Artikel top billede

Tre måneders test: Xbox One er en fed gaming-maskine - men skuffer fælt som mediecenter

Xbox One giver en fed spilleoplevelse som få, men i en hverdag med alverdens andre fristelser, hvad har den så, som du ikke kan få andre steder? Computerworld gav maskinen tre måneder til at overbevise os.

I september måned kom Microsoft med den nye Xbox One. Den havde været et år under vejs til Danmark i forhold til resten af den vestlige verden, men har det været ventetiden værd? 

Spillekonsollen skal ifølge Microsoft give den bedste spiloplevelse og være midtpunktet i din stue som et mediecenter, hvor jeg kan se tv igennem via et HDMI-stik. 

Derfor valgte vi også at lave en længere test af Xboxen, end vi plejer at gøre. 

Det blev til tre måneder hos en dedikeret PC-gamer og streaming-junkie, som sagtens kunne se fordelene i at have et mediecenter fusioneret med et gaming-bæst til at stå under fjernsynet.

Det blev bare ikke helt opfyldt.

Designet stjæler ikke opmærksomhed

Xboxen under fjernsynet er en 240 gigabyte enhed uden Kinect. Vi ville meget gerne have testet både styring via fagter og kasten med håndtegn og stemmestyringen, som jo tilsyneladende har været så stort et problem, men det var ikke muligt.

Hvis der er nogle af jer derude, som har en Xbox One og som bruger stemmestyring, så må I meget gerne bruge nedenstående kommentarfelt til at dele jeres erfaringer med os. 

Pakket ud af den grønne kasse står Xboxen med et elegant, men meget industrielt design. Sorte, matte flader med glinsende rister til køling pryder den ellers minimalistiske overflade. Smag er subjektivt, men vi synes, at det er en flot maskine, som ikke stjæler for meget opmærksomhed under fjernsynet.

En legendarisk controller

Controlleren til Xbox One ligner en controller fra en Xbox 360. De eneste steder, hvor den har ændret sig, er det til det bedre.

Den ligger godt i hånden, knapperne reagerer med et solidt klik, og de to D-pads adlyder den mindste ordre. Det er i hvert fald ikke controllerens skyld, at jeg stinker til at køre bil i spillet Forza 5 - selv efter tre måneder.

En smart funktion er, at du kan starte Xboxen uden at rejse dig fra sofaen ved blot at trykke på knappen på controlleren.

Har du en Kinect, kan du gøre det samme ved bare at sige "Xbox On". Er man ikke bange for Orwelliske tendenser, kan man endda bede den om at starte, så snart at du er i rummet, da kameraet kan se, at netop du sidder foran den. Smart og skræmmende på samme tid.

Om Xbox One-controlleren er bedre end Playstation 4's, er en diskussion uden ende. På samme måde som Apple/Android og Windows/PC-diskussionerne er: Nogen foretrækker det ene frem for det andet. Controlleren er god. Punktum.

Spiloplevelsen

Xbox One er god at spille på. Grafikken er smuk og detaljeret, controlleren reagerer på den mindste kommando, og der er ikke skyggen af lag eller på anden vis tegn på, at Xbox One ikke kan følge med sine spil.

Det er jo også pointen med en konsol kontra en gaming-computer: At du er sikker på, at du altid kan spille alle spil med den flotteste "grafik". Grafik kommer i gåseøjne, da du altid kan få grafikken bedre på en PC. Altid. Men på en konsol kan du spille alle spil og altid forvente, at det kører flydende ved en acceptabel flot grafik.

Ud over Forza er også det meget hypede Destiny blevet afprøvet.

Grafikken er imponerende og fængende, og universet er levende, Skræmmende, utrolig charmerende og smuk. Og selvom at jeg aldrig nogensinde vil vælge at spille en FPS på en konsol, når jeg i stedet kan bruge mus og tastatur, så fik jeg da dræbt rigeligt af Fallens, en fire armet modstander, der rammer langt bedre end jeg...

Alle menuer på Xbox One giver mening, den er nem at finde rundt i, masser af gode muligheder for at optage i spil og være social, og opdateringerne til systemet i den periode, som jeg har testet den, har givet mening og været indholdsfyldte.

Der er dog problemer. Microsofts online-service, Xbox Gold bliver mast ned i halsen som på en fois Gras-gås hos alle, som gerne vil spille online i mange spil. Fået ekstra biler til Forza? Fedt. Det kræver et abonnement på Xbox Gold. Du skal altså betale for at få lov til at få noget, som du allerede har betalt for.

En skuffet følelse

Med det i mente giver Xboxen stadig en god spiloplevelse. Spillekonsollerne bruger eksklusive titler til at promovere sig selv, og hvis Xbox One har netop dét spil, som kun kan fås på en Xbox One, jamen så er det jo den konsol, du skal have.

Man kan altid diskutere, om den ene platform er bedre end den anden, eller om grafikken på en PS4 er 5 procent bedre end den på Xbox One. Konsoller er ligesom religion: En enkelt diskussion får ikke ændret nogens mening.

Spilleoplevelsen er godkendt med toppoint, men jeg sidder stadig tilbage med en stor skuffelse gemt et sted:

"Er det virkelig alt, den kan?"

For Xbox One kæmper ikke længere bare mod Playstation 4 og Wii U om brugerne. Langt flere konkurrenter slås konsollerne nu med. Tablets, smartphones, Netflix, billige gaming-computere og sågar Facebook-spil som Farmville og Candy Crush.

Computerworlds chefredaktør Lars Jacobsen havde taget Xbox One med hjem i weekenden til sine børn. Han havde forventet glade børn, som var det en anden juleaften. 

Det skete ikke.

I stedet stod han forventningsfuldt og kiggede ind i to børneværelser. Den ene søn kiggede to sekunder op fra sit Minecraftspil. "Den ser fin ud far".

Den anden søn nænnede ikke at løfte blikket fra sin iPad. "ja ja far. Sæt den ind ved siden af den anden". Den anden er en Xbox 360, som nu blot står og samler støv.

Microsofts ærkerival Sony er i vor tid Xbox'ens mindste problem. I stigende grad skal Xbox'en slås en uretfærdig kamp mod andre enheder, som måske langt fra giver den samme indlevelse i spillene, men som i stedet følger en "her-og-nu"-mentalitet: "Du behøver ikke flot grafik, hvis du bare kan tage telefonen op ad lommen og spille Candy Crush i ti minutter."

Og det sker ikke kun for børn. Jeg bruger et to-cifret antal timer om ugen foran en eller anden form for skærm med spil: Nintendo 3DS, Android-telefon med Game Boy-emulatorer, en gammel Nintendo 64 eller min gaming-computer, men oftere og oftere ender jeg blot med at sidde i sofaen med et nyt iPad- eller Android-spil. Det er nemmere, og langt hen ad vejen giver mobil-platformene gode spiloplevelser. Prøv for eksempel Infinity Blade III eller Kingdom Rush Origins.

Spildte kræfter på flow-tv

Tjenester som Netflix stjæler også tid fra brugere, som de i stedet skulle have brugt i Xbox'en. Derfor forsøger Xbox'en også at komme ind og overtage din stue: jo mere indhold, som Xbox'en ender med at skulle give dig, jo flere penge smider du potentielt også i systemet.

Den tankegang er der intet i vejen med, og gennemført på den rigtige måde, er det godt både for Microsoft og bruger, men kræfterne bliver bare brugt de forkerte steder.

Blandt andet på klassisk flow-TV.

Xbox One kommer med en OneGuide, en form for guide til at vise information omkring det fjernsyn, som du selvfølgelig samtidig ser igennem Xbox One.

Fjernsynskiggeriet sker igennem en allerede opsat TV-boks og Xbox'en har ikke hundrede procent kontrol over, hvad der sker på skærmen, selvom den kan gå ind via HDMI og trådløse forbindelser og styre TV-boksen.

Ideen er på sin vis god, men der er to store problemer med ideen om at vise flow-tv igennem Xbox One.

En ganske almindelig TV-boks gør allerede jobbet ganske udmærket. Mange danskere - eftersom at vores sendeflade er digital - har en form for tv-boks eller er del af en tv-forening, som sammen vælger den kanalpakke, som skal ses. Der følger der igen ofte en tv-boks med, som - igen - oftest gør et udmærket job i at formidle både kanaler og information omkring det tv, som der vises.

Du kan ikke engang optage ned til Xboxen, hvilket du kan på mange andre TV-bokse, hvis du har en harddisk tilknyttet.

Microsoft prøver altså at løse et problem, som ikke er et problem. Jeg tror ikke på, at der er særlig mange, som vil foretrække at se fjernsyn igennem Xboxen. Jo konsollens Snap-funktion, hvor du kan se fjernsyn samtidig med en Skype-samtale eller et Twitterfeed, er en god ide. Men på ingen måde en dealbreaker.

Det andet problem er, at Microsoft sigter mod forældet teknologi. I Danmark faldt det traditionelle tv-sening med otte procent fra 2012 til 2013 og udviklingen har taget til siden. Specielt de unge - som man må sige, at Xbox One er rettet imod - er faldet på 12 procent.

Hvorfor har Microsoft så sigtet mod flow-tv? Vi har måtte vente et helt år ekstra på en Xbox One herhjemme i forhold til resten af Vesten. Hvorfor har Microsoft Danmark ikke brugt den tid på at gennemføre aftaler med DR eller TV2 om dedikerede streaming-apps. For nyligt kom der et udbud fra DR ud på apps til Playstation 3 og 4, men de har ingen udsigt til DR-apps til Xbox One foreløbig.

Jeg er sikker på, at det giver langt mere mening i USA, hvor de har langt flere apps at gøre godt med.

For en streaming-junkie som mig er det et problem. Jeg har ikke flow-tv, men i stedet licentbetalt DR-streaming, en TV2 Play-konto og Netflix (plus HBO, når der er Game of Thrones). Ud over Netflix, så kan jeg ikke set noget af dette på Xbox'en, men må ty over til enten Chromecast, Apple TV eller fjernsynets indbyggede smart-apps.

Microsoft redder det dog lidt ved Xbox Movies, en Netflix-app, og at jeg kan streame fra min Windows-computer til Xbox'en, og det fungerer okay.

Det er dog kun filer og ikke streaminglinks til for eksempel DR, så hvis du har et stort mediebibliotek, så fungerer det godt sammen. Microsoft mister dog efterfølgende igen nogle point for, at app'en, der skal bruges til at se Blue Ray-film med, skal du selv hente ned... I et mediecenter, som Xbox'en skal være, er den slags vel standard?

Skal/skal ikke? Det kommer an på så meget

Tre måneder med en Xbox One har været en blandet fornøjelse. Spil på konsollen er smukke og bliver eksekveret på præcis den måde, som jeg kan forestille mig på en konsol: Flot og levende.

Spillene er mange, og der er masser af eksklusive titler, som for nogen vil være grund til at vælge en Xbox over en Playstation. For nogen vil det være omvendt.

Xbox'ens brugeroverflade er ligetil for gængse gamere, men er nok mindre intuitiv for forældre og børn. Langt hen ad vejen er der dog rigtig mange spændende funktioner. Det var for eksempel fedt at kunne Skype med min kammerat, imens jeg spiller Forza - og selvsamme Forza-spil kan deles på kort tid til gaming-streaming-tjenesten Twitch, som bliver en større og større platform for spillere.

For pengene en konsol koster nu til dags, så får du en god spiloplevelse, og der er mange stærke og fede spil til Xbox One.

Men som mit midtpunkt i stuen, som Microsoft gerne vil have, at Xbox'en skal være, det bliver den aldrig i mit hjem.

Et underligt fokus på flow-tv og mangel på danske apps til streaming giver mig hovedrysten. Måske næste gang Microsoft. Jeg glæder mig til Xbox... Two?


Loading ikon