Artikel top billede

3D-printer bevæger sig helt ind i hovedet på hospitalspatient

En vedvarende hovedpine og kraftigt nedsat syn var symptomerne for en ung kvinde, der senere blev totalt kureret med hjælp fra en 3D-printer.

3D-printerne er i disse år for alvor ved at bevise sit værd, og nu har hollandske læger formået at printe et plastic-kranium til en patient.

Det printede plastickranium indgik i en 23 timer lang operation på Utrechts Universitets, hvor en 22-årig kvinde var under kniven - og en 3D-printer.

Hun havde inden operationen klaget over kronisk hovedpine på grund af en fortykning i sit eget kranium, hvilket gik ud over hendes synsevne og motorik.

Det var derudover kun et spørgsmål om tid, før andre hjernefunktioner ville blive reduceret.

Derfor tog de hollandske læger kontakt til den australske medicinal-rådgivningsvirksomhed Antomics, som har specialiseret sig i 3D-printning, og som hjalp den unge patient med at få et helt kranium i printet plastic.

Det skriver DutchNews.nl.

Printere erstatter cement

Operationen fandt sted for tre måneders tid siden, og nu forlyder det, at den unge kvinde har fået sit syn tilbage, og hun nu er uden smerter.

Efter operationen er fortykningen på fem centimeter nu igen blevet reduceret til den normale tykkelse på 1,5 centimeter.

Lægerne ser store muligheder i 3D-printere, efter at de tidligere har udført denne type operationer med cement, som dog sjældent passede særlig godt.

"Nu kan vi bruge 3D-prints til at sørge for, at alle dele sidder helt perfekt. Det er en kæmpefordel, ikke bare kosmetisk, men også fordi denne type patienter ofte får bedre hjernefunktioner, hvis man sammenligner med den gamle metode," forklarer lederen af operationen, neurolog Ben Verweij.

Hospitalslægerne mener samtidig, at 3D-printeren kan hjælpe patienter med andre typer smerter omkring kraniet eller ligefrem i tilfælde med en anden type knogleproblemer.

Andre hospitaler benytter også 3D-printere til kropsdele, men det er første gang, at et helt kranium er blevet erstattet med et printet ditto.

Læs mere:
Galleri: Vildt byggeprojekt: Dette 15 meter høje hus bliver printet

Video: 12-årig bygger open source-printer af Lego
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere