Artikel top billede

Sådan snydes den kinesiske netcensur

I Kina spiser censuren dine chat-beskeder. Men brugerne har alligevel fundet en vej forbi den store internet-mur.

De kinesiske netbrugere er fanget bag det, som populært kaldes "The Great Firewall" - den store kinesiske internet-mur. De kinesiske myndigheder har også et mere velklingende navn for projektet - Golden Shield Project.

Det gyldne skjold eller den store mur - formålet er det samme. Systemet skal "beskytte" internet-brugerne mod pornografi, politisk propaganda og andet uønsket indhold. Det reagerer på bestemte nøgleord som Tibet, Dalai Lama, Falun Gong og Playboy.

Ifølge New York Times anslås det at mere end 16 procent af alle beskeder i Kina bliver slettet. Der er også nye regler, som betyder at alle brugere skal registrere sig under deres rigtige navn hos blog-tjenester som Weibo, og alle som har mere end 100.000 abonnenter skal løbende kontrolleres.

Hvis deres indlæg indeholder anstødeligt materiale skal de slettes inden for fem minutter.

Men de kinesiske internet-brugere har udviklet deres egne metoder til at slippe forbi censuren. De udskifter ganske enkelt de forbudte ord med andre udtryk. De bruger blandt andet ordet "flodkrabbe", som på kinesisk (hexie) lyder næsten identisk med "harmoni", som et synonym for undertrykkelse.

Et andet populært udtryk er "gras mudder hest", som på kinesisk lyder ligesom "fuck you" (som også bliver blokeret).

Her er andre sjove eksempler:

"Hente sojasauce"

En humoristisk måde hvor man kan distancere sig fra et følsomt politisk emne. Stammer fra et tv-interview, hvor en tilfældig mand på gaden afviser at kommentere spørgsmålet og siger at han blot skal "hente sojasauce".

"Klatre på væggen"

Henviser til at skaffe informationer på den anden side af de kinesiske myndighedernes censur-væg.

"Halvtreds cent"

Henviser til de betalte bloggere og kommentatorer, der poster regeringsvenligt indhold på nettet mod betaling - angiveligt får de 50 cent for hvert indlæg.

"35. maj"

Med andre ord, den 4. juni. Det er årsdagen for massakren på den Himmelske Freds plads i 1989. Det er selvfølgelig også et forbudt emne på det kinesiske net.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.