Artikel top billede

Se og Hør-læk mere alvorlig end først antaget: Kan have ramt NemID

Lækken af bankoplysninger fra Nets kan have forgrenet sig til andre databaser, som blandt andet rummer NemID.

Det er muligvis ikke kun kendtes kreditkortoplysninger, hvis sikkerhed er blevet kompromitteret af en tidligere IBM-medarbejder. Det skriver business.dk.

Personen solgte i en periode på fire år oplysninger om kreditkort-transaktioner til ugebladet Se og Hør. Det fremgår af en ny bog, som er skrevet af en tidligere Se og Hør-journalist.

Ifølge flere førende eksperter i it-sikkerhed kan det sikkerhedshul, som den tidligere IBM-medarbejder angiveligt har udnyttet for at skaffe oplysningerne, betyde, at Nets' andre servere og databaser også er kompromitterede.

De rummer blandt andet NemID og digital signatur.

"Problemet er, at, som situationen er beskrevet, har IBM-medarbejderen kunnet logge på hjemmefra gennem en VPN (virtuelt privat netværk, red.) og logge på systemet for at lave driftsarbejde. Her har han lavet et alarmsystem, som giver besked, når bestemte kilder »bevæger« sig. Hvis det er tilfældet, kan det være langt større, og det kan vise sig, at medarbejderen har haft adgang til langt flere servere, mainframes og databaser," siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS til business.dk.

Det kan være systemer som NemID og digital signatur, der blandt andet rummer data fra myndigheder og virksomheder.

En anden type system

Lars Ramkilde Knudsen, professor i kryptologi ved DTU og ekspert i blandt andet NemID og digital signatur, beskriver det over for avisen som »overraskende«, hvis ikke den tidligere IBM-medarbejder har haft adgang til andre systemer.

"Jeg ville ikke være overrasket, hvis personen også havde adgang til andre systemer, herunder NemID. Men man skal samtidig huske, at NemID er noget nyere og et andet slags system. Dankort er et debitkort, hvor NemID er til, når du underskriver noget med din personlige signatur," siger Lars Ramkilde Knudsen til business.dk.

Nets ønsker ikke at udtale sig om sagen, før politiet og Nets' egne undersøgelser er færdige.

Læs også:

Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere