Sådan kan Telia og Telenor spare kassen ved at gå sammen - her er de økonomiske kæmpegevinster

En af de vigtigste effekter ved fusionen af Telia og Telenor er "synergieffekter på 800 millioner om året." Se her, hvordan de kan realiseres.

Fusionen af Telenor og Telia er et klassisk eksempel på, at det nogle gange bare er bedre at være stor end lille.

For som selskaberne selv oplyser om den planlagte fusion:

Sammenlægningen forventes at skabe synergieffekter for mere end 800 millioner om året med fuld effekt fra 2019 - blandt andet ved at sammenlægge distribution, salg og marketing, kundeservice, administration, netværk og it.

Og det regnestykke giver rigtig god mening, vurderer Morten Imsgard, der er aktieanalytiker med fokus på teleselskaber hos Sydbank.

"Langt hen ad vejen kan man jo skære alle de dobbelt-funktioner, der kører, ned til kun én."

"Og så er der også noget volumen i, at man kan servicere en større kundebase. Man kan have et mere effektivt kundeservice-setup, et mere effektivt salgs-setup, og det butiks-setup, der er, kan simplificeres."

"Der er rigtig, rigtig meget overlap, og man har mange faste omkostninger som teleoperatør," forklarer aktieanalytikeren.

"Nu får man mulighed for at få noget volumen ind i forretningen og dermed langt bedre mulighed for at understøtte de faste omkostninger, der er. Der er rigtig mange synergier ved det her for de to selskaber."

Pris-krig dur bare ikke
Morten Imsgard forklarer, at de to selskaber grundlæggende ønsker at slippe ud af den onde pris-konkurrence, som det har været tvunget til at kaste sig ud i. 

"Det er den erkendelse, de er nået til: Man kan ikke blive lønsom i Danmark, med mindre man får en rigtig stor kundebase, og den kundebase kunne man indtil i dag kun få ved at bekrige hinanden med lave priser, og så bliver det bare en ond spiral."

Telia Danmark havde i det seneste årsregnskab 1.073 ansatte, mens Telenor lå på 1.954.

Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvor mange ansatte, man forventer at skulle bruge i det nye selskab.

Det er dig svært at forestille sig et scenarie, hvor fusionen ikke medfører afskedigelser, for i det tilfælde vil en del af formålet med fusionen fordampe.

Det eneste, der dog på nuværende tidpunkt er meldt ud, er, at det nye selskab søger en ny topchef:

"Rekrutteringsprocessen for at finde en adm. direktør for det nye selskab starter snarest, og det forventes, at en ny direktør vil være på plads i god tid før gennemførelsen af handlen."

Derfor går de sammen i Danmark
TeliaSonera og Telenor skabte allerede i 2012 international opmærksomhed, da de ellers konkurrerende selskaber valgte at slå deres netværk i Danmark sammen.

Fusionen, der nu er meldt ud, er også ganske opsigtsvækkende i et internationalt perspektiv - og det er slet ikke tilfældigt, at Danmark nu igen er centrum for en nyhed af denne kaliber.

Morten Imsgard peger på, at Telia set ud fra regnskaberne har været bedst kørende i Danmark, og at det derfor nok er Telenor, der har haft mest lyst til en fusion.

Samtidig har selskaberne dog en klar fælles interesse i at etablere det nye, fælles teleselskab i Danmark.

"Hvis du kigger i begge de nordiske teleselskabers regnskaber, så lyser Danmark op som et problem-område for begge operatørerne. Derfor har de begge en ret stor interesse i at få løst det her problem på en så elegant måde som muligt."

Sådan vil det påvirke telemarkedet i Danmark
Morten Imsgard giver sit bud på, hvordan fusionen kommer til at påvirke det danske telemarked:

"Som jeg ser det, kommer det til at skabe et mere rationelt konkurrence-miljø i Danmark, hvor teleselskaberne får mulighed for at konkurrere på andre parametre end kun prisen."

"Den erkendelse, som Telia og Telenor er nået til, er, at den strategi, man har haft med langt hen ad vejen kun at kapre kunder med lave priser, har en naturlig udløbsdato."

"Det, man ser hos TDC - der satser langt mere på samlede produktløsninger og indholdstjenester - er meget svært at matche, hvis man ikke har noget, der minder om den samme størrelse som TDC."

"Selskaberne får nu mulighed for at skabe samme produkttyper som TDC - og dermed nedsættes behovet for at være helt så aggressive på prisen."

"Konkurrencen vil være benhård også fremadrettet, men det vil være på nogle parametre, der ikke ødelægger det langsigtede indtjeningspotentiale i markedet, og det er ret væsentligt."

Hvad tænker TDC?
Hvad tror du, at man tænker lige nu hos TDC?

"Man har vel to tanker: At det er fantastisk dejligt, hvis industrien får lov til at konsolidere sig i Danmark, så man kan få mere rationelle konkurrenter, som det bliver lettere at aflæse og konkurrere imod, uden at man skal ødelægge fremtidspotentialet."

"Men samtidig også, at det bliver en stor konkurrent, man skal op imod nu - og som får langt bedre mulighed for at matche nogle af de fordele, som TDC har haft i form af at kunne levere produkter med indhold, som de andre har haft svært ved at forhandle hjem til lukrative priser."

"På den ene side får man en stærkere konkurrent, på den anden side får man et mere rationelt konkurrence-billede," lyder det fra Morten Imsgard fra Sydbank.Læs også:

Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark

Stor-fusion: Telia & Telenor kan blive en bombe under TDC

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.