Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Samsung-tablet er tynd, lækker og har en fantastisk skærm

Hvis du leder efter en tablet med en fuldstændig latterlig flot skærm, skal du kigge på Samsung Tab S. Og det er ikke kun skærmen, som gør Samsungs nyeste top-tablet til den bedste Samsung-tablet nogensinde.

Samsung Tab S er det koreanske verdensfirmas svar på, hvordan et rigtigt premiumprodukt skal se ud.

Lettere og tyndere end en iPad Air og iPad mini, som ellers har været standardsættende på netop de punkter, og med en farverig AMOLED-skærm er det slet ikke noget dårligt bud.

Tablet-pc'en er en videreudvikling af Samsungs Pro-serie, som kom ud tidligere på året henvendt til business-segmentet - til en meget businessagtig pris - hvor specifikationerne og skærmen har fået et hak opad i den rigtige retning.

For hvor Samsung har fanget næsten samtlige markeder for tablets,kæmper virksomheden stadig lidt med top-segmentet.

Med Tab S vil Samsung komme til at trykke Apple hårdt i siden. Ingen tvivl om det. 

De to modeller af Tab S - 10,5 tommer og 8,4 tommer - er mere eller mindre ens, hvis vi ser bort fra skærmstørrelsen, så anmeldelsen kommer til at omtale dem begge. Vi har kun fået 10,5 til test, så billeder og fokus vil være på 10,5.

Vi havde dog under et besøg i New York mulighed for at teste 8,4 modellen, så jeg refererer til hver enkelt, hvor det passer ind.

Design som en S5 - bare bedre

Så snart man har pakket Samsung Tab S ud, står man hurtigt med en følelse af noget genkendeligt. Tablet-pc'en minder utroligt meget om Samsungs Galaxy S5 telefon fra front til cover.

Faktisk så meget, at der blev grint lidt af den, da den blev pakket ud. "Det var da en stor Galaxy-telefon!"

Men Samsung skal have ros for designet. Jeg er ikke vild med den type plastik, som Samsung bruger, da det ofte giver mig dårlige flashbacks til Playmobil-legetøj, men det føles lækkert på Tab S. Det er dog alt sammen stadig plastik. Ingen metalliske overraskelser her.

Bagsiden er det samme "dubbede" plastik som på Galaxy S5, hvilket giver en gød følelse af, at den ikke bare glider ud af hænderne.

Kanterne er også plastik - denne gang en guldlakeret version - og fronten, som hovedsageligt består af skærmen, er belagt af Gorilla Glass 3, og skulle altså være rimelig ridsesikker.

Det er også på fronten, at man finder de vanlige Samsung "hjem-, tilbage, og multitaskingknapper". Knapperne ligger på det horisontale led, så det er tydeligt, at det er intentionen at bruge Tab S 10,5 i landscape-mode. 

Faktisk ligger knapperne nogenlunde fornuftigt. Også selvom man bruger den i portrait-mode, da man kan hvile ens finger på hjemknappen, der er en fysisk knap. Man rammer dog lidt for ofte "tilbage- og multitaskting-knapperne" ved en fejl. Her kunne softwarebaserede knapper løse problemet, som blandt andet Asus har gjort med stor succes, men der er nogle, der sværger til hardwareknapper som Samsungs, og sådan er det.

Knapperne sidder under skærmen i portraitmode på 8,4 tommer-versionen.

Tyndere end ærkerivalen

De to maskiner har hver en tykkelse på kun 6,6 millimeter. Det er over en millimeter tyndere end iPad mini 2 og iPad Air, som ellers har sat en standard for, hvor tynde tablets skal være. Det er et meget bevidst marketingstrick fra Samsung, og det er heller ikke et tilfælde, at både 10,5 tommer og 8,4 tommer Tab S er et par gram lettere end æble-produkterne.

Men hvis den kamp endelig skal tages op, så er det stadig Sony, som har den tyndeste tablet på markedet. Z2 Tablet er 0,1 milimeter tyndere og 30 gram lettere end Tab's 10,5 tommer.

Jeg kan nu ikke mærke den store forskel, når jeg står med en iPad Air og en Tab S 10,5. Jo Samsungs tablet er lettere, men ikke så meget, at jeg føler, at det er et vindende argument. Blot et skulderklap herfra, for det er imponerende, hvor tynde og lette tablets generelt er ved at blive.

Porte

De to tablets har de helt elementære porte; Micro-SD, Mini-Jack og Micro-USB (der er også mulighed for LTE) er alle at finde som sædvanlig. Derudover har de også et infrarød felt, så man kan bruge den som fjernbetjening og Second-screen.

Dertil kommer en fingerscanner - ligesom på Galaxy S5 - og jeg havde virkelig håbet på, at det ville virke bedre på en tablet, men det sker stadig alt for ofte, at jeg skal bruge over 5 forsøg på at ramme rigtigt, før at den låser op. Så er det hurtigere, og måske også mere sikkert, at have en lang kode i stedet.

I siderne finder vi også stereohøjtalerne. De vender ud af fra kanterne, og altså ikke ind mod ens ansigt. Højtalerne er placeret lidt over midten af tabletten, så man ikke kommer til at have hænderne over dem. Det undrer mig meget, at Samsung ikke har valgt at placere højtalerne rettet mod brugeren, da det giver en langt bedre lydoplevelse. 

Lyden er dog ganske fin. Der findes tablets med bedre højtalere på markedet, men skal du bare bruge den til at se film og serier på, så vil du ikke opleve de store problemer.

Hardware med spark i

Hardwaren i de to enheder er fuldstændig den samme. De er udstyret med et chipset fra Samsungs egne Exynos 5 Octa, chips, der består af to quadcore-chips på 1,9 GHZ og 1,3 GHz, som fordeler arbejdet imellem sig. Dertil kommer 3 gigabyte ram og 16/32 gigabyte lagerplads. Der understøttes desuden 128 gigabyte micro SD-kort.

Desuden en AMOLED-skærm med en opløsning på 1600 x 2560 på begge modeller, hvilket giver en pixeltæthed på henholdsvis 287,5 (Tab S 10,5 tommer) og 359,4 (Tab S 8,4 tommer).

Altså alt i alt nogle af de bedste specifikationer på markedet. Få tablets kommer over 1 gigabyte ram, og pixeltætheden - især på 8,4 tommer-versionen - er en af de højeste. Selv højere end sidste års Nexus 7 og iPad Mini 2, som begge fik rosende ord med sig i vores Guide for mini-tablets tidligere i år.

En skærm som man kun kan drømme om

Skærmen på de to maskiner er en AMOLED-type med en opløsning på 1600 x 2560. Med så høj en opløsning ligger vi oppe ved de magiske 300 ppi (pixeltæthed), som er grænsen for, hvad det menneskelige øje kan se.

Og skærmen er smuk. Det kan næsten ikke siges mere enkelt. Som værende den første AMOLED-skærm på en tablet, har Tab S en kontrast mellem sort og hvid, som er i en liga for sig selv. Billeder er skarpe og prangende, farvemætheden er skudt helt i vejret, så video fremstår meget levende og springer nærmest ud i ansigtet på en og tekst står knivskarpt på begge enheder. Det er imponerende og uden tvivl den flotteste tabletskærm til dato. Punktum.

Men ingen Ferrari uden lidt småridser i lakken. Samsung har givet skærmen et ekstra spark i form at en softwarefeature kaldet "Adaptive display". Softwaren går ind og aktivt understøtter de apps, som du har åbne med flere farver eller måler, at du er udenfor, og derfor giver kontrasten og lysstyrken et ekstra hak opad.

Sidstnævnte er virkelig godt, og det er absolut en af de bedste tablets til udendørs brug, da man rent faktisk kan læse, hvad der står på skærmen, men derudover får farver lige en tand for meget ekstra "hjælp." Ansigter i videoer får en uvirkelig pink farve, himlen bliver blå på en meget "Jeg-går-i-tredje-klasse-og-skal-farve-himlen-blå-agtig" måde med al for meget kraft og lys i film får ofte et grønligt skær.

Det er synd, for billederne er allerede hamrende flotte uden brug af software-magi. Heldigvis kan man slå det fra, men det er underligt, at det overhovedet er lavet. Virkeligheden er pæn nok i forvejen.

Synsvinkler er helt igennem acceptable, og man kan sagtens være flere om at se på skærmen, uden at det vil være generende for dem, der sidder yderst. Skarpheden er som sagt også helt igennem acceptabel, og selvom at konventionel LED har en højere skarphed over sig, så er det ikke noget, som du vil opleve her.

Touchwiz... vi mødes igen

De to Tab S-maskiner kommer med Android 4.4, men du får ikke set særlig meget af Androids eget ansigt. I stedet har Samsung som sædvanlig brugt sin egen Touchwiz-launcher og placeret den oven på Android, så du får oplevelsen af Samsung - fyldt af farver og livlige animationer.

Launcheren har fået en grafisk opdatering, så den har et meget mere fladt udseende i ikoner og farvestærke pastelfarver, der igen minder meget om det på Samsung Galaxy S5, men derudover har Samsung også tilføjet en lang række andre software-elementer.

Blandt andet deres egen Magazine UI som er en blandet fornøjelse. Fra et swipe til venstre, hvor man ellers normalt ville finde Google Now, finder man i stedet et firkantet ikonsystem, som minder meget om... ja et magasin.

Her finder du en kalender, mails (kun Samsungs egen Email-app og altså ikke engang Gmail...), sociale netværk alt samlet i kvadratiske firkanter op ad hinanden ved siden af diverse nyhedssites, som du selv udvælger. 

Du kan også have en musik-firkant (egentlig er det en widget), men kun for Samsungs egen musikafspiller og altså hverken Spotify, Google Music eller andre musikafspillere, man måske hellere ville bruge. 

Hvis I (Samsung) vil lave jeres eget system, så gør da for hunden da systemet kompatibelt med de mest gængse apps! Kunne jeg have firkanter, der viser mig min Spotify-liste ved siden af en Netflix-firkant, der fortæller mig, at nu er der nye afsnit at Orange is the New Black, så var det jo en meget bedre løsning!

Alle nyheder som klikkes på, fører ind til Flipboard-appen, en helt igennem genial nyhedsapp, men jeg forstår ikke, hvorfor jeg ikke bare kan bruge Flipboards egen app eller widget?

At der er en "Magazine UI", gør mig ikke noget. Det er det samme setup som HTC lavede med deres Blinkfeed, men hvor HTC i det mindste lader en fjerne Blinkfeed, hvis man ikke gider det, så er du låst med Magazine UI, med mindre du installerer en anden launcher. Hvorfor i alverden må jeg ikke selv vælge?

Ikke alt er skidt dog. Touchwiz kommer også med Samsungs multi-window system, som gør at du kan have to apps til at køre simultant, og det virker rigtig godt. Med et swipe fra højre kant ind mod midten åbner man menuen, hvor du kan vælge en række apps til multitasking. Det er ikke alle apps, som man kan køre to og to, men det er apps som Youtube, Gmail, Email, Hangouts, Chrome og Gmaps. Det virker bedst på store skærme som 10,5, og det spiller bare.

Hvis du allerede har en Samsung-telefon, kan du desuden bruge dette lille magiske trick. Med appen SideSync 3.0 kan du få en kopi af din Samsung-telefon til at være på din tablet, så du kan kontrollere din telefon fra tabletten af.

Det sker i et lille svævende vindue, og det er bogstavelig talt alt, du kan kontrollere. Opkald, sms'er tekst frem og tilbage, dokumenter og så videre.

Ideen er rigtig fed, og selvom at det er en lidt hakkende oplevelse, kan jeg godt se, at det er en god feature, hvis din telefon ligger og oplader på bordet, og du er for doven til at rejse dig for at hente den, hvis du skal sende en sms eller lave et opkald.

Derudover minder Touchwiz skræmmende meget som sig selv: Dets levende animationer, glidende vinduer ser alt sammen ud til at køre perfekt og flydende, lige indtil der kommer et hak eller to. Ofte sker det, når jeg går fra en app og ud på skrivebordet og skifter fane, og det er det samme med Touchwiz hver gang.

Det sker sjældent, men jeg er bare imponeret over, at det kan blive ved med at være sådan. Min bedste telefon til dato, Samsungs Galaxy S3, havde den samme "fejl" - lige indtil jeg rootede den med et andet lignende system. Og det er imponerende at det kan ske med Tab S's hardware. 

Der er dog aldrig problemer inde i apps. Samtlige apps kørte glat og flydende ved hjælp af Tab S's octacore-system (2 x quadcore 1,9 GHz/1,3 GHz) og den er næsten lige så stærk rent benchmark-mæssigt som Samsung Galaxy S5, HTC One (M8) eller OnePlus One.

Mobilspil i alle afskygninger kørte også uden problemer og var imponerende på den farveglade skærm. Intet negativt at sige her. Det er tydeligt at mærke, at der er rigeligt at processorkraft bag skærmen.

Til gengæld mangler der en af de Samsung-apps, som jeg virkelig havde glædet mig til. Ved lanceringen i New York tidligere på sommeren fremviste Samsung en ny app kaldet Papergarden. En magasin-app, hvor Samsung havde store aftaler med blandt andet bladhuset bag Vouge, Conte Nast, og også tegneseriegiganten Marvel var hoppet med på vognen til at levere indhold. 

Den kommer ikke til Norden... I stedet får Tab S-ejere mulighed for Conte Nast's magasiner via Samsung Gifts på en anden måde. Hvordan kunne ikke oplyses.

Batteri

Til sidst kommer batterilevetiden på tabletten. Med et 4,900 mAh batteri er der godt med kraft til at se film, læse bøger, spille spil og så videre. Jeg nåede at se godt otte timers "Friends" på Netflix, før jeg fik af vide, at der kun var 15 procent tilbage. Det er ganske imponerende. Med et mere almindeligt brug kan du godt regne med at få 10-12 timers brug ud af den.

Konklusion

Tab S er Samsungs absolut bedste tablet til dato. Hardwaren får tabletten til at køre alt, hvad du putter i den, skærmen er den flotteste på markedet og selvom designet på Tab S på ingen måde er nyskabende eller spændende, så er det acceptabelt og stadig et flot produkt.

Som alle andre tablets er den ikke perfekt. Jeg er ikke fan af det altoverskyggende Touchwiz, som på trods af den bedste hardware på markedet stadig får UI'en til at hakke en lille smule fra tid til anden.

Dertil kommer der Samsungs endeløse forsøg på at presse software ned i halsen på en, som man "bare ikke kan leve uden". Jeg har ikke brug for Magazine UI, og selv hvis jeg havde, så kan det ikke være rigtigt, at jeg ikke kan fjerne det, uden at jeg er nød til at installere en helt anden launcher. Samsung gør det simpelthen for nemt at ønske sig at roote sit produkt.

Det er dog bagateller, hvilket jo også er, hvad en anmeldelse skal indeholde. Stod jeg i dag og skulle købe en Android-tablet, var valget stadig imellem en Sony Z2 Tablet og en af Samsungs to nye Tab S-modeller. Specielt 8,4 tommer-modellen. Den har altså ramt helt rigtigt.

Læs også: Test: Super-billig - og fornuftig - Android-tablet

Læs også: Test af 6 mini-tablets: Sådan vælger du den rigtige

Læs også: Test: OnePlus One er en toptelefon til bundpris


Loading ikon