Artikel top billede

Sådan skal ny Microsoft-teknologi ændre måden du arbejder på

Office Graph og projekt "Oslo" skal revolutionere måden, du arbejder på. Og begge dele er opfundet her i Skandinavien.

Office Graph og Projekt "Oslo", Microsofts helt store satsning, der skal revolutionere måden, som virksomheder arbejder på, er udviklet af det norske datterselskab FAST.

Tilbage i 2008 opkøbte Microsoft FAST, et softwareselskab med speciale i søgemaskiner, og FAST, der nu reelt går under navnet MDCN, Microsoft Development Center Norway, har i de seneste år arbejdet hårdt på at radikalt ændre den måde, som vi arbejder på.

"Vi er virkelig stolte af, hvad vi har udarbejdet. Det er vitterligt noget, som vi tror vil revolutionere måden, som en virksomhed arbejder på," forklarer Frederik Holm, der er senior projektleder hos NDCN, til Computerworld.

Hvad laver dine kollegaer?

Office Graph er udarbejdet af en blanding af det sociale system Yammers likes, delinger, kommentarer og uploads og så nordmændenes søgealgoritmer.

Det betyder en stærk kortlægning af alle firmaets forbindelser, hvilket skal være med til at gøre det nemmere for de ansatte at finde hinanden, og at finde ud af, hvad de andre foretager sig på tværs af Yammer, Sharepoint og Office 365.

Et forsøg på at opfange meget af den big data, som virksomheder ligger inde med, og gøre det lettere tilgængeligt.

"Den måde, som mange virksomheder arbejder på, er en meget reaktionær arbejdsform. Skal du vide, hvad dine kollegaer arbejder med, skal du aktivt opsøge dem, spørge dem eller sende mails. Det vil vi gøre langt mere flydende med Office Graph," siger Frederik Holm og tilføjer:

"Vi vil hellere gøre arbejdet proaktivt, så al information kommer til brugeren, så man som medarbejder kan gå til en kollega og sige "Du sidder og arbejder på det her lige nu. Det ser spændende ud, og jeg har en rigtig god idé til det".

Information til alle

MDCN har kontorer i de norske byer Trondheim, Tromsø og Oslo, der indtil videre har givet 'Oslo'-app'en sit navn. Og det er ønsket om at fremme produktiviteten i virksomhederne, der har været drivakslen for MDCN's godt 220 ansatte.

"Vi var ledende indenfor enterprise-søgning, men det var stadig samme oplevelse som fra internetsøgninger, og det ville vi ændre. Vi tænkte: Hvad kan vi gøre for at fremme produktiviteten på et businessniveau?" siger Frederik Holm.

En af måderne er, at information kommer ud til endnu flere personer i virksomheden. Microsofts egen vicepresident, Jeff Teper, kommer selv med et eksempel, hvor han opdagede magien i Office Graph.

"Jeg udarbejder hver uge et dokument, som dikterer, hvad vores kommende udfordringer er, og hvad vi har gjort godt i den forgangne uge. Normalt sender jeg den kun til en bestemt gruppe, men da jeg som et forsøg åbnede den op, så alle som Office Graph mente, at den var relevant for nu kunne se den, kom den pludselig ud til mange, mange flere, og det gav mening," forklarer Jeff Teper til Computerworld og tilføjer:

"Det var en lidt skræmmende tanke første gang, men pludselig er flere ansatte nu bevidste om vores strategier, og jeg behøver ikke sende en mail ud. Jeg skal bare opdatere et bestemt dokument."

Forudser vigtige dokumenter

Samtidig opbygger det en database omkring hver enkelt bruger, så det automatisk kan vise, hvad en ansat har behov for at se af kommende nyttige dokumenter. Dette sker i den grafiske overflade "Oslo". Programmet arbejder i baggrunden og vil løbende udvælge, hvad der er relevante dokumenter for dig.

Har du en Android-telefon, kan det sammenlignes med Google Now bare kun for din virksomhed.

"Sidder dine kollegaer for eksempel og arbejder på noget lige nu, som du har en interesse i, vil dette blive vist for dig i 'Oslo'," forklarer Frederik Holm og tilføjer:

"Den regner også kalenderaftaler, møder og deadlines med, så hvis der er et kommende møde i næste uge, så vil "Oslo" kunne vise tilhørende dokumenter, bilag, powerpoints og så videre, uden at der behøver at blive sendt mails ud."

Det skaber helt nye muligheder for mødestruktur. I stedet for at mødes for at fremlægge noget for hinanden vil man kunne mødes for at diskutere det allerede fremsendte.

Stadig mulighed for privatliv

Office Graph registrerer alle handlinger hen over Sharepoint, Office 365's programmer og OneDrive, men ifølge Frederik Holm skal man ikke frygte, at alt, hvad man foretager sig, ender på andre ansattes "Oslo"-app.

"Som en del af Office og Microsoft respekterer vi selvfølgelig alle former for privatlivsret og sikkerhed, og derfor er der også mange områder hos brugerne, som ikke indgår i 'Oslo'," siger Frederik Holm.

Handlinger bliver kategoriseret enten som et privat signal eller et offentligt signal. Sender man for eksempel en mail, er det information, som kun driver din egen produktivitet, og derfor vil det ikke være offentligt for andre.

Samarbejder du derimod med andre om et givent dokument, er du medlem i forskellige offentlige grupper i Yammer eller er du på forskellige maillister, er det offentlige signaler, som allerede er offentligt i dag, og det vil komme med i andres 'Oslo'-app, hvis det altså har relevans for dem.

Samtidig har man også mulighed for at holde dokumenter hemmelige.

"Bruger du for eksempel OneDrive for Business, har man private mapper, hvor du selvfølgelig kan have dokumenter, der holdes skjult. Også selvom de måske er meget relevante for andre. Du er i fuld kontrol om, hvad der skal deles og ikke deles," siger Frederik Holm.

Kommer i løbet af 2014

Microsoft og MDCN er i øjeblikket i færd med at sende et preview-build ud til udvalgte virksomheder, som skal afprøve systemet, og det forventes, at Office Graph og 'Oslo' - der til den tid har fået et andet navn - vil komme ud i slutningen af 2014.

Samtidig er 'Oslo' blot den første af mange potentielle apps.

"I øjeblikket arbejder vi på højtryk på, at Office Graph og 'Oslo' kommer til at fungere så perfekt som muligt. Så snart fundamentet er på plads, vil vi kigge på potentielle partnerløsninger, så andre også kan udvikle på systemet," siger Frederik Holm.

Læs også: 

Det kan danske Sharepoint-brugere se frem til

Ny teknologi klar: Så vild bliver den nye Sharepoint

Se hvad 9.000 deltagere snakkede om til Sharepointkonferencen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere