Artikel top billede

HP efter to rædsels-år: Nu er vi på rette vej

Top 100 2013 De seneste års ballade i HP har været hård ved den danske forretning. Men nu vender vi skuden, siger den danske direktør.

De seneste to år har været et mareridt for HP. Strategisk slingrekurs og store omvæltninger har plaget det store it-firma - både globalt og i Danmark. Men omsider er der kommet ro på, og direktør Jakob Schou Meding kan nu glæde sig over at vinde Computerworlds Top 100-analyse i kategorien pc- og udstyrsproducenter.

Da HP i 2010 skilte sig af med topchefen Mark Hurd, var det samtidig startskuddet til et næsten to år langt mareridt af strategisk slingrekurs og tumult på ledelsesgangene - også herhjemme.

Allerede da topchef Mark Hurd blev gelejdet ud af døren, var HP presset af den voldsomme afmatning i pc-markedet, som i HP's tilfælde slog ekstra hårdt, netop fordi selskabet heller ikke på det område havde klare svar på, hvor man egentlig ville hen.

Også HP Danmark har fået sin del af knubsene. En pludselig exit for topchefen Keld Jersild Olsen i 2011 var i sig selv et slag for troværdigheden. Men også omorganiseringer og fyringer satte sit præg på hverdagen. Det tærede på relationerne til både kunderne og ikke mindst de partnere, som står for at generere mere end 80 procent af den danske omsætning

De seneste år har altså ikke været rare for det hæderkronede HP, og det kan derfor virke paradoksalt, at HP's danske afdeling i Computerworlds Top100 2013 kommer ud som den bedste virksomhed i kategorien "pc- og udstyrsproducenter".

Men midt i al omvæltningerne kom HP i Danmark faktisk ud af 2012 med en vækst i omsætningen på 12 procent - i alt 3,4 milliarder kroner - og et uændret overskud på godt 20 millioner kroner.

Nu er der ro på

Væksten i den danske forretning ændrer dog ifølge den administrerende direktør i HP Danmark siden 2011, Jakob Schou Meding, ikke på, at der stadig ligger et stort stykke arbejde forude, hvis HP for alvor skal gøre comeback.

Han er dog fortrøstningsfuld, når det gælder fremtiden, og peger på, at der med den nye amerikanske CEO, Meg Whitman, der ligesom han selv tiltrådte i efteråret 2011, er sat en stabil kurs med klare meldinger på, hvordan HP skal komme videre.

"Der var jo en periode i årene før, hvor bølgerne gik lidt højt. Men den helt afgørende forskel for HP i dag er Meg Whitman, som tiltrådte 1. oktober 2011. Det hun har bragt til virksomheden er ro, stabilitet, gennemsigtighed, klare mål og klar strategi. Det skaber tillid til den vej, virksomheden går, og giver os mulighed for at begynde at eksekvere," siger Jakob Schou Meding.

HP-chefens vigtigste udfordring

For sit eget vedkommende ser han det som sin vigtigste opgave at omsætte HP's strategi til dansk virkelighed.

"På det lokale ledelsesniveau er den vigtigste opgave at forklare den globale strategi for vores medarbejdere, kunder og partnere, og så er det i virkeligheden noget så banalt som eksekvering. Banalt, fordi det er nemt at sige, men svært at få til at ske," siger Jakob Schou Meding, som også nævner den fem års-plan for genopretningen af HP, som er udstukket fra USA.

"I en amerikansk kontekst er det meget usædvanligt, at man går så detaljeret til værks og også lægger problemområder frem og siger: Det her er de problemer, vi arbejder med, og så prøver vi at fikse dem! Men det er kommunikeret meget klart internt, men også eksternt til investorer, kunder og partnere," siger han og peger på, at HP de sidste syv kvartaler har nået de mål, der er meldt ud til markedet.

Her har HP succes

I den danske forretning fremhæver Jakob Schou Meding produktområder som netværk, servere, storage og outsourcing, der har bidraget til fremgangen. Han kan dog på grund af de interne koncern-regler ikke give tal for udviklingen på de enkelte områder.

Han peger samtidig på, at en del af Meg Whitmans turn around for HP-koncernen også har givet et bedre cash-flow,som sætter koncernen i stand til at skyde flere penge i udvikling af nye produkter og teknologier, som især på pc-markedet skal bringe HP tilbage på omgangshøjde med konkurrenterne.

"På produktsiden har der været en udvikling, hvor alle producenter lægger større vægt på design. Vi kommer alle sammen med ultrabooks og tablets. Der har vi en forventning om, at det line up af produkter, vi er kommet med og de ting, der er i pipeline vil være med til at styrke vores forretning. Noget af det første Meg Whitman gjorde, da hun blev ansat, var at ansætte et hold af designere. Motorkraften bag produkterne jo super-god, men indpakningen betyder i dag mere end tidligere," siger Jakob Schou Meding.

Han understreger, at de strategiske mål for koncernen også handler om at få de forskellige produktområder til at spille sammen, så HP kan levere væg-til-væg-løsninger til kunderne.

"Vi skal eje it-kanalen igen"

"Vi har en tro på, at tingene hænger sammen. Hele den nye måde at forbruge it på, hvor der har været et stort skifte undervejs i et par år. Der forsøger vi at gøre det til en styrke, at vi kommer ud og er totalleverandør til vores kunder. Det ser vi også hos vores partnere. De partnere, der går ind med en bredere palette af vores platform, gør det godt og har mulighed for at få nogle til at hænge bedre sammen," siger Jakob Schou Meding.

Netop styrkelse af HPs partnerkanal er et andet område, hvor HP satser voldsomt for at sikre sig en plads på fremtidens it-marked.

"HP har jo ejet partnerkanalen - også i Danmark. Jeg tror, det er 82 procent af vores forretning, der går gennem vores partnere. Danske virksomheder kan jo godt lide den lokale kontakt med en forhandler, der kommer ud og sørger for, at tingene spiller. Så vi har et stort internt fokus på, at den vej vi går til markedet er via vores partnersamarbejde. Vi har A.P. Møller som kunde, og det er vi glade for, men det er jo ikke en virksomhed, der går 12 af på dusinet, og hvis ikke vi samtidig har vores partnerforretning på plads ved siden af de helt store kunder, så nytter det ikke noget," siger HP-direktøren.

"HP er et dejligt sted at være"

Ændringerne i HP's globale strategi har også sat sine spor i den danske organisation.

"Vi har tilsvarende haft fokus på simplificering og reducering af vores omkostninger, ligesom vi har skiftet ud på ledelsesgangen. Og netop det, at vi har fået sat et rigtigt godt ledelsesteam, der stadig står, er en væsentlig del af vores succes" siger han.

"Men vores medarbejdere har virkelig også knoklet. Vi har været igennem nogle omstruktureringer og afskedigelsesrunder, som også har haft effekt i Danmark, hvor vi har skåret seks procent af medarbejderstaben. Så jeg tager hatten af for at medarbejderne holder fast i gejsten. Og man kan mærke det. HP er et dejligt sted at være," siger Jakob Schou Meding.

Læs også:

HP sætter topchef fra bestillingen - omsætning styrtdykker

HP satser hele butikken på tablets

HP's topchef: Jeg elsker kanalen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.