Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Ny lov på vej: Kæmpebøder for sjuskeri med personfølsomme data

Inden længe kan der falde kæmpebøder til danske firmaer, der sjusker med personfølsomme oplysninger.

Firmaer, der ikke har styr på personfølsomme oplysninger, vil inden længe kunne straffes med kæmpebøder.

EU er på vej med en såkaldt forordning om beskyttelse af personfølsomme oplysninger, som kan komme til at koste selskaber, der ikke har styr på persondata, meget dyrt.

Ifølge EU skal virksomheder, der sjusker med oplysningerne, nemlig kunne straffes med bøder på op til fem procent af deres globale omsætning - dog maksimalt 100 millioner euro.

I skudlinien

Det betyder, at IBM ifølge Børsen kunne have været i skudlinien med risiko for million-bøde efter Nets-skandalen, hvor en IBM-ansat lækkede oplysninger til ugebladet Se og Hør.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets

Ifølge Børsen er det planen, at forordningen skal besluttes og implementeres i de forskellige landes lovgivning i 2017, men hovedlinierne ligger allerede i dag nogenlunde klar.

Avisen skriver, at de nye regler vil betyde, at alle virksomheder i EU-landene er tvunget til at stramme op på deres sikkerhedsprocedurer.

"Man skal regne med, at det, som man i dag har kunnet slippe afsted med uden bødesanktioner, helt klart vil blive bødesanktioneret på et eller andet niveau," siger Thomas Munk Rasmussen, partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, til Børsen.

Han vurderer, at EU vil rasle med sablen og statuere et par eksempler, når forordningen træder i kraft. Derfor opfordrer han alle til at få orden i eget hus, inden det sker.

Til Børsen peger en advokat i Plesner, Christian Wiese Svanberg, dog på, at de rigtigt høje bøder på op til fem procent af den globale års-omsætning efter alt at dømme kun vil komme i spil, hvis der er tale om gentagne overtrædelser af reglerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.