Artikel top billede

Her er Danmarks bedste it-konsulenthus

Top 100 2013 En simpel og drønsolid forretningsmodel sikrer dette konsulenthus titlen som Danmarks bedste for tredje år i træk.

En speciel forretningsmodel med en speciel opbygning.

Sådan lyder den korte forklaring på, at det danske konsulenthus ProData Consult kan bryste sig af at være Danmarks bedste it-konsulenthus 2013.

Det viser Computerworlds Top 100-beregninger, der vurderer Danmarks it-firmaer ud fra en række udvalgte regnskabs-nøgletal, der indikerer selskabets helbred og vækst-niveau.

Det er tredje år i træk og femte gang i alt, at ProData Consult vinder prisen som Danmarks bedste it-konsulenthus.

Selskabet vandt i 2005 hovedprisen, da ProData Consult her blev vinder af Computerworlds samlede Top 100-kåring og altså blev udnævnt til Danmarks bedste it-selskab. Det kan du læse mere om her..

Det tyder på, at ProData Consult har fundet en stabil og effektiv forretningsmodel, der fortsat fungerer bedre end de øvrige konkurrenters.

I målingen af Top 100-selskaberne bliver ProData Consult fulgt til dørs af to andre konsulenthuse, der har kandideret til titlen som Danmarks bedste it-konsulenthus. Det kan du læse mere om her.

Vikarbureau og konsulenthus

ProData Consult er bygget op som en blanding af et vikar-bureau og et traditionelt konsulenthus og har kun 42 fastansatte medarbejdere.

Til gengæld er selskabets kerne en særdeles omfangsrig database med omkring 4.000 freelance-konsulenter med spids-kompetencer indenfor en meget bred vifte af forskellige konsulent-discipliner.

Heraf er nogle hundrede typisk ude på formidlede opgaver hele tiden.

Modellen gør, at ProData Consult er i stand til at skalere, manøvrere og justere forretningen meget hurtigere end konkurrenter, der har mange it-konsulenter på lønningslisten.

"I en voldsomt omskiftelig verden ligger vi godt, fordi vi kan skifte retning og skalere meget hurtigt. Vi tror, at det her er fremtidens måde at opbygge en organisation på," siger Søren Rode, administrerende direktør i ProData Consult.

Forretningsmodellen betyder, at ProData Consults forretning er meget fleksibel.

Og det er en af grundene til, at selskabet i et hårdt år har klaret sig bedre end konkurrenterne i en branche, der generelt har været presset af nedgang og problemer med at tjene penge. Det kan du læse mere om her.

Et hårdt år - men stadig bedre end konkurrenterne

Beskeden omsætningsvækst

Tidligere har ProData Consult været i stand til at fremvise særdeles prangende regnskabstal med svimlende vækstrater tæt på 100 procent.

Sådan er det ikke i årets måling, hvor ProData Consult kommer ud med en relativt beskeden omsætningsvækst på 5,2 procent, mens selskabet har tilbagegang fra 2011 til 2012 på de fleste af de øvrige nøgletal.

Blandt andet er drifts-resultatet faldet med fem procent, mens resultatet efter skat er faldet med 8,5 procent.

Til gengæld har selskabets en overskudsgrad på 6,4 procent samt en såkaldt effektivitetsgrad på 9,75 procent, mens afkastningsgraden er 27,1 procent.

Under pres i krisen

"Det har ikke været et jubelår. Generelt har konsulentmarkedet været under pres i den globale krise. Der har været tidspunkter, hvor vi troede, at markedet igen gik fremad, men hvor vi så er løbet ind i kvartaler, der har været tæt på rene massakrer. Det er jo de eksterne konsulenter, der ryger først, når der skal spares penge." siger Søren Rode.

ProData Consult har blandt andet flere store kunder i den finansielle sektor, der generelt har været underdrejet under den globale krise og derfor ikke har været de sædvanlige stor-aftagere af konsulenter.

"Men samtidig må vi jo sige, at der for konsulent-branchen er en upside, når der er krise, da de fleste kunder jo her er meget varsomme med at fastansætte folk, fordi de skal være omstillingsparate. Og her gør brug af konsulenter det nemmere at skalere på omkostningerne," siger han.

Stor freelance-database

Selskabet profilerer sig ikke mindst på den solide ekspertise, hvilket udmønter sig i, at man for at komme med i selskabets database skal kunne dokumentere mindst fem års erfaring fra det felt, som man byder ind med.

Samtidig mener Søren Rode, at ProData Consult er stærk inden for forskellige tillægsydelser til selve konsulentformidlingen - eller 'body-shoppingen,' som han kalder det.

Det gælder blandt andet forskellige vendor management-løsninger, hvor selskabet giver adgang til sine egne it-systemer med overblik over konsulenterne.

Disse konsulenter er der efterspørgsel efter

Der gives ingen garantier for, at der er arbejde til konsulenterne i databasen, men ProData Consult gør ifølge Søren Rode 'meget' for, at konsulenter, der gør det godt, kommer ud til nye opgaver, når gamle opgaver er overstået.

ProData Consult får ifølge Søren Rode omkring 100 nye konsulenter i databasen om måneden.

"Det drejer sig jo om at have en stor pulje. Det er en ret neurotisk branche, hvor hastighed er et vigtigt kvalitetsparameter. Det skal gå stærkt, når kunden først har vedtaget konsulent-budgettet," siger Søren Rode.

Front end-folk står i høj kurs

For tiden ser ProData Consult stort efterspørgsel på ikke mindst front end-specialister, der er i stand til at hjælpe selskaberne med at lægge forretnings-logikkerne helt ud i browseren.

Også app-udviklere står i høj kurs, fortæller Søren Rode.

"Teknologierne skifter i forhold til for to-tre år siden, men det er faktisk ikke sådan, at vi ser, at efterspørgslen efter de 'gamle' kompetencer forsvinder," siger han.

Der er eksempelvis stadig bud efter dygtige mainframe-folk, som står i høj kurs i den finansielle sektor, ligesom Søren Rode også nævner proces-folk samt tekniske projektledere som typer, der er bud efter.

Insourcing er i gang igen

"Kunderne er begyndt at insource deres udvikling igen, fordi de er begyndt at indse, hvor vigtig den er for forretningen. Og det er jo noget, som vi er glade for," siger Søren Rode.

Han vurderer, at konsulentbranchen går en ganske god tid i møde.

ProData Consult er i hvert fald i god gænge, selv om 2013 begyndte med et meget hårdt kvartal for selskabet.

Selskabet har i dag kontorer i Danmark, Norge, Sverige og Polen, mens selskabet åbnede nyt kontor i Holland for et halvt års tid siden.

Desuden arbejdes der på planer om at åbne selvstændigt kontor i Tyskland i løbet af 2014.

"Generelt mener vi, at konsulentbranchen har det ok og er på et rimeligt niveau. Vi havde et forfærdeligt Q1 i 2013, hvor alle trak i håndbremsen, men det er nu indhentet, og pipelinen for resten af 2013 ser yderst fornuftig ud," siger Søren Rode.

Med i beregningerne til Top 100 har været regnskaberne fra 21 it-konsulenthuse, der befinder sig i en branche, hvor indtjeningen er under pres.

Læs også:

Her er Danmarks tre bedste it-konsulentfirmaer

Dansk konsulentbranche under pres - har sværere ved at tjene penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.