Artikel top billede

Ikea ikke i tvivl: Derfor er cloud computing alt for dyrt

Møbelgiganten Ikea kan godt se potentialet i cloud computing, men besparelserne skal være langt større, før det giver mening at foretage skiftet. Her er Ikeas konkrete krav til leverandørerne.

Ikea har med 139.000 medarbejdere og 349 butikker i 43 lande et ekstremt globalt setup, hvor alle processer og systemer er top-optimerede.

Derfor skulle man måske også tro, at standardiserede, cloud-baserede it-tjenester lige ville være sagen hos møbelgiganten, men faktisk er det ikke tilfældet.

I et interview hos vores kolleger på Computersweden fortæller Business Solution Manager hos Ikea Lars Gunnarsson, at risikoen ved cloud er for høj, og at besparelserne er for små.

Han mener, at det kræver et besparelsespotentiale på omkring 50 procent, før overgangen til cloud for alvor slår igennem hos Ikea.

"Er besparelsen på bare 10 procent, vil risikoen ved cloud blive opfattet som værende for stor," siger Lars Gunnarsson, der har ansvaret for blandt andet it til produktudvikling og logistik hos Ikea.

Derfor er cloud-konceptet fornuftigt

Men det er ikke, fordi han ikke bryder sig om cloud-modellen, for Computersweden kan fortælle, at han siden år 2000 har stået i spidsen for en række vigtige it-beslutninger i Ikea, der betyder, at det globale selskab har skiftet fokus fra at udvikle it-løsninger selv til at købe standardløsninger.

"Vi takkede nej til SAP i slutningen af 1990'erne og satsede i stedet på vores egen platform. Det mislykkedes," erindrer Lars Gunnarsson, der peger på, at Ikea i dag har tre primære, strategiske it-partnere: Oracle, HCL og JDA.

Lars Gunnarsson ser gerne, at hovedparten af Ikeas applikationer, der i dag kører fra virksomhedens egne datacentre, vil være rykket ud i skyen om 10 år.

Men der er lang vej igen, tilføjer han. 

"Vi er kun lige begyndt på rejsen," fortæller han til Computersweden og oplyser, at Ikea i øjeblikket tester en Contract Management-løsning som cloud.

Ikea-chefen har tænkt sig først og fremmest at satse på cloud til de applikationer, der indeholder den mindste risiko. Men så igen - det kræver, at der er et besparelselsespotentiale på 50 procent.

"Jeg ser det ikke i dag, men det er der, vi skal hen. Jeg er overbevist om, at potentialet findes."

Det siger andre it-ansvarlige

Ikea-chefen er langt fra den eneste it-ansvarlige, der mener, at der stadig er et pænt stykke vej igen med cloud-løsningerne.

Vi har tidligere skrevet om en britisk undersøgelse med deltagelse af 50 britiske CIO'er og it-chefer, hvor næsten tre ud af fire af de pågældende it-chefer havde forventet, at overgangen til cloud-baserede it-løsninger ville have udløst besparelser og lavere omkostninger.

Men kun 41 procent af it-cheferne kunne faktisk fortælle, at de havde fået barberet it-omkostningerne ned ved at overgå til cloud-baserede løsninger.

Samtidig kan man dog se, at cloud-markedet for alvor begynder at gribe om sig.

En IDC-undersøgelse blandt it-ansvarlige i 476 nordiske organisationer har vist, at vi nu har bevæget os videre fra mest at snakke om cloud computing til rent faktisk at benytte eksempelvis software-as-a-service (SaaS).

Det mest opsigtsvækkende tal i IDC-undersøgelsen er, at hele 58 procent af den omsætning, softwaremarkedet vil generere i Norden fra 2012 til 2017, ventes at gå til cloud-baserede løsninger.

Læs også:

Danske virksomheder klar til cloud: Dette vælger de

Derfor ændrer cloud alt for dig som softwareudvikler

Ingen særlige besparelser ved cloud: Her hopper kæden af
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.