Artikel top billede

Foto: Philippe Ramakers

Ups: Halvdelen af klodens internettrafik sendt til én forkert ip-adresse

En DNS-fejl sendte halvdelen af klodens net-trafik til 'fjendens' server.

På trods af den lysebrune kinesiske hud kan man med garanti få øje på de røde ører hos de personer, der står med ansvaret for et af internet-historiens største nedbrud.

Hovedparten af de 500 millioner kinesiske internet-brugere var nemlig uden forbindelse i tirsdags. Det svarer nogenlunde til halvdelen af klodens internet-trafik.

Fejlen ramte både almindelige brugere og store virksomheder som søgemaskinen Baidu.

Det skriver New York Times.

Eksperter forklarer til den amerikanske avis, at nedbruddet sandsynligvis skyldes den firewall, i folkemunde kendt som The Great Firewall of China, som myndighederne benytter til at overvåge og regulere borgernes net-trafik i landet.

Nedetiden er i sig selv en uheldig begivenhed, men der er en ekstra lille krølle på historien. 

Det hele endte hos 'fjenden'

Den statslige organisation, der kontrollerer internettet i Kina fortæller nemlig, at problemet var relateret til DNS-systemet.

Det har betydet, at den kinesiske trafik blev sendt videre til en stakkels lille server hos et selskab i Cheyenne, Wyoming, USA.

DNS er det system, der kobler domænenavn og ip-adresse sammen, og DNS-problemet i Kina bestod i, at alle forespørgsler blev sendt til en enkelt ip-adresse i USA.

Trafikken ramte således Wyoming-selskabet Sophidea med et brag, og den var så enorm, at serveren måtte ned at ligge efter bare millisekunder.

Præcis hvorfor det gik ud over virksomheden står ikke helt tydeligt. 

Fejl eller kinesisk DDoS

Sophidea hævdes blandt andet at stå bag en VPN-lignende tjeneste, der anvendes til at omgå den kinesiske censur.

I et forsøg på at blokere tjenesten kan de kinesiske myndigheder have fejlkonfigureret sit system, så trafikken blev sendt videre i noget, der må være historiens største DDoS-angreb, i stedet for at lukke adgangen til tjenesten.

Nøjagtig hvad der skete er der dog ingen, som med sikkerhed kan forklare.

Det er i øvrigt ikke den eneste bizarre net-fejl, som har ramt den virtuelle verden inden for den seneste uge.

I fredags blev Google nemlig også ramt af en fejl, der sendte tusindvis af mails til en uheldig Hotmail-bruger, uden at han havde mulighed for at stoppe strømmen.

Læs også:

Her er manden bag den kinesiske internet-censur

Sådan snydes den kinesiske netcensur

Google-ikon vil vælte den kinesiske internet-mur
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere