Artikel top billede

Test: Så effektivt gemmer og viser Smugmug dine billeder

Smugmug kan være tjenesten for dig, når der skal laves backup af feriebillederne, der skal deles med familie og venner eller sælges til dine kunder. Vi har testet Smugmug.

Sommerferien er over os om få uger, og digitalkameraet skal naturligvis med i tasken, så alle de (forhåbentlig) skønne ture til stranden og lune sommeraftener kan blive foreviget.

Men jo flere flotte billeder, du skyder, jo vigtigere bliver det at tage backup.

Og i dagens Danmark, hvor bedsteforældrene ikke nødvendigvis bor i din kælder, og man har alt for lidt tid til at se vennerne, ønsker du måske også at dele billederne via nettet?

Der findes en lang række foto-tjenester, der lader dig gøre de to ting - Flickr og Picasa er to af de mest kendte, og begge tjenester er som udgangspunkt ganske glimrende til formålet.

I denne artikel ser vi nærmere på tjenesten Smugmug.

Det koster Smugmug

Smugmug henvender sig blandt andet til professionelle fotografer, der bruger tjenesten til at tage backup af billeder, vise dem frem for kunderne på nettet - og sælge dem via den integrerede betalingsløsning.

Af samme grund er Smugmug ikke gratis, som det er tilfældet med flere af de konkurrerende tjenester.

Prisen starter dog helt nede ved 40 dollar om året for et Basic-abonnement, og derudover findes der tre andre abonnementer - Power (60 dollar), Portfolio (150 dollar) og Business (300 dollar).

De sidste to er primært for professionelle fotografer (der har brug for betalingsløsningen og andet), så i denne test ser vi nærmere på Power-løsningen.

Med Power-løsningen får du - for hvad der svarer til 327 danske kroner - ikke bare adgang til ubegrænset storage til dine billeder og videofiler, men også en lang række webdesigns og galleri-funktioner, så du kan vise billederne frem på nettet.

Og fordi tjenesten ikke er gratis at anvende, slipper du for at skulle se på reklamer, ligesom Smugmug lover højt og helligt, at du har den fulde copyright over billederne.

Godt webdesign til mange skærmstørrelser

Der findes også flere forskellige Smugmug-apps, som vi ikke har testet nærmere - blandt andet en, der lader dig organisere dine billeder, og en kamera-app til iPhone, så du kan justere og uploade billeder på stedet.

Selve Smugmug-sitet kører med et responsive webdesign, der fungerer rigtig godt på både pc, tablet og smartphone, hvor det hele tiden tilpasser sig den skærm, man sidder med.

Der er to begrænsninger i forhold til filstørrelser:

Billeder må maksimalt fylde 50 megabytes per fil, og videofiler må ikke fylde mere end tre gigabyte og ikke være længere end 20 minutter.

Opsætning og brugervenlighed

Det tager kun få sekunder at oprette en brugerkonto hos Smugmug - og de første 14 dage er gratis.

Mens det er nemt at oprette kontoen, kræver det dog lidt mere tålmodighed at finde ud af, hvordan man tilpasser ens Smugmug-side, som man ønsker det.

Det er nemt nok at finde frem til en designskabelon, man synes om, men noget sværere at finde ud af, hvordan man tilpasser designet med menuer, ikoner, gallerier, mapper og sider.

Dermed ikke sagt, at brugervenligheden er ringe - det er snarere et udtryk for, at Smugmug rummer rigtig mange muligheder for, at du kan få tingene præcis, som du ønsker det.

Det koncept har naturligvis en pris i form af antallet af knapper, der kan skrues på.

Når først man har forsået, hvordan det hele hænger sammen, er Smugmug let at arbejde med. Man kan tilpasse siden og gallerierne på en lang række forskellige måder, og heldigvis kan man nemt droppe ændringerne igen, hvis de ikke lige fungerer, som man ønskede det.

Upload og hastighed

Du uploader billeder og videoer enten ved hjælp af drag and drop eller ved at klikke dig frem i computerens fil-struktur.

Nemmest er det dog at anvende programmer som Adobe Lightroom eller iPhoto/Aperture til Mac.

Her er Smugmug-tjenesten nemlig integreret, så når man har redigeret billedet, kan man uploade direkte fra eksempelvis Aperture til det specifikke Smugmug-galleri, man ønsker.

Selve processen fungerer upåklageligt, og hastigheden er helt fornuftig - også når det drejer sig om de tunge videofiler.

I det hele taget fornemmer man, at Smugmug tager det med hastigheden seriøst. Tjenesten, der kører via Amazons cloud-servere, reagerer hurtigt, når man bladrer i billeder, justerer designet og viser slideshows.

Det er naturligvis, hvad man bør kunne forlange som kunde, for det er en grundlæggende ting, der bare skal fungere, hvis tjenesten skal være en fornøjelse at anvende.

Sikkerhed og deling

Når nu du har uploadet alle dine billeder fra campingturen til Bornholm, skal de naturligvis deles med venner og bekendte.

Smugmug indeholder en række praktiske funktioner til formålet.

Du kan dele enkelte billeder eller hele gallerier via direkte links, ligesom du kan '‘share' på Facebook.

Det er også muligt at få en embed-kode, så du kan indlejre videoer og gallerier på eksempelvis en hjemmeside.

Hvis det altså er det, du ønsker - for der hvor Smugmug virkelig træder i karakter, er i forhold til mulighederne for at holde gallerier og billeder skjult for omverdenen, at kræve adgangskoder fra de besøgende og at indstille, om billedet skal kunne søges frem via Google.

Det er meget nemt at gå til, og man får hurtigt tillid til, at det rent faktisk også fungerer, når man sætter en adgangskode op til det galleri, man kun ønsker at dele med familien, men ikke med alle mulige andre.

Dette er andre tjenester bedre til

Skal man pege på en mangel ved Smugmug, er det nok, at der ikke er det store community forbundet med tjenesten.

Ønsker du, at dine fremragende billeder af Rundetårn på Strøget i København skal ses af alverdens foto-interesserede, sker det ikke uden videre af sig selv.

Hvis det er dit primære mål med at lægge billederne på nettet, er en tjeneste som 500px.com formentlig et bedre valg for dig - eller Facebook, Instagram eller Flickr.

Support og guides

Som sagt er Smugmug nemt at arbejde med, når først man lige har brugt et par timer på at sætte sig ind i, hvordan indstillinger og funktioner er skruet sammen.

Da vores prøveperiode var forbi, og der skulle betales ved kasse et, opstod der et problem med betalingen, fordi vi ønskede at den skulle foregå via en Amazon-konto.

Heldigvis var en hjælpsom Smugmug-medarbejder hurtig til at hjælpe via chat-supporten, så hvis det ellers er den normale standard, er der ikke noget at klage over på den front.

Samtidig findes der det gratis Smugmug Academy, hvor man finder en række video-tutorials - eksempelvis denne, hvor du kan se, hvordan du redigerer billeder online og tilføjer nøgleord og beskrivelser:

Her er dommen

Smugmug er en foto-tjeneste, der kan bruges til alt fra simpel backup over deling af billeder til egentligt salg af dine værker.

Vi har ikke testet funktionerne til online salg eller bestilling af fysiske fremkaldelser af billederne, som også findes på Smugmug.

Man kan argumentere for, at der ikke er nogen grund til at betale for at benytte Smugmug, når så mange andre lignende tjenester er helt gratis at anvende.

Omvendt kan man mene, at 40 til 60 dollar om året for ubegrænset online-storage til video og billeder er så lave beløb, at det i sig selv ikke er noget argument for ikke at anvende Smugmug.

Vi hælder til det sidste - og det skyldes først og fremmest, at man for pengene får adgang til en sikker, stabil og lækker tjeneste, der fungerer godt på tværs af platforme og gør det let at dele billeder og videoer med dem, man ønsker - og ingen andre.

Smugmug er et bud på en tjeneste blandt mange, som du bør overveje, hvis du tager billeder og optager video året rundt, går op i at lave backup og nyder at vise det hele frem for andre mennesker.

Og Smugmug hører efter vores mening til blandt de mest seriøse bud på en foto-tjeneste i øjeblikket. 

Smugmug får karakteren fem ud af seks mulige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere