Artikel top billede

Derfor er cyberangreb det nye store tabu i it-branchen

Tabu: Alle kan blive ramt af cyberangreb, men ingen vil tale om det og dermed hjælpe sig selv og andre med forebyggelse. Det paradoks vil det offentlige Danmark nu til livs.

Trommehvirvlen til det største cyberangreb på Danmark nogensinde er så småt begyndt.

Således havde Beredskabsstyrelsen sammen med Rigspolitiet og Center for Cybersikkerhed for nylig trommet 180 deltagere sammen i Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet i København for at fortælle om cyberangrebet i form af en øvelse, der planmæssigt rammer flere offentlige myndigheder i starten af november.

Allerede ved sammenkomstens indledende strækøvelser er det nok værd at spidse ører til Danmarks evner til at slå et cyberangreb effektivt tilbage.

"Vi har alle noget at lære på dette område," indleder øvelseschef Bjarne Sørensen fra Rigspolitiet sin tale med.

Og så er der vist ikke sagt for meget med årets tidligere angreb på NemID, KL's hjemmeside og ikke mindst Danmarkshistoriens største datalæk hos CSC i frisk erindring.

Afslører danske cyberslæk

Flere gange i Eigtved Pakhus bliver det understreget, at cyberangreb mod landets firewalls er blandt de 10 hændelser, der kan medføre de største ulykker og katastrofer herhjemme - på linje med oversvømmelser og atom-ulykker fra europæiske kraftværker.

Blandt oplægsholderne til temadagen er chefen for Forsvarsministeriets Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, der taler om cybersikkerhed som en problemstilling, der kun bliver mere presserende år for år i takt med, at flere enheder bliver tilsluttet til internettet.

Han nævner blandt andet, at der i 2008 var flere ting end mennesker tilsluttet nettet, mens der er i dag er flere ting på nettet end mennesker på Jorden.

Og der i 2020 vil være op mod 50 milliarder enheder tilknyttet internettet - næsten en tidobling i forhold til i dag - der også åbner sprækker i cybersikkerheden.

"Vi har brugt Shodan-søgemaskinen og lavet en stikprøve på myndighedernes tilslutning til nettet, og uden at gå i dybden fandt vi flere steder, hvor vi kunne se default-brugernavne som for eksempel 'admin' og passwordet 'admin' på enheder, der var knyttet til nettet," fortæller Thomas Lund-Sørensen.

"Det er ikke nogen skam at blive cyberangrebet"

Ingen vil sige noget
Virksomheder er dog ifølge Thomas Lund-Sørensen generelt meget tilbageholdende med at tale om usikkerheder og angreb på deres virksomhed ofte ud fra tre meget forskellige årsager:

Det drejer sig om 1) manglende kendskab til angrebet, 2) vanskeligheder ved at beregne effekten af et angreb, 3) frygt for, hvordan nyheden om et angreb påvirker børskursen.

"Virksomhederne er også tilbageholdende med politianmeldelser og i det hele taget at udstille, at cybersikkerheden er blevet brudt. Men det er ikke nogen skam at blive cyberangrebet. Det vidner bare om, at ens virksomheder er attraktiv," siger Thomas Lund-Sørensen fra talerstolen.

Sådan kommer du i gang med forberedelserne

I lighed med al anden kriminalitet er en politianmeldelse første skridt til at hjælpe sig selv og andre virksomheder med at komme cybertruslen til livs - ligegyldigt om det drejer sig om netværksspioner eller politiske hackere.

Fire punkter med udråbstegn

Chefen fra Center for Cybersikkerhed fremhæver, at ved et cyberangreb er det vigtigt, at alle kan lære fra dem, når de nu engang har fundet sted.

"Både i udlandet og herhjemme har organisationer været meget tilbageholdende med at dele viden på dette område, men vi bliver simpelthen nødt til dele informationer, fordi cyberforsvar er en holdindsats," lyder opfordringen fra Thomas Lund-Sørensen.

Derefter begynder fremviser han en planche, hvor tre hovedpunkter til at modstå cyberangrebene står mejslet med udråbstegn.

Det drejer sig først og fremmest om, at man som organisation skal erkende, at truslen om et cyberangreb er mere håndgribelig end nogensinde før.

Punkt to handler om, at alle organisationer bør gennemføre en risikoanalyse, hvor den enkelte organisation individuelt kan nå frem til, hvad der skal investeres i for at beskytte konkrete datasæt. Og her skal hele virksomheden inddrages.

"Et af problemerne med cybersikkerhed er, at det sjældent bliver løftet op på ledelsesniveau, hvor det hører hjemme sammen med en lang række andre mere traditionelle risici," fastslår Thomas Lund-Sørensen.

Det tredje område er, at enhver organisation bør udarbejde planer, implementere planerne og vedligeholde dem i form af øvelser for at holde sig på tæerne.

Sådan kommer du selv i gang

For at komme i gang med at kigge dit eget cyberberedskab efter i sømmene har Beredskabsstyrelsen fået udarbejdet et såkaldt dilemmaspil, som du kan samle din organisations nøglepersoner omkring for at afdække, hvor jeres cyberberedskab eventuelt halter.

Dilemmaspillet er oprindeligt beregnet til deltagerne i den kommende cyberøvelse, men det kan med lige så stort udbytte benyttes af alle interesserede virksomheder, der enten frygter eller allerede har haft uønskede besøgende på sine firewalls.

Du kan hente Dilemmaspillet og læse mere om det på Beredskabsstyrelsens hjemmeside

Og så har Thomas Lund-Sørensen fra Center fra Cybersikkerhed et godt, jordnært råd, når du fremover indgår it-kontrakter:

"Vores anbefaling er, at sikkerhed skal håndteres allerede i designfasen af et nyt it-projekt, og derfor bør alle ansvarlige overveje sikkerhedskravene kraftigt, når de indgår kontrakter med deres it-leverandører," afslutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nuuday og Telenor vinder kæmpe teleaftaler til det offentlige til en værdi af 1,8 milliarder kroner
SKI har udnævnt vinderne af de to tele- og dataaftaler 50.48 og 02.08, der udgør omkring 14 procent af det samlede offentlige telemarked.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.