Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Seks nemme råd: Sådan lever din computer længere

En computer er ligesom en bil: Den kræver vedligeholdelse fra tid til anden, og negligerer man den, ender man med en langsom eller død computer. Hold liv i din computer med disse seks nemme råd.

Der var engang, da computere var en stor investering - både privat og business - og man passede mere på den end på bilen.

Priserne er faldet drastisk, men det er ikke ensbetydende med, at man har lyst til - eller behov for - at skifte computeren ud hele tiden.

Computere har for længe siden ramt et "acceptabelt" niveau for almindelig brug, og med flere og flere tunge programmer, som bliver afviklet fra skyen, kan ældre computere sagtens bruges i mange år endnu - hvis man altså passer på dem. 

Normalt kan opgraderinger som at indsætte mere RAM eller større harddiske forbedre ydeevnen med det samme, men en simpel rengøring kan gøre underværker og samtidig udskyde en alt for tidlig død.

1. Få den til at skinne!

Støv kommer ind alle vegne, og arbejder du på et klassisk kontor med stationære computere, eller har du en desktop derhjemme, vil der uundgåeligt komme støv, skidt, hundehår og andet uønsket snavs ind i computeren.

Hvis man ikke fjerner det, vil skidtet sætte sig som et lag på computerens hardware og køleelementer, hvilket vil sætte computeren på overarbejde. Det skaber mere varme og kan føre til en langsommere computer og i værste tilfælde til at computeren brænder sammen.

Alt efter dit arbejdsmiljø, skal du rengøre din computer indeni hvert halve eller hele år.

Træk stikket til maskinen, og brug forsigtigt trykluft til at fjerne støvet (Et råd er at stå udenfor, for ellers skal du efterfølgende i gang med en større forårsrengøring indendørs).

Kontroller samtidig kølefanerne på processor, grafikkort og bagside og fjern tilstoppet støv.

Et grafikkort kan for eksempel nemt brænde sammen, hvis man i over et år ikke har kigget til dens kølerudgange. Her tales der af erfaring...  

Hvis du har forstand på det, så husk også at tjekke processorens kølepasta. Uden kølepasta bliver processoren meget varm, og det svækker ydeevnen og kan brænde computeren sammen. 

2. Lad din computer ånde

Ventilation er en vigtig faktor, når en computer skal arbejde. En computer genererer varme, som den selvfølgelig skal af med. Derfor er det en dum idé at placere computeren op ad en radiator eller i et skrivebordsskab, hvis du ikke har sørget for udluftning.

Pas på din harddisk

3. Pas på din harddisk

Harddiskes data kan blive korrupte med filfejl og dårlige sektorer på grund af systemfejl og crashes. Det resulterer i, at man møder den skræmmende "Blue Screen of Death" - Windows' fejlside - eller ødelægger harddisken fuldstændig.

Alt dette kan undgås med Windows Check Disk tool. Specielt maskiner før Windows 8 har brug for et tjek fra tid til anden. 

Check Disk har flere muligheder, men en fuld skanning vil være at foretrække en gang hver anden eller tredje måned. Man kan også skanne computeren, uden at den automatisk retter fejl, hvilket kun tager cirka fem-ti minutter - noget man burde gøre en gang om måneden.

Du finder Check Disk ved at højreklikke på et drev i "Denne Computer" og  trykke egenskaber. Her finder du "funktioner", hvor Check Disk-programmet ligger.

4. Defragmentér harddisken

Har du stadig en ældre Windows-computer med XP, skal du defragmentere din computer fra tid til anden.

Når data bliver udnyttet på en harddisk, bliver det fragmenteret og spredt over hele harddisken, hvilket gør den langsom i brug.

Har du en nyere version af Windows, sker defragmenteringen automatisk, og har du stadig Windows XP, skal du overveje enten at skifte til en nyere version af Windows eller et af de gratis alternativer.

5. Beskyt computeren mod strømafbrydelser

Computere - bærbare som stationære - er nogle følsomme maskiner, som ikke kan tåle forstyrrelser i strømforholdene. Derfor er det vigtigt, at du som minimum har et jordstik til din computer, så du undgår, at computeren bliver brændt af, hvis der sker et lynnedslag. Mange bygninger har lynafledere, men det kan hænde, at det alligevel sker.

Man kan også købe større og bedre beskyttede stikdåser, som i højere grad kan holde til en udledning, hvad end det er en strømafbrydelse, lynnedslag eller overbelastning af el-nettet.

Rengør også for virus

6. Fjern malware

Når vi nu har fat i maskinen, er det værd at give computeren et sundhedstjek i forbindelse med malware.

Malware er små filer og programmer, som ofte igennem ondsindede hjemmesider infiltrerer din computer, og som enten sender dine oplysninger tilbage til afsenderen, gør din computer langsom eller gør din computer til en "zombie".

Man har sågar hørt om malware, som krypterer hele din harddisk og først åbner op, når du har betalt en løsesum - ellers sletter malware-bagmændene alt.

Der findes mange gratis programmer til at fjerne malware og vira fra computeren.

Hvis du har andre gode råd, som du vil dele med Computerworlds læsere, så skriv dem endelig i kommentarfeltet.

Læs også: Denne browser beskytter dig bedst mod [b]malware
[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere