Artikel top billede

Det nye BPG-format (til venstre) er blevet sammenlignet med JPG (til højre) i det berømte Lena-billede. Nu bliver BPG foreslået som nettets næste billedformat (klik for større billede). Screen dump fra Fabrice Bellards hjemmeside.

Forslag: Lad os erstatte JPG med det fantastiske billed-format BPG

Langt bedre komprimering er hovedargumentet for, at en fransk it-udvikler nu foreslår, at BPG skal erstatte det stærkt udbredte JPG-billedformat.

Det stærkt udbredte billedfil-format JPG bør erstattes med det nye BPG-format.

Det mener programmøren Fabrice Bellard, som blandt andet har stået bag multimediehåndterings-projektet FFmpeg og open source-virtualiseringsprojektet QEMU, skriver Slashdot.

Den franske it-udvikler fremhæver blandt andet, at BPG (Better Portable Graphics) har en høj komprimering. Det betyder, at BPG-filer kun fylder halvdelen af JPG-billeder i samme kvalitet.

Fra sin hjemmeside henviser også til en undersøgelse foretaget af browser-selskabet Mozilla, som har sammenlignet forskellige filformater. Her viste det sig, at HEVC-MSP (senere benævnt BPG) slog konkurrerende formater som JPEG, WebP og JPEG XR.

"BPG-filer er faktisk mindre end de rå HEVC-filer, fordi BPG-headeren er mindre end de tilsvarende HEVC-headere," forklarer Fabrice Bellard på sin hjemmeside.

I sin rene form er HEVC (High Effiency Video Coding) en videokomprimeringsstandard, som blandt andre Netflix benytter sig af, og som nye smart tv bliver født med.

Kampen om formaterne
I takt med, at vi ønsker et video- og billedrigt internet på både stationære og mobile platforme, har der i flere år været udkæmpet store slag om, hvordan vi skal præsenteres for billeder og videoer.

JPEG-folkene (Joint Photographic Experts Group) er blevet kritiseret for, at JPG-formatet mister informationer undervejs i komprimeringen fra originalbilledet til det billede, som vi ser på nettet.

Derudover har GIF- og PNG-filer også være benyttet på nettet i rigt omfang, men begge disse formater er blevet kritiseret for henholdsvis kun at kunne indeholde 256 farver (GIF) og ikke være optimalt til store billeder (PNG).

For at fremhæve sin pointe med at introducere BPG som erstatning for JPG, har Fabrice Bellard benyttet det berømte billede af Playboy-modellen Lena Söderberg, som siden 1973 har været brugt til at undersøge billedkomprimering.

Du kan her se, hvordan BPG klarer sig i sammenligning med JPG-formatet i Fabrice Bellards tests.

Læs også:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere