Artikel top billede

Henrik Zangenberg: Mobningen af it-projekter stopper lige nu

Klumme: It-projekter udråbes konstant som "skandaler" og "katastrofer". Men nu stopper det. Det er slut med at være prygelknabe*.

Du er it-professionel, og i mange år er du blevet udsat for helt urimelig mobning, uden at de voksne har grebet ind.

Når du mærker efter, kan du godt fornemme, at man har gjort dig uret.

It-projekter udråbes som "skandaler" og "katastrofer", og ligesom man kan brokke sig over vejret og politikerne, er det en helt gratis omgang at brokke sig over it-projekter, der jo altid ender i skandaler.

Men det stopper nu. Nu slår vi tilbage, og vi angriber mobberne, hvor de er svagest - på deres metaforik.

Problemet er, at man ofte sammenligner it-projekter med andre ting. Det bliver helt tydeligt, når politikerne kræver "it-havarikommissioner", som skal se på it-projekter, "der er gået galt".

For hvor er det lige, vi har havarikommissioner? Det har vi, når et fly falder ned, eller en færge sejler ind i en bro.

Når en rutineaktivitet går helt galt.

At have en it-haverikommission betyder, at man betragter et it-projekt som at flyve en Airbus A320 fra København til Stockholm.

Det er en metafor, der holder, hvis man betragter opgraderingen af operativsystemet på en Windows-server UDEN applikationer som et projekt. Men det er jo ikke den slags projekter, vi tumler med.

"Nu slår vi tilbage"

Her følger fire brugbare metaforer, som du kan anvende, når du skal forme forventningerne til dit projekt.

I lyset af disse metaforer vil overskridelser af budget og tidsplaner ikke bare være tilgivelige, men nærmest forventelige - det er andre ting, man skal måle succesen på.

"Det her svarer til at føre et skib i meget høj sø"

Vi implementerer et system, der er kritisk for vores virksomhed i en tid, hvor krav og omverdensvilkår ændrer sig.

I morgen kan en række krav ændre sig fundamentalt. Vi skal tage bestik af strøm og vind og vurdere, om vi skal søge læ for vinden eller fortsætte ind i orkanen.

Vi har et mål og en kurs, men vejen til målet VIL skulle justeres. Kun en tåbe vil garantere et ankomsttidspunkt, men vi er opmærksomme på, at vi kun har proviant til to uger.

(Tænk på implementering af et e-handelssystem i en virksomhed, der kæmper i et meget kompetitivt marked.)

Derfor er it-projekterne så svære at styre

"Det her svarer til at modernisere en hel virksomhed, der kæmper for overlevelse" 

Vi skal ændre på en række helt grundlæggende antagelser og strukturer. Vi skal bryde ned og bygge op, og mange vil blive utrygge. Det her handler helt grundlæggende om vision og om ledelse. 

Successen forudsætter, at mange elementer spiller sammen. Vi skal gøre kendte ting på andre måder, og vi skal gøre helt andre ting.

(Tænk på EPJ-systemer på landets sygehuse.)

"Det her svarer til anlæggelsen af den første jernbane i England" 

Den teknologiske udfordring i selv er enorm på grund af volumen, performancekrav og problemstillinger, der ikke før er løst. 

Vi skal for eksempel lige have fundet ud af, hvordan et lokomotiv skal fungere. 

"Den teknologiske udfordring i selv er enorm"

Læg dertil, at alle interessenter ikke bare skal omlægge deres daglige rutiner, men gentænke både proces og organisation for at alt lykkes. Ja, naturligvis bliver dele forsinket. Ja, naturligvis må man eksperimentere med dele af løsningen. 

Budget og tidsplan er konstant i spil, og ting skrider. Men efter nogle år er alle enige om, at dette bragte os videre.

(Tænk på digital tinglysning.)

"Det her svarer til at få flygtninge ud af en krigszone" 
Vi er under konstant beskydning i et landskab, hvor det kan være svært at se forskel på venner og fjender. Vi er underlagt mere politik end strategi. Vi skal passe på os selv for at kunne hjælpe andre. 

Vores mission er klar - at få flest mulige ud i live.

(Tænk på en virksomhed, hvor tre ERP-systemer skal lægges sammen på seks måneder efter en fusion, mens fuld produktion skal opretholdes.)

Og husk så lige: Metaforerne skal bruges til at forklare, hvorfor it-projekter er svære at styre - ikke til at dække over dårligt it-håndværk. 

For naturligvis findes der dårligt håndværk. Det handler min næste klumme om. 

Og om, hvorfor alt for mange it-professionelle ikke får lov til at gøre deres arbejde ordentligt.

* fra tysk Prügelknabe 'stalddreng m.m.', måske egentlig om dreng, der modtog de prygl, som fyrstesønnen skulle have haft.

Henrik Zangenberg er direktør i Zangenberg & Company ApS.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.