Artikel top billede

Sådan kan Telia og Telenor spare kassen ved at gå sammen - her er de økonomiske kæmpegevinster

En af de vigtigste effekter ved fusionen af Telia og Telenor er "synergieffekter på 800 millioner om året." Se her, hvordan de kan realiseres.

Fusionen af Telenor og Telia er et klassisk eksempel på, at det nogle gange bare er bedre at være stor end lille.

For som selskaberne selv oplyser om den planlagte fusion:

Sammenlægningen forventes at skabe synergieffekter for mere end 800 millioner om året med fuld effekt fra 2019 - blandt andet ved at sammenlægge distribution, salg og marketing, kundeservice, administration, netværk og it.

Og det regnestykke giver rigtig god mening, vurderer Morten Imsgard, der er aktieanalytiker med fokus på teleselskaber hos Sydbank.

"Langt hen ad vejen kan man jo skære alle de dobbelt-funktioner, der kører, ned til kun én."

"Og så er der også noget volumen i, at man kan servicere en større kundebase. Man kan have et mere effektivt kundeservice-setup, et mere effektivt salgs-setup, og det butiks-setup, der er, kan simplificeres."

"Der er rigtig, rigtig meget overlap, og man har mange faste omkostninger som teleoperatør," forklarer aktieanalytikeren.

"Nu får man mulighed for at få noget volumen ind i forretningen og dermed langt bedre mulighed for at understøtte de faste omkostninger, der er. Der er rigtig mange synergier ved det her for de to selskaber."

Pris-krig dur bare ikke

Morten Imsgard forklarer, at de to selskaber grundlæggende ønsker at slippe ud af den onde pris-konkurrence, som det har været tvunget til at kaste sig ud i. 

"Det er den erkendelse, de er nået til: Man kan ikke blive lønsom i Danmark, med mindre man får en rigtig stor kundebase, og den kundebase kunne man indtil i dag kun få ved at bekrige hinanden med lave priser, og så bliver det bare en ond spiral."

Telia Danmark havde i det seneste årsregnskab 1.073 ansatte, mens Telenor lå på 1.954.

Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvor mange ansatte, man forventer at skulle bruge i det nye selskab.

Det er dig svært at forestille sig et scenarie, hvor fusionen ikke medfører afskedigelser, for i det tilfælde vil en del af formålet med fusionen fordampe.

Det eneste, der dog på nuværende tidpunkt er meldt ud, er, at det nye selskab søger en ny topchef:

"Rekrutteringsprocessen for at finde en adm. direktør for det nye selskab starter snarest, og det forventes, at en ny direktør vil være på plads i god tid før gennemførelsen af handlen."

Derfor går de sammen i Danmark

TeliaSonera og Telenor skabte allerede i 2012 international opmærksomhed, da de ellers konkurrerende selskaber valgte at slå deres netværk i Danmark sammen.

Fusionen, der nu er meldt ud, er også ganske opsigtsvækkende i et internationalt perspektiv - og det er slet ikke tilfældigt, at Danmark nu igen er centrum for en nyhed af denne kaliber.

Morten Imsgard peger på, at Telia set ud fra regnskaberne har været bedst kørende i Danmark, og at det derfor nok er Telenor, der har haft mest lyst til en fusion.

Samtidig har selskaberne dog en klar fælles interesse i at etablere det nye, fælles teleselskab i Danmark.

"Hvis du kigger i begge de nordiske teleselskabers regnskaber, så lyser Danmark op som et problem-område for begge operatørerne. Derfor har de begge en ret stor interesse i at få løst det her problem på en så elegant måde som muligt."

Sådan vil det påvirke telemarkedet i Danmark

Morten Imsgard giver sit bud på, hvordan fusionen kommer til at påvirke det danske telemarked:

"Som jeg ser det, kommer det til at skabe et mere rationelt konkurrence-miljø i Danmark, hvor teleselskaberne får mulighed for at konkurrere på andre parametre end kun prisen."

"Den erkendelse, som Telia og Telenor er nået til, er, at den strategi, man har haft med langt hen ad vejen kun at kapre kunder med lave priser, har en naturlig udløbsdato."

"Det, man ser hos TDC - der satser langt mere på samlede produktløsninger og indholdstjenester - er meget svært at matche, hvis man ikke har noget, der minder om den samme størrelse som TDC."

"Selskaberne får nu mulighed for at skabe samme produkttyper som TDC - og dermed nedsættes behovet for at være helt så aggressive på prisen."

"Konkurrencen vil være benhård også fremadrettet, men det vil være på nogle parametre, der ikke ødelægger det langsigtede indtjeningspotentiale i markedet, og det er ret væsentligt."

Hvad tænker TDC?

Hvad tror du, at man tænker lige nu hos TDC?

"Man har vel to tanker: At det er fantastisk dejligt, hvis industrien får lov til at konsolidere sig i Danmark, så man kan få mere rationelle konkurrenter, som det bliver lettere at aflæse og konkurrere imod, uden at man skal ødelægge fremtidspotentialet."

"Men samtidig også, at det bliver en stor konkurrent, man skal op imod nu - og som får langt bedre mulighed for at matche nogle af de fordele, som TDC har haft i form af at kunne levere produkter med indhold, som de andre har haft svært ved at forhandle hjem til lukrative priser."

"På den ene side får man en stærkere konkurrent, på den anden side får man et mere rationelt konkurrence-billede," lyder det fra Morten Imsgard fra Sydbank.

Læs også:

Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark

Stor-fusion: Telia & Telenor kan blive en bombe under TDC

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere