Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Se og Hør-læk mere alvorlig end først antaget: Kan have ramt NemID

Lækken af bankoplysninger fra Nets kan have forgrenet sig til andre databaser, som blandt andet rummer NemID.

Det er muligvis ikke kun kendtes kreditkortoplysninger, hvis sikkerhed er blevet kompromitteret af en tidligere IBM-medarbejder. Det skriver business.dk.

Personen solgte i en periode på fire år oplysninger om kreditkort-transaktioner til ugebladet Se og Hør. Det fremgår af en ny bog, som er skrevet af en tidligere Se og Hør-journalist.

Ifølge flere førende eksperter i it-sikkerhed kan det sikkerhedshul, som den tidligere IBM-medarbejder angiveligt har udnyttet for at skaffe oplysningerne, betyde, at Nets' andre servere og databaser også er kompromitterede.

De rummer blandt andet NemID og digital signatur.

"Problemet er, at, som situationen er beskrevet, har IBM-medarbejderen kunnet logge på hjemmefra gennem en VPN (virtuelt privat netværk, red.) og logge på systemet for at lave driftsarbejde. Her har han lavet et alarmsystem, som giver besked, når bestemte kilder »bevæger« sig. Hvis det er tilfældet, kan det være langt større, og det kan vise sig, at medarbejderen har haft adgang til langt flere servere, mainframes og databaser," siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS til business.dk.

Det kan være systemer som NemID og digital signatur, der blandt andet rummer data fra myndigheder og virksomheder.

En anden type system

Lars Ramkilde Knudsen, professor i kryptologi ved DTU og ekspert i blandt andet NemID og digital signatur, beskriver det over for avisen som »overraskende«, hvis ikke den tidligere IBM-medarbejder har haft adgang til andre systemer.

"Jeg ville ikke være overrasket, hvis personen også havde adgang til andre systemer, herunder NemID. Men man skal samtidig huske, at NemID er noget nyere og et andet slags system. Dankort er et debitkort, hvor NemID er til, når du underskriver noget med din personlige signatur," siger Lars Ramkilde Knudsen til business.dk.

Nets ønsker ikke at udtale sig om sagen, før politiet og Nets' egne undersøgelser er færdige.

Læs også:

Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.