Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Endelig på Netflix - men konsekvenserne kan blive alvorlige

Klumme: Breaking Bad har fået mig til at købe et Netflix-abonnement, der viser sig at gemme på et enormt skatkammer. Men fremtiden tegner sig dyster for det langsommelige flow-fjernsyn. Hvad er løsningen?

I aftes tog det mig under 30 sekunder, så var jeg i gang med Netflix og femte sæson af Breaking Bad.

Første afsnit indledes med, at seriens hovedperson, Walther White, på toilettet til en fastfood-restaurant med en kuvert fyldt med dollar-sedler betaler en våbenhandler for et maskingevær, der befinder sig i bagagerummet på en bil på restaurantens parkeringsplads.

Scenen står stadig klar for mig, for jeg har ventet og ventet på at komme i gang med sidste sæson af Breaking Bad, som af forskellige årsager har været uden for min rækkevide.

Alt for dyrt og besværligt

Primært er dvd'en stadig (for) dyr, og i det lille hjem har vi fravalgt både TV 2 og kabel-fjernsyn, da vi mener, at vi i forvejen bliver blokket nok af licens-lars og hans helt urimelige og middelalderlige kop-skat og i øvrigt ikke gider se gammeldags flow-fjernsyn.

Ingen skal da bestemme, hvor eller hvornår vi skal bruge hvilke medier, når vi på andre platforme selv kan styre alt.

Femte sæson af Breaking Bad koster på dvd omkring 250 kroner. Netflix koster 79 kroner om måneden flat rate for al indhold og fri adgang til at se film døgnet rundt. You do the math.

Familiens yngste medlem er allerede ellevild over udsigten til alle de attraktive tegnefilm, der nu venter i Netflix-skatkammeret, og som hun ellers skulle have overtalt familiens mere pengestærke medlemmer til at investere i - endda én ad gangen.

Så alt er godt.

Jeg har faktisk gået og grinet lidt af mig selv, for jeg troede, at jeg var den allersidste person i hele verden, der omsider kom rundt til Netflix, som alle jo allerede forlængst har taget til sig.

Men sådan er det ikke, viser det sig. Jeg er ikke engang den sidste på Computerworlds ellers ganske teknologi-begejstrede redaktion, der melder mig til.

Det skal nu nok komme. Efter blot et års tid på det danske marked har Netflix nemlig allerede jordet masser af de danske konkurrenter, og intet tyder på, at den udvikling er ved at stoppe.

Det kan du læse mere om her: Så populær er Netflix: Tæsker konkurrenter og danske tv-kanaler.

Ryster i bukserne - kan den reddes?

Pensionist-fjernsyn

Netflix-skatkammeret er så omfattende og så billigt, at de gammeldags flow-aktører må ryste i bukserne.

Forleden skrev en af mine Facebook-venner, at han havde haft besøg af Yousee, der efter flere år havde opdaget, at hele ejendommen havde haft åbent feed kvit og frit.

Nu ville de gerne have penge for feed'et.

Men nej, sagde min ven. Han ville ikke betale 400 kroner for en masse flow-kanaler fyldt med reklamer. Hvorfor skulle han det, sagde han, når Netflix kan levere børnefilm og det hele til en brøkdel af prisen?

Indret din hverdag efter vores programmer - næ tak

Flow-fjernsynet kræver endda som bekendt, at man lader fjernsyns-stationerne bestemme og lader dem indrette hverdagen efter det program, som de lægger.

Vi er jo opdraget til det, og sådan har det altid været, så derfor kan vi leve med det lidt endnu: Der kommer tv-avisen, engelske krimi-serier, quiz-programmer, skiftende talent-konkurrencer med musik og dans til, en film i ny og næ og så videre. Sådan har det altid været.

De åbenlyse problemer - i hvert fald på sigt - er selvfølgelig dels, at flow-fjernsynet skal tilgodese alle målgrupper, hvilket er umuligt at gøre godt, dels at flow-fjernsynet er så ufleksibelt.

I mine øjne er det pensionist-fjernsyn, som kræver masser af tid og tålmodighed og et roligt gemyt og som kræver, at man som seer ikke stiller krav om omgående og konstante gevinster, som mange medieforbrugere (jeg selv inkluderet) ellers gør.

Og så er det endda ofte fyldt med annonce-blokke, hvilket Netflix som bekendt ikke er.

Hvad hvis fremgangen fortsætter?

Indtil videre går det jo ok for flow-stationerne, som stadig har mange seere (og de er ikke pensionister alle sammen).

Men sådan bliver det ikke ved med at være, hvis Netflix fortsætter den vilde fremgang, som vi har set i de seneste år.

Så vil det ikke vare længe, før danskerne primært sidder og guffer Netflix-film i sig om aftenen fremfor at zappe rundt for at finde noget, som de tænder på.

DR har med sine milliarder af licenskroner i ryggen en forpligtelse til at producere public service-materiale og har - i hvert fald økonomisk - alle muligheder for at tage kampen op om seernes gunst, mens udfordringen er en del skrappere for de kommercielle tv-kanaler.

Netflix har tegnet modellen for fremtidens medie-kanal, og vi vil komme til at se flere af denne type kanaler, der vil udfordre Netflix på både indhold og pris.

Hvad skal flow-fjernsyns-udbyderne gøre ved det?

Beror deres fremtid på at vise store sports-begivenheder, som net-udbyderne (endnu) ikke har råd til at købe rettighederne til?

Eller nyheder (hvor internettet jo allerede i dag er meget stærkt)?

Eller dansk-produceret underholdning? Eller danske serier ("Rita" og "Broen" ligger allerede i dag på Netflix, og flere vil komme til)? 

Eller hvad?

Hvad mener du?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?