Artikel top billede

(Foto: Top 100 201120110928Foto: Torben Klint /)

Danmarks bedste it-virksomheder har ondt i indtjeningen

Velkommen til Top 100 2013: Danmarks bedste it-virksomheder har på blot et år fået markant sværere ved at tjene penge. Men der er en vej ud af problemerne.

Computerworld mener: Der var engang, hvor hverdagen i it-branchen var en fest: Pengene strømmede ind, og der var højt til loftet.

I dag er det blevet dagligdag, branchen (og dens kunder) er blevet modne og langt skarpere, og der kæmpes fra hus til hus om nye ordrer, solide markedsandele og de gode folk.

Sådan skal det også være.

Computerworld præsenterer i den kommende tid Danmarks bedste it-selskaber inden for en række kategorier og it-brancher, som tilsammen dækker de fleste afkroge af den danske it-industri.

I Top 100 har vi gennemgået regnskaberne for de 176 største og mest betydingsfulde danske it-selskaber, som tilsammen kan give et pejlemærke for sundhedstilstanden i den danske it-branche.

Vinderne, som afsløres sidst i september 2013, er alle solide vækstforretninger, som alle it-virksomhederne kan lære noget af.

De slår nemlig markedet, har mere vækst, mere fremgang og er bedre drevet end alle de andre.

Og det er nødvendigt at holde øje med i en tid, hvor den danske it-industri overordnet er under pres.

Faktisk er branchen - vurderet ud fra de 176 analyserede regnskaber - under større pres, end vi nogensinde har set før.

Lad os først slå fast: Der er stadig masser af penge og masser af ordrer i markedet. Men it-branchen har i løbet af blot et år fået markant sværere ved at hente gevinsten på hver omsat krone hjem.

Meget svært ved at tjene penge

Samlet har de analyserede 176 danske it-virksomheder haft en svag vækst i omsætningen på blot 0,6 procent, hvilket er faretruende lavt og reelt svarer til en tilbagegang, hvis vi tager højde for prisudviklingen og den almindelige inflation.

Det mest markante signal om en industri under pres finder vi imidlertid i it-industriens evne til at tjene penge - og altså til at omsætte de solgte produkter til gevinst på bundlinien, når omkostningerne er trukket fra.

De 176 bedste danske it-firmaers samlede indtjening efter skat faldt nemlig fra 2011 til 2012 med hele 30 procent.

I 2011 landede de i alt landede et samlet overskud på 9,47 milliarder kroner, mens de i 2012 tilsammen kunne sætte 6,56 milliarder kroner i banken.

Derfor går indtjeningen ned - måske

Tallene er helt generelle og dækker over store udsving i branchen, hvor ikke mindst forhandlere og producenter af branchesoftware skiller sig ud som den eneste rigtigt markante vækst-motor i it-branchen med en vækst i indtjeningen efter skat på næsten 53 procent.

På de fleste andre områder ser det straks værre ud.

Alligevel har vi på hvert område identificeret selskaber, der gør det rigtigt godt, og som er i vækst. Og dem kan vi alle lære noget af.

Sværere ved at omsætte til overskud

Tilbagegangen og de presse indtjeningsmarginer er udtryk for, at en række af it-branchens spillere har fået sværere ved at udnytte hver omsat krone og omsætte den til kontant gevinst på bundlinien.

Det kan der være mange forklaringer på:

- Øget konkurrence presser priserne i bund.

- Skrappere og mere prisbevidste kunder er blevet bedre til at sikre sig skarpe priser.

- It-virksomhederne forventede bedre tider i 2011 og oprustede derfor for hurtigt. Og nu er det svært, tidskrævende og dyrt at nedskalere.

Tage egen medicin

Effektiviseringer og automatiseringer har i flere år været en drivende kraft i ikke mindst salget af forretningssystemer til både virksomheder og det offentlige.

De smarte it-systemers helt unikke evne til at håndtere systematiske og relativt ens opgaver har fået mange direktører til at overveje, hvor mange gange månedsløn, firmaet ville kunne spare ved at investere i et it-system.

Det paradoksale er, at regnskabstallene for de 178 danske it-virksomheder tyder på, at it-branchen ville have gavn af at tage sin egen medicin, hvis der igen skal vækst og fremgang i indtjeningen: Omkostningerne skal ned, processer og sagsgange skal automatiseres, organisationerne skal slankes, og gevinsterne skal hentes hjem.

Det kræver skarpt blik på bundlinien og godt købmandskab.

Når stormen er drevet over, er det fortsat de digitalt stærkeste virksomheder, der er bedst rustet til fremtiden.

Velkommen til Top 100 årgang 2013.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere