Artikel top billede

Brev afslører hemmelig pris: KMD-aftale på plads om natten

Midt om natten blev historisk aftale indgået mellem Kombit og KMD. Her er brevet, der afslører den hemmelige pris og flere detaljer om aftalen.

Flere detaljer  - og en hemmeligholdt pris - fra en historisk udfasningsaftale indgået natten til den 21. december 2013 mellem it-giganten KMD og kommunernes it-selskab Kombit, afsløres i et brev.

Således står der i brevet, at "prisen for KMDs udfasning på de angivne systemer er aftalt til en maksimal pris på 72 mio. kr....".

Computerworld har fået aktindsigt hos Aalborg Kommune i brevet, der er sendt fra Kombit-direktør Hans Berthelsen til kommunaldirektøren i Aalborg den 8. januar 2014.

Heri beskriver Kombit-direktøren indholdet af aftalen. Du kan læse brevet i sin fulde længde på de næste sider.

Monopolsystemer for milliarder

Hele forhistorien er den, at KMD i gamle dage var ejet af kommunerne og lavede mange it-systemer til dem.

Siden blev KMD solgt, og man besluttede, at de mange systemer, som kommunerne den dag i dag betaler mere end en milliard kroner om året til KMD for at bruge, skal i udbud og dermed konkurrenceudsættes.

Forventningen er i sidste ende, at kommunerne ved at konkurrenceudsætte monopol-systemerne kan spare et tre-cifret millionbeløb.

I forbindelse med monopol-bruddet skal laves en såkaldt udfasningsaftale med KMD, så det hele kommer til at køre lettere.

Og det er den aftale, der nu er på plads og beskrives i brevet.

Af brevet fremgår det videre, at "resultatet ligger indenfor den anbefaling" som Kombit og en porteføljegruppe har givet.

"Endelig har udfasningsopgaven været vurderet af eksterne konsulenter og efter et langt forhandlingsforløb, ligger resultatet nu indenfor det skøn, vi har fået derfra," står der i brevet.

Priskløft på kvart milliard

Et tidligere brev fra Kombit har i øvrigt afsløret, at prisforskellen oprindeligt var op imod en kvart milliard kroner.

Således ville Kombit betale 50-60 millioner kroner, mens KMD forlangte 300 millioner kroner.

Siden har KMD - uden at ville komme nærmere ind på detaljer i aftalen - oplyst til Computerworld, at den landede aftale indeholder andet end det oprindelige udspil.

Heller ikke Kombit ønskede dengang at oplyse den konkrete pris, men oplyste dog på dets hjemmeside, at det lå "inden for det indhentede skøn".

Faktum er, at brevet herunder indeholder fire punkter omkring priser, klippekort og rabatter.

Kombit: Meget tilfredsstillende
I brevet skriver Hans Berthelsen:

"Jeg vurderer, at aftalen er meget tilfredsstillende for kommunerne og Kombit".

KMD, der ved indgåelsen erklærede sig "glad" for aftalen, har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Her er hele brevet - side 1

Til kommunaldirektøren

8. januar 2014

Kære kommunaldirektør

Natten til den 21. december 2013 blev en hensigtserklæring om udfasningsaftaler vedr. AKTIV, SDP, Barsel og KMD Sag forhandlet på plads med KMD. Hensigtserklæringen fastlægger de økonomiske rammer for udfasningen, ligesom aftalen omhandler alle væsentlige spørgsmål for en egentlig kontrakt.

Parterne er enige om, at der med hensigtserklæringen ikke er væsentlige udeståender og aftalen skal nu implementeres i det endelige kontraktkompleks i løbet af januar/februar 2014. Økonomien i aftalen ligger indenfor rammen i monopolbruddets samlede business case.

Jeg vurderer, at aftalen er meget tilfredsstillende for kommunerne og KOMBIT. Aftalen indebærer ikke mindst, at KOMBIT nu kan komme videre med de fælleskommunale
udbud efter den tidsplan, som allerede er udmeldt.

Økonomi

Siden juli, hvor de konkrete forhandlinger gik i gang, har Porteføljegruppen været løbende involveret. Resultatet ligger indenfor den anbefaling, som Porteføljegruppen har
givet. Endelig har udfasningsopgaven været vurderet af eksterne konsulenter og efter et langt forhandlingsforløb, ligger resultatet nu indenfor det skøn, vi har fået derfra.

Aftalen indebærer, at

- prisen for KMDs udfasning på de angivne systemer er aftalt til en maksimal pris på 72 mio. kr., inkl. Barsel, som udbydes af ATP,
- optioner til en fast pris på 8 mio. kr. kan tilkøbes (AKTIV og SDP),
- der købes en klippekortsordning til en værdi af 8 mio. kr. til køb af fx nye snitflader, ændret udrulningsflow som følge af kommunale forhold,
- da den fællesoffentlige udbetalingskomponent ikke er tilgængelig, er det aftalt, at KMD Udbetaling anvendes over de kommende 4 år. Her får kommunerne en samlet rabat på 36 mio. kr.

Her er hele brevet - side 2

KMD Sag

I forhold til KMD Sag er der indgået en aftale om udfasning efter en model, som betyder en mere successiv og glidende udfasning af KMD Sag uden ændringer i de nuværende
fagsystemer. Modsætningen hertil er, at kommunerne opsiger KMD Sag umiddelbart og at der derefter implementeres tilsvarende midlertidig funktionalitet, indtil alle fagsystemer
er genudbudt.

- KMD Sag udfases som den sidste af KMDs monopolløsninger.
- Der er aftalt en rabatordning for KMD Sag, som betyder, at hver kommunes omkostning til KMD Sag falder med 10 % hver gang en fagløsning, som KMD har monopol på, udfases.
- Kommuner, der har manuelt oprettede sager i KMD Sag, kan fra 1. januar 2015 opnå en rabat på yderligere 10 %, hvis disse sager flyttes fra KMD Sag.

Valget af denne udfasningsmodel for KMD Sag reducerer risikoen for SAPA projektet og ATP, da KOMBIT undgår at udvikle midlertidig funktionalitet, hvilket samtidig giver
en besparelse for projektet.

Kontraktgrundlaget for denne model udformes i januar og underskrives senest 28. februar 2014.

Jeg er særdeles tilfreds med denne del af aftalen. KOMBIT og kommunerne kan være tilfredse med, at både risikoen og prisen reduceres med den valgte udfasningsstrategi.

De kommende udbud

Hovedbudsskabet er her, at aftalen sikrer, at den udmeldte køreplan for udbuddene kan holde. Vi vil løbende orientere yderligere om de kommende udbud, hvor de fælleskommunale
Støttesystemer i løbet af februar måned annonceres. Herefter følger en række af KOMBITs og ATP/Udbetaling Danmarks udbud.

Støttesystemerne bliver således det første udbud i rækken af i alt otte udbud, der i løbet af 2014 og 2015 skal konkurrenceudsætte KMDs nuværende monopol. Efter annonceringen af Støttesystemerne bliver også Kommunernes Ydelsessystem, Kommunernes Sygedagpengesystem og SAPA sat i udbud. Herudover udbyder ATP til Udbetaling
Danmark henholdsvis Barselsdagpenge og Pension, Familieydelse- og Boligstøtte.

Med venlig hilsen
HANS BERTHELSEN
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere