Artikel top billede

Sikkerhedseksperter advarer: Du må aldrig betale for ransomware

Både CSIS og Symantec advarer imod, at man betaler løsepenge for data, der er blevet krypteret og kidnappet af it-kriminelle. Få forklaringen her.

Ransomware, altså hacking og kryptering af data, som så kan låses op mod løsepenge, er ikke noget helt nyt fænomen.

Men det gør det ikke lettere for udsatte virksomheder.

Moderne virksomheder er afhængige af deres it-systemer som ERP og CRM.

Derfor lammer ransomware også effektivt en virksomhed, når den står uden adgang til data, indtil der bliver låst op igen, fortæller Peter Schjött, sikkerhedsspecialist fra Symantec.

Læs også: Bølge af datakidnapning plager Danmark

Betaling giver bare flere problemer

Desværre lyder svaret på problemet som en amerikansk præsident i en dårlig action-film: "Vi forhandler ikke med terrorister!"

I hvert fald ikke når man spørger sikkerhedsfirmaerne CSIS eller Symantec, som er blandt dem, de ramte virksomheder ringer til, når data-kidnapperne er på spil. 

"Vi anbefaler ikke vores kunder at betale løsepenge. Det er lidt den samme problemstilling som, hvorfor man ikke skal betale for at få gidsler frigivet. Det fungerer trods alt som en opfordring til kriminalitet," siger CSIS' director of e-crime, Jesper Aarup.

Det samme fortæller Symantecs Peter Schjött, som tilføjer, at et løskøb kun åbner op for en række nye problemer.

"Hvis du betaler for dine data, så betyder det ofte, at du også udleverer dine kreditkort-oplysninger til de kriminelle. Dem kan de enten misbruge selv eller sælge videre på det sorte marked." 

Data er ikke sikker efter løskøbet

En ting er, at jo flere virksomheder, der betaler, jo mere interessant bliver ransomware for de kriminelle at give sig i kast med.

Noget helt andet er, at hvis krypteringen ikke kan brydes, og løsepengene bliver betalt, så vil de data, du får tilbage, altid fremstå en smule beskidte.

"Selvom du betaler, så kan du ikke være sikker på, at de kriminelle overhovedet giver en nøgle til at få dine data igen. Du kan ikke være sikker på om dine data er blevet ændret, slettet eller på anden måde rodet rundt med; eller har efterladt en ny mulighed for at gentage tricket ugen efter, nu bare med et dobbelt-op-gebyr for løskøbet af dine informationer," siger Peter Schjøtt.

"Vi har at gøre med kriminelle og det er dig der er malkekoen."

Har en virksomhed en gang vist sig indstillet overfor at betale, så vil de formentlig også betale igen.

Det udnytter de kriminelle, som sjældent har noget at tabe, da kan sidde i relativ sikkerhed i lande uden udleveringsaftaler med Danmark.

Data er potentielt tabt

Hvis virksomheder først er angrebet, og harddiske, servere og lagermoduler er låst, så er første skridt selv at forsøge, at låse dem op igen.

Men er det ikke muligt at komme ind i sine data, og har man ikke midler eller lyst til at forhandle med de kriminelle, så må virksomheden tage konsekvensen og lade oplysninger forblive låst.

"Alt efter hvilken type software, der bliver anvendt, så får man krypteret sit harddrive og sin server, og så kan man i yderste konsekvens risikere, at man ikke kan få sit data ud," siger Jesper Aarup.

"Dine data går altså tabt, hvor de stadig ligger på harddisken, men du kan ikke længere tilgå dem, fordi de er krypteret."

Læs også:

Microsoft: Her er de største sikkerhedsproblemer lige nu

Her er den første afpresnings-software på dansk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere