Artikel top billede

Her er manden bag den kinesiske internet-censur

Fang Binxing er hovedarkitekten bag den kinesiske internet-mur.

I et sjældent interview har manden der beskrives som faderen til den kinesiske internet-mur forsvaret myndighedernes kamp for at ”beskytte” borgerne mod upassende indhold på nettet. Mange af verdens mest populære websteder er blokeret i Kina, herunder Youtube, Facebook, Twitter og Wikileaks.

Det er den 50-årige Fang Binxing, som kineserne kan takke for dette. Han er præsident for post- og teleuniversitetet i Beijing og han beskrives som hovedarkitekten bag den kinesiske netcensur. En rolle, som han også selv bekræfter i et interview med den kinesiske avis Global Times.

Kina er ellers verdens største online-nation med næsten en halv milliard internet-brugere, men deres adgang til nettet bliver filtreret gennem regeringens firewall, som bl.a. blokerer websider med bestemte nøgleord.

Så er det måske ikke underligt at Fang Binxing ikke ligefrem er en populær mand blandt de kinesiske internet-brugere. Han åbnede sin egen blog under Sina.com i december, men den blev hurtigt oversvømmet med tusindvis af negative kommentarer og han måtte lukke den igen. Binxing blev skældt ud som en marionet for regeringen og en fjende af nettet.

Men Binxing mener ikke selv, at han har gjort noget forkert.

”En bilist skal overholde færdselsreglerne, og borgerne skal selvfølgelig også overholde de gældende regler,” siger han til avisen.

Binxing hævder også at de fleste af verdens lande udøver internet-censur – det er et ”almindeligt fænomen,” hævder han.

Det er måske rigtigt, at mange lande blokerer børnepornografi og lignende, men den kinesiske netcensur er langt mere omfattende. Dertil kommer, at det er umuligt at skaffe sig et overblik over, hvor meget der bliver blokeret.

Global Times citerer en populær vittighed om Mark Zuckerbergs overraskende besøg i Kina sidste december. Han bønfaldt angiveligt de lokale kinesiske it-iværksættere om at vise ham, hvordan han kunne slippe udenom firewallen.

”Lige siden jeg landede i Kina har jeg ikke kunnet logge ind på min Facebook konto!” skulle Mark Zuckerberg angiveligt have sagt.

Binxing fortæller til avisen at han har seks VPN'er (virtuelle private netværk) på sin hjemme-computer. Netop VPN'er er en af metoderne til at omgå censuren. Men Binxing siger at han kun bruger VPN'erne til at teste, om censuren fungerer.

Han beskriver det som en kamp mellem GFC (Great Firewall of China) og VPN'erne. En kamp, som de kinesiske myndigheder vil vinde for enhver pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere