Artikel top billede

Derfor signalerer Opera enden på Nokias simple telefoner

ComputerViews: Microsoft har indgået en licensaftale med den norske browserproducent Opera om levering af mobilbrowsere til Nokias tilbageværende featurephones. Skiftet tyder på, at Microsoft er i gang med at slå alt ihjel, som ikke understøtter Windows Phone-platformen.

ComputerViews: Den nylige licensaftale mellem Microsoft og Opera er en stor aftale, men også en kortsigtet aftale.

Skiftet til den eksterne leverandør af browser er nemlig ikke et tegn på udvikling, men et tegn på afvikling af featurephones fra Microsofts side.

Aftalen gælder for både nuværende og fremtidige telefoner, som produceres med styresystemet Asha. Og disse telefoner har i sig selv ikke den store fremtid i Microsoft.

I et internt notat, som det amerikanske nyhedssite The Verge har fået adgang til, gør Jo Harlow, Microsoft-direktør for telefoner, det klart, at Microsofts fokus skal være på Windows Phone og ikke på andre platforme.

Udvikling og investering i Asha, Series 40 og de Androidbaserede Nokia X telefoner skal derfor overgå til vedligeholdelse, og tjenester, som understøtter de eksisterende telefoner, vil blive lukket ned over de næste 18 måneder.

"Det betyder, at der ikke vil blive tilføjet nye features eller opdateringer til eksisterende tjenester på nogen af disse platforme," siger Jo Harlow.

Opera er blot en mellemstation

Microsoft er i fuld gang med at strømline virksomheden.

Under den nuværende direktør, Satya Nadella, har der i nogen tid været en stramning af fokus på firmaets kernekompetencer, hvilket blandt har udløst en fyringsrunde på hele 18.000 ansatte, hvoraf de 12.500 skal findes i det opkøbte Nokia Devices and Services.

Inddragelsen af Opera som browserleverandør er endnu en samling af fokus fra Microsofts side.

Her er inddragelsen af en ekstern leverandør nemlig en mulighed for at lukke for support og udvikling af Nokias egen browser, Xpress.

Ifølge det interne notat vil produktionen af Nokias featurephones, som forudinstalleres med Opera Mini browseren, kun have halvandet års levetid, før produktionen stoppes helt.

Der er ikke meget, der tyder på, at samarbejdet mellem Opera og Microsoft vil fortsætte i en eller anden form, efter at Microsoft lukker for produktionen af sine Nokia-featurephones.

Opera har endnu ikke udviklet en browser, der kører på Windows Phone til trods for, at Windows Phone har været en spiller på smartphone-markedet i flere år.

Begyndelsenpå enden af Nokias arv

Nokia har altid været kendt for firmaets simple og sejlivede mobiltelefoner.

Men efter den første iPhone i 2007 skete der et skred i mobilmarkedet, og Nokia fokuserede for længe på det, som selskabet var bedst til: Simple mobiltelefoner.

Syv år er gået siden den første iPhone, og meget er sket.

Nokias mobilafdeling eksisterer ikke længere som en selvstændig mobilproducent, men er en underafdeling til softwaregiganten Microsoft. Og Series 30+ og 40, som var Nokias længe anvendte Javabaserede styresystemer, har ikke længere den totale markedsdominans, som de for 10 år siden kunne prale af.

Alligevel kan S40 med sine 15 år på bagen stadig findes i spritnye telefoner: Nokia brandets low-end serie af featurephones, Asha. Men også det vil snart høre op.

Windows Phone telefoner skal løfte arven

Selv om Microsofts Windows Phone markedsandele på mobilmarkedet længe har ligget lavt, og i den seneste rapport fra IDC er gået yderligere tilbage i forhold til samme kvartal sidste år, så den nu kun har 2,4 procent af det globale marked, har featurephone-delen længe været en sund forretning i forhold til omsætning.

De ekstremt prisvenlige telefoner har stormet frem på emerging markets, hvor fuldblods smartphones stadig er for stor en investering.

Med det kommende stop for produktion af featurephones og Microsofts fuldstændige satsning på virksomhedens egen Windows Phone platform, planlægges der også flere billige Windows Phone smartphones, som skal fylde tomrummet; blandt andet med den billige Lumia 500-serie, hvoraf det næste skud på stammen, Lumia 530, angiveligt bliver prissat i omegnen af 550 kroner.

Læs også: 

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere