Artikel top billede

Det nye BPG-format (til venstre) er blevet sammenlignet med JPG (til højre) i det berømte Lena-billede. Nu bliver BPG foreslået som nettets næste billedformat (klik for større billede). Screen dump fra Fabrice Bellards hjemmeside.

Forslag: Lad os erstatte JPG med det fantastiske billed-format BPG

Langt bedre komprimering er hovedargumentet for, at en fransk it-udvikler nu foreslår, at BPG skal erstatte det stærkt udbredte JPG-billedformat.

Det stærkt udbredte billedfil-format JPG bør erstattes med det nye BPG-format.

Det mener programmøren Fabrice Bellard, som blandt andet har stået bag multimediehåndterings-projektet FFmpeg og open source-virtualiseringsprojektet QEMU, skriver Slashdot.

Den franske it-udvikler fremhæver blandt andet, at BPG (Better Portable Graphics) har en høj komprimering. Det betyder, at BPG-filer kun fylder halvdelen af JPG-billeder i samme kvalitet.

Fra sin hjemmeside henviser også til en undersøgelse foretaget af browser-selskabet Mozilla, som har sammenlignet forskellige filformater. Her viste det sig, at HEVC-MSP (senere benævnt BPG) slog konkurrerende formater som JPEG, WebP og JPEG XR.

"BPG-filer er faktisk mindre end de rå HEVC-filer, fordi BPG-headeren er mindre end de tilsvarende HEVC-headere," forklarer Fabrice Bellard på sin hjemmeside.

I sin rene form er HEVC (High Effiency Video Coding) en videokomprimeringsstandard, som blandt andre Netflix benytter sig af, og som nye smart tv bliver født med.

Kampen om formaterne
I takt med, at vi ønsker et video- og billedrigt internet på både stationære og mobile platforme, har der i flere år været udkæmpet store slag om, hvordan vi skal præsenteres for billeder og videoer.

JPEG-folkene (Joint Photographic Experts Group) er blevet kritiseret for, at JPG-formatet mister informationer undervejs i komprimeringen fra originalbilledet til det billede, som vi ser på nettet.

Derudover har GIF- og PNG-filer også være benyttet på nettet i rigt omfang, men begge disse formater er blevet kritiseret for henholdsvis kun at kunne indeholde 256 farver (GIF) og ikke være optimalt til store billeder (PNG).

For at fremhæve sin pointe med at introducere BPG som erstatning for JPG, har Fabrice Bellard benyttet det berømte billede af Playboy-modellen Lena Söderberg, som siden 1973 har været brugt til at undersøge billedkomprimering.

Du kan her se, hvordan BPG klarer sig i sammenligning med JPG-formatet i Fabrice Bellards tests.

Læs også:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere