Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Endelig på Netflix - men konsekvenserne kan blive alvorlige

Klumme: Breaking Bad har fået mig til at købe et Netflix-abonnement, der viser sig at gemme på et enormt skatkammer. Men fremtiden tegner sig dyster for det langsommelige flow-fjernsyn. Hvad er løsningen?

I aftes tog det mig under 30 sekunder, så var jeg i gang med Netflix og femte sæson af Breaking Bad.

Første afsnit indledes med, at seriens hovedperson, Walther White, på toilettet til en fastfood-restaurant med en kuvert fyldt med dollar-sedler betaler en våbenhandler for et maskingevær, der befinder sig i bagagerummet på en bil på restaurantens parkeringsplads.

Scenen står stadig klar for mig, for jeg har ventet og ventet på at komme i gang med sidste sæson af Breaking Bad, som af forskellige årsager har været uden for min rækkevide.

Alt for dyrt og besværligt

Primært er dvd'en stadig (for) dyr, og i det lille hjem har vi fravalgt både TV 2 og kabel-fjernsyn, da vi mener, at vi i forvejen bliver blokket nok af licens-lars og hans helt urimelige og middelalderlige kop-skat og i øvrigt ikke gider se gammeldags flow-fjernsyn.

Ingen skal da bestemme, hvor eller hvornår vi skal bruge hvilke medier, når vi på andre platforme selv kan styre alt.

Femte sæson af Breaking Bad koster på dvd omkring 250 kroner. Netflix koster 79 kroner om måneden flat rate for al indhold og fri adgang til at se film døgnet rundt. You do the math.

Familiens yngste medlem er allerede ellevild over udsigten til alle de attraktive tegnefilm, der nu venter i Netflix-skatkammeret, og som hun ellers skulle have overtalt familiens mere pengestærke medlemmer til at investere i - endda én ad gangen.

Så alt er godt.

Jeg har faktisk gået og grinet lidt af mig selv, for jeg troede, at jeg var den allersidste person i hele verden, der omsider kom rundt til Netflix, som alle jo allerede forlængst har taget til sig.

Men sådan er det ikke, viser det sig. Jeg er ikke engang den sidste på Computerworlds ellers ganske teknologi-begejstrede redaktion, der melder mig til.

Det skal nu nok komme. Efter blot et års tid på det danske marked har Netflix nemlig allerede jordet masser af de danske konkurrenter, og intet tyder på, at den udvikling er ved at stoppe.

Det kan du læse mere om her: Så populær er Netflix: Tæsker konkurrenter og danske tv-kanaler.

Ryster i bukserne - kan den reddes?

Pensionist-fjernsyn

Netflix-skatkammeret er så omfattende og så billigt, at de gammeldags flow-aktører må ryste i bukserne.

Forleden skrev en af mine Facebook-venner, at han havde haft besøg af Yousee, der efter flere år havde opdaget, at hele ejendommen havde haft åbent feed kvit og frit.

Nu ville de gerne have penge for feed'et.

Men nej, sagde min ven. Han ville ikke betale 400 kroner for en masse flow-kanaler fyldt med reklamer. Hvorfor skulle han det, sagde han, når Netflix kan levere børnefilm og det hele til en brøkdel af prisen?

Indret din hverdag efter vores programmer - næ tak

Flow-fjernsynet kræver endda som bekendt, at man lader fjernsyns-stationerne bestemme og lader dem indrette hverdagen efter det program, som de lægger.

Vi er jo opdraget til det, og sådan har det altid været, så derfor kan vi leve med det lidt endnu: Der kommer tv-avisen, engelske krimi-serier, quiz-programmer, skiftende talent-konkurrencer med musik og dans til, en film i ny og næ og så videre. Sådan har det altid været.

De åbenlyse problemer - i hvert fald på sigt - er selvfølgelig dels, at flow-fjernsynet skal tilgodese alle målgrupper, hvilket er umuligt at gøre godt, dels at flow-fjernsynet er så ufleksibelt.

I mine øjne er det pensionist-fjernsyn, som kræver masser af tid og tålmodighed og et roligt gemyt og som kræver, at man som seer ikke stiller krav om omgående og konstante gevinster, som mange medieforbrugere (jeg selv inkluderet) ellers gør.

Og så er det endda ofte fyldt med annonce-blokke, hvilket Netflix som bekendt ikke er.

Hvad hvis fremgangen fortsætter?

Indtil videre går det jo ok for flow-stationerne, som stadig har mange seere (og de er ikke pensionister alle sammen).

Men sådan bliver det ikke ved med at være, hvis Netflix fortsætter den vilde fremgang, som vi har set i de seneste år.

Så vil det ikke vare længe, før danskerne primært sidder og guffer Netflix-film i sig om aftenen fremfor at zappe rundt for at finde noget, som de tænder på.

DR har med sine milliarder af licenskroner i ryggen en forpligtelse til at producere public service-materiale og har - i hvert fald økonomisk - alle muligheder for at tage kampen op om seernes gunst, mens udfordringen er en del skrappere for de kommercielle tv-kanaler.

Netflix har tegnet modellen for fremtidens medie-kanal, og vi vil komme til at se flere af denne type kanaler, der vil udfordre Netflix på både indhold og pris.

Hvad skal flow-fjernsyns-udbyderne gøre ved det?

Beror deres fremtid på at vise store sports-begivenheder, som net-udbyderne (endnu) ikke har råd til at købe rettighederne til?

Eller nyheder (hvor internettet jo allerede i dag er meget stærkt)?

Eller dansk-produceret underholdning? Eller danske serier ("Rita" og "Broen" ligger allerede i dag på Netflix, og flere vil komme til)? 

Eller hvad?

Hvad mener du?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere