Artikel top billede

(Foto: Foto: iStockphoto (brugeren Spannerdude))

Flere danskere fuppet i phishing-bølge - angribere anholdt i Marokko

Hundredvis af danskere er i det seneste år blevet misbrugt af en nordafrikansk phishing-bande, der nu er blevet pågrebet. Læs her, hvordan det lykkedes at fange kreditkortfiskerne med hjælp fra FBI og it-snilde.

For nylig blev fire marokkanske teenagere anholdt af FBI på hjemmebanen i Nordafrika, efter at de i månedsvis har snydt hundredevis af danskere i en stor phishingkampagne.

Det fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS Security Group.

Han har deltaget i optrevlingen af den phishende nordafrikanske forbryderbande, som har misbrugt navne som TDC, Nets, Nordea, Danske Bank og Skat til at franarre danskere deres kreditkortoplysninger.

Peter Kruse forklarer, at phishing-kampagnen tog til i styrke for et års tid siden og løjede af for seks måneder siden, da banden i stedet kastede sig over misbrug af selskaber som Nordea, Swedbank TeliaSonera i Sverige og lignende virksomheder i Norge.

"De hamrer løs på de store brands, og i den danske kampagne er vi tættere på 1.000 end på 100 misbrugte danskere," siger Peter Kruse fra CSIS Security Group.

Kiggede på digitale fingeraftryk

Det danske sikkerhedsselskab har på opdrag fra de misbrugte virksomheder deltaget i opklaringsarbejdet i en lukket efterforskningsgruppe, hvor blandt andre TDC, svensk politi, flere antivirus-virksomheder og kreditkortselskabet Visa samt det amerikanske politi FBI også sad med ved møderne.

I arbejdsgruppen har sikkerhedsfolkene sammen kunnet sammenstykke phishingbandens digitale fingeraftryk, når banden har udsendt deres spammails.

Blandt andet har de kigget på bandens spammailer-funktion, de benyttede mailservere og MIME-formatet (Multipurpose Internet Mail Extensions), som har givet arbejdsgruppen flere fingerpeg om identiteten på bagmændene.

På den måde har arbejdsgruppen kunnet høste navne, fysiske adresser og erhvervet paskopier af de nu anholdte bagmænd.

"Samtidig kunne vi se på Facebook, hvordan de har købt og blærer sig med nye knallerter og elektronisk legetøj. Det er jo ikke andet end børn i alderen 14 til 20 år med gode it-kundskaber," forklarer Peter Kruse.

Han kan dog ikke sætte beløb på, hvor meget den nordafrikanske phishingbande er sluppet afsted med.

Forventer flere anholdelser

Han fortæller, at angrebsmønstrene også tyder på, at der først blev udsendt phishing-mails om eftermiddagen, når bandemedlemmerne havde fri fra skole.

Herefter vidste FBI så, hvornår der skulle slås til.

Nu er angriberne så blevet pågrebet og har fået ransaget deres hjem og fået beslaglagt deres computere.

I kølvandet på anholdelserne i Marokko varsler FBI ifølge Peter Kruse nye aktioner.

"Der kommer en stor operation ved udgangen af denne måned, som FBI koordinerer," lyder det fra Peter Kruse.

Han ønsker dog ikke at fortælle, hvor ordensmagten slår til næste gang.

Læs også: 
Afslørende opgørelse: Sådan rammer phishing danskerne

Så mange danskere bed på snedig phishing-mail




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere