er blevet bedre til at sikre sig skarpe priser.

- It-virksomhederne forventede bedre tider i 2011 og oprustede derfor for hurtigt. Og nu er det svært, tidskrævende og dyrt at nedskalere.

Tage egen medicin

Effektiviseringer og automatiseringer har i flere år været en drivende kraft i ikke mindst salget af forretningssystemer til både virksomheder og det offentlige.

De smarte it-systemers helt unikke evne til at håndtere systematiske og relativt ens opgaver har fået mange direktører til at overveje, hvor mange gange månedsløn, firmaet ville kunne spare ved at investere i et it-system.

Det paradoksale er, at regnskabstallene for de 178 danske it-virksomheder tyder på, at it-branchen ville have gavn af at tage sin egen medicin, hvis der igen skal vækst og fremgang i indtjeningen: Omkostningerne skal ned, processer og sagsgange skal automatiseres, organisationerne skal slankes, og gevinsterne skal hentes hjem.

Det kræver skarpt blik på bundlinien og godt købmandskab.

Når stormen er drevet over, er det fortsat de digitalt stærkeste virksomheder, der er bedst rustet til fremtiden.

Velkommen til Top 100 årgang 2013.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.