Artikel top billede

Super hurtige og trådløse lasernetværk får nu ekstra turbo

Trådløse lasernetværk får et hastigheds-boost ved hjælp af lyd. Her er forklaringen.

Når det handler om at overføre digital information, er det indtil videre de fiberoptiske kabler, der giver den bedste hastighed, og der gøres hele tiden nye fremskridt med teknologien.

Men der eksperimenteres også med alternativer til fiberkablerne.

Sidste år blev der eksempelvis fremvist en ny netværksteknologi, som sender trådløse signaler ved hjælp af en laserstråle.

En løsning med en kapacitet på 10 Gbit per sekund og med en lavere responstid end fibernetværket.

Læs også: 7 tip: Sådan får du hurtigere Wi-Fi-forbindelse på kontoret

Længere laserlys

Laserteknologien er spændende, men et af problemerne er, at laserlyset går i 'opløsning' og mister signalstyrke over afstand.

Ifølge netsiden Extremetech er der nu fundet en løsning, der kan give laserlyset en langt større effekt over afstand.

Det er forskere fra University of Maryland i USA, som har udviklet et usynligt kabel, der kan holde intensiteten i lyset. Det snedige er, at 'kablet' ikke har en fysisk struktur og derfor bibeholder løsningen trådløs.

Forskerne har skabt en bølgeleder, der kan sammenlignes med det fiberoptiske kabel, ved hjælp af lydbølger, der skabes med af meget korte laserimpulser.

Varmen, der dannes i den proces, opbygger små lydbølger, der former en usynlig væg, der kan lede laserlyset, som det kendes fra kablet.

Det lyder meget enkelt, men det er det ikke. Detaljerne omkring teknologien kan du finde i denne videnskabelige artikel.

Men metoden virker.

50 procent bedre signal

Over en afstand på en meter forøges signalstyrken med 50 procent, hvilket forskerne formoder også gør sig gældende over lange afstande, hvilket vil betyde et mere effektivt og stabilt signal.

Teknologien kan også anvendes til at gøre laservåben, der blandt andet anvendes af det amerikanske forsvar, mere effektive.

Foreløbig er teknologien dog kun på eksperimentstadiet, hvilket betyder, at den næppe bliver kommercialiseret lige med det samme.

Det lynhurtige 5G-netværk konkurrerer ligeledes med teknologien.

Det kan du læse mere om her:

Dansk teknologi skal bygge vores kommende 5G-netværk

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om netværk og it skal genstartes




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere