Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Google-ikon vil vælte den kinesiske internet-mur

Eric Schmidt retter et hårdt verbalt angreb mod Kina, som stadig blokerer Youtube og Facebook.

Den tidligere Google-chef Eric Schmidt er overbevist om, at den berømte kinesiske censurmur på nettet - også kendt som Great Firewall of China - er dømt til at fejle. Han forventer at teknologien vil tvinge Kina til at droppe censuren og åbne sit politiske system. Det siger Eric Schmidt, der stadig er bestyrelsesformand for Google, i et interview med The Cable.

"Jeg tror at censur altid vil slå fejl. Kina er den eneste regering som er involveret i aktiv, dynamisk censur. Det lægger de ikke skjul på," siger Schmidt.

Han mener at den kinesiske statscensur holder landets økonomiske udvikling tilbage.

"Min personlige holdning er, at du ikke kan bygge et moderne videnssamfund med den slags opførsel," siger han.

Google har været på kant med Kina siden 2010, hvor søgegiganten stoppede den frivillige selvcensur på google.cn og flyttede den største del af sin kinesiske forretning til Hong Kong. Det skete efter en serie af hacker-angreb mod Gmail, hvor det menes at Kina stod bag.

Mange tjenester er stadig blokeret i Kina. Det gælder blandt andet Googles YouTube og det sociale netværk Facebook. Andre tjenester, som Gmail, er ikke altid tilgængelige. Brugere oplever også, at deres internet-adgang bliver langsommere hvis de indtaster forbudte søgeord.

Google advarer nu sine brugere, hvis de bliver udsat for stats-angreb, og man er også begyndt at give tips til, hvordan man kan slippe forbi den kinesiske internet-mur.

Men Schmidt vil helst ikke se det som en kamp mellem Google og Kina. På det seneste er han rejst i lande som Afghanistan, Pakistan, Libyen og Tunesien.

"Jeg er blevet særlig interesseret i udvidelsen af Google i mærkelige lande - altså lande, der har problemer. Du kan ikke rigtig forstå det, medmindre du rejser og ser det," siger han.

Information er ikke nok til at vælte regeringer, men i sidste ende kan regeringer der bekæmper åbenhed ikke overleve, mener Schmidt.

"Det værste scenarie er at borgerne har enorm adgang til information og regeringen er helt urokkelig. Det kunne være Iran. På et tidspunkt bliver det ustabilt. For at vælte deres leder er de nødt til at have information. Derfor har gennemskuelighed stor betydning," slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere