Er et komplet samfund den bedste it-arbejdsplads?

Her er it-arbejdspladsen fra dine vildeste drømme

Er dette verdens vildeste it-arbejdsplads, eller er det et amerikansk glansbillede, der gør medarbejderne til deres totale ejendom? Døm selv.

North Carlina, USA: 360 hektar eller 3,6 millioner kvadratmeter skov i byen Cary i North Carlina i det østlige USA er blevet forvandlet til hovedsæde for it-virksomheden Sas Institute.

Men det er ikke bare en arbejdsplads.

Det er ved nærmere eftersyn tale om et helt samfund, hvor den eneste opgave er at udvikle produkter, der kan forsyne verdens virksomheder med big data- og Bi-software.

Engang var her marker og skov med enorme fyrretræer, og rundt om Sas-land er området stadig domineret af landmænd, der avler grøntsager og majs.

Dette område af USA er mellemklasseland med bønder i træhuse.

I dag er mange af træerne i Cary blevet fældet for at gøre plads til en komplet kode-by, hvor 5.000 it-personer hver dag har deres arbejdsgang. Højhuse med glasfacader, hvor udviklerne sidder i kontor efter kontor og taster i bygning efter bygning.

Skovområdet er kommet til at ligne et it-reservat med egne læger, tandlæger, skoler, børnehaver, sportsanlæg og endda færdselspoliti, der uddeler bøder på 15 dollar, hvis du overskrider hastighedsbegrænsninger på området.

På et område dyrkes der grøntsager, som bruges af kokkene på områdets hotel, og det hele forsynes med energi fra en solcellefarm.

Det er svært danne sig et komplet overblik over det enorme campus.

Alt, hvad der skal til for at holde samfundet kørende.

Man kan bygge en glaskuppel rundt om området, og de færreste vil nok bemærke det.

Sas-hovedkvarteret i Cary er helt specielt, og for år tilbage valfartede Google til denne destination for at få inspiration til opbygningen af sit eget berømte Googleplex-campus.
"Bagsiden kan naturligvis være, om man bliver for afhængig at stedet, det kan jo virke, som om firmaet ejer dig med sygeforsikringer og alt det andet."

To regenter i Sas-land
Selv om der hver dag kommer 5.000 mennesker og arbejder på det aflukkede område, så er der kun to fastboende. De øvrige medarbejdere bor rundt om området - altså uden for grænsebommen.

Men Jim Goodnight og John Sall bor her fast. Det var dem, der startede det hele - og i øvrigt er de eneste ejere af Sas Institute.

De to herrer startede firmaet i 1976 på baggrund af deres ph.d. på det lokale universitet.

En statistisk afhandling med en vision om at gøre det nemmere at planlægge landmændenes afgrøder på markerne i området.

Under studierne viste det sig, at andre brancher kunne få gavn af de statistiske beregninger, og derfor tog de to unge studerende springet ud i selvstændig virksomhed. Navnet blev Sas, som en forkortelse af Statistical Analysis System.

Da eksamen var afsluttet, besluttede de sig for at fortsætte arbejdet i en virksomhed. Et stykke skov blev opkøbt i North Carolina - ikke langt fra universitetet - og det første hus blev opført.

Siden da er mere og mere skov blevet opkøbt og benyttet til at udbygge firmaet. Og til den infrastruktur, der kræves af det minisamfund, som de har ønsket sig.

Alle de ansatte bor uden for reservatet, og de pendler på arbejde hver dag. Mange forlader dog aldrig egnen, og det er slet ikke ualmindeligt, at folk er i firmaet i 20 eller 30 år, eller at børnene bliver ansat i virksomheden, når forældrene går på pension.

Et solcelleanlæg forsyner hele butikken med strøm.

Dem, der vil skifte, gør det ofte til konkurrenten IBM, der ligeledes har et stort byggeri liggende i samme område. Så behøver man jo heller ikke at flytte.

For den danske betragter springer det naturligvis i øjnene, at Novo Nordisk også har valgt at slå sig ned i det midtamerikanske område med de gode universiteter til at føde virksomheden med medarbejdere.

Man bliver altid lidt mere dansk, når man er uden for kongerigets grænser.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Derfor er Microsoft og TikTok et helt oplagt match for hinanden
ComputerViews: Microsoft og TikTok bejler til hinanden, og hver især er de et supergodt match til den anden part. TikTok har ikke rigtigt andre muligheder. Og Microsoft mangler nogen som TikTok.
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.