Dansk udvikler bygger krypteringsprogram: Ikke mere overvågning

Dansk softwareudvikler har fået nok af overvågningen på nettet. Derfor skriver han sit eget krypteringsprogram. Læs den helt ukrypterede historie, der blandt andet omfatter interesse fra efterretningstjenesten.

Interview: "Alle bør have krav på at kunne beskytte sine private informationer og især i disse tider, hvor al net-trafik må formodes at være overvåget."

Sådan lyder det fra Jan Langevad, der har taget sagen i egen hånd og udviklet programmet MyCrypt.DK, som er et gratis krypteringsprogram til alle med en Windows-baseret computer.

Ideen er opstået i forbindelse med de mange overvågnings- og aflytningssager, der har præget medierne efter Edward Snowden begyndte at fortælle offentligheden om, hvad der sker bag de nedrullede gardiner i NSA.

"Nogle gange kan man have behov for et privatliv," siger software-udvikleren om sit hobbyprojekt.

"Og så har jeg skabt programmet, fordi, jeg synes, det har været sjovt. Jeg har altid interesseret mig for kryptering,"

Der findes allerede flere krypteringsprogrammer, eksempelvis Pretty Good Privacy (PGP), og inspirationen kommer da også herfra.

"PGP er et genialt produkt, men det er lidt besværligt at bruge, derfor har jeg forsøgt at gøre det mere brugervenligt, men med sikkerheden i top."

Interesse fra en efterretningstjeneste
Philip Zimmermann, der opfandt PGP, løb ind i utallige juridiske problemer med NSA, og det kan Jan Langevad godt nikke genkendende til.

Han har tidligere i sit liv skabt et krypteringssystem i det hedengangne it-firma Digital Equipment Corporation, nok bedre kendt som Digital.

"Nogen må have fortalt om projektet, for en dag blev jeg kontaktet af en efterretningstjeneste. Det var nok mest af nysgerrighed, men det var ret spændende," griner han. 

På trods af grinet har oplevelsen sat sit præg på ham.

"Derfor har den moralske problemstilling naturligvis strejfet mig, men min holdning er, at det ikke er værktøjet, der er problemet. Det er folkene, der bruger værktøjet. Så min konklusion er, at almindelige mennesker skal have mulighed for at vælge privatlivet, når det nu er åbenlyst, at der kigges med på nettet, og derfor deler jeg programmet med andre."


Så du har gjort dig tanker omkring lovligheden af dit projekt?

"Ja, det har jeg. Ikke mindst med baggrund i Philip Zimmermanns oplevelser. Han var udsat for en masse retssager. Men jeg mener ikke, at man skal forbyde værktøjer."

Stand-alone-sikkerhed
Jan Langevad betegner sin kryptering som ubrydelig.

"MyCrypt kan anvende en såkaldt one-time-pad-teknik, der gør krypteringen ubrydelig - også for NSA," beskriver han.

Det gør programmet ved at benytte ny stor nøgle-fil ved hver enkelt kryptering og dekryptering.

"Sikkerheden ligger således ikke i selve programmet, men i de hemmelige nøglefiler, og passwords," forklarer han.

Man kan også nøjes med en såkaldt pass-phrase, som er et langt password på mindst 16 tegn. Ikke helt så sikkert, men det er stadig meget svært at læse med.

"Dette er lettere at administrere i dagligdagen end nøgle-filer, der typisk kan være billedfiler."

Programmet er et stand-alone-værktøj, og det skal således ikke integreres i eksempelvis Outlook eller andre mail-programmer, i modsætning ti mange af de øvrige krypteringsprogrammer.

Læs også: Guide: Så nemt kommer du i gang med e-mail-kryptering

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.