Dansk udvikler bygger krypteringsprogram: Ikke mere overvågning

Dansk softwareudvikler har fået nok af overvågningen på nettet. Derfor skriver han sit eget krypteringsprogram. Læs den helt ukrypterede historie, der blandt andet omfatter interesse fra efterretningstjenesten.

Interview: "Alle bør have krav på at kunne beskytte sine private informationer og især i disse tider, hvor al net-trafik må formodes at være overvåget."

Sådan lyder det fra Jan Langevad, der har taget sagen i egen hånd og udviklet programmet MyCrypt.DK, som er et gratis krypteringsprogram til alle med en Windows-baseret computer.

Ideen er opstået i forbindelse med de mange overvågnings- og aflytningssager, der har præget medierne efter Edward Snowden begyndte at fortælle offentligheden om, hvad der sker bag de nedrullede gardiner i NSA.

"Nogle gange kan man have behov for et privatliv," siger software-udvikleren om sit hobbyprojekt.

"Og så har jeg skabt programmet, fordi, jeg synes, det har været sjovt. Jeg har altid interesseret mig for kryptering,"

Der findes allerede flere krypteringsprogrammer, eksempelvis Pretty Good Privacy (PGP), og inspirationen kommer da også herfra.

"PGP er et genialt produkt, men det er lidt besværligt at bruge, derfor har jeg forsøgt at gøre det mere brugervenligt, men med sikkerheden i top."

Interesse fra en efterretningstjeneste
Philip Zimmermann, der opfandt PGP, løb ind i utallige juridiske problemer med NSA, og det kan Jan Langevad godt nikke genkendende til.

Han har tidligere i sit liv skabt et krypteringssystem i det hedengangne it-firma Digital Equipment Corporation, nok bedre kendt som Digital.

"Nogen må have fortalt om projektet, for en dag blev jeg kontaktet af en efterretningstjeneste. Det var nok mest af nysgerrighed, men det var ret spændende," griner han. 

På trods af grinet har oplevelsen sat sit præg på ham.

"Derfor har den moralske problemstilling naturligvis strejfet mig, men min holdning er, at det ikke er værktøjet, der er problemet. Det er folkene, der bruger værktøjet. Så min konklusion er, at almindelige mennesker skal have mulighed for at vælge privatlivet, når det nu er åbenlyst, at der kigges med på nettet, og derfor deler jeg programmet med andre."


Så du har gjort dig tanker omkring lovligheden af dit projekt?

"Ja, det har jeg. Ikke mindst med baggrund i Philip Zimmermanns oplevelser. Han var udsat for en masse retssager. Men jeg mener ikke, at man skal forbyde værktøjer."

Stand-alone-sikkerhed
Jan Langevad betegner sin kryptering som ubrydelig.

"MyCrypt kan anvende en såkaldt one-time-pad-teknik, der gør krypteringen ubrydelig - også for NSA," beskriver han.

Det gør programmet ved at benytte ny stor nøgle-fil ved hver enkelt kryptering og dekryptering.

"Sikkerheden ligger således ikke i selve programmet, men i de hemmelige nøglefiler, og passwords," forklarer han.

Man kan også nøjes med en såkaldt pass-phrase, som er et langt password på mindst 16 tegn. Ikke helt så sikkert, men det er stadig meget svært at læse med.

"Dette er lettere at administrere i dagligdagen end nøgle-filer, der typisk kan være billedfiler."

Programmet er et stand-alone-værktøj, og det skal således ikke integreres i eksempelvis Outlook eller andre mail-programmer, i modsætning ti mange af de øvrige krypteringsprogrammer.

Læs også: Guide: Så nemt kommer du i gang med e-mail-kryptering

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.