Artikel top billede

Jeg har mailet mig ud af folkekirken - så (skræmmende) let var det

Klumme: En udmeldelse af den danske folkekirke er en sjælden fornøjelig brugervenligheds-oplevelse. Til gengæld virker sikkerheden ved sådan en udmeldelse ikke særlig robust.

For nylig meldte jeg mig ud af folkekirken, og det var en ganske kort fornøjelse.

Korte fornøjelser er rigtig rare, når det handler om at mailkorrespondere med det offentlige.

Udmeldingen foregik via mails til den lokale kirkes kordegn. Hele mailkorrespondancen strakte sig over få timer, og dagen efter lå der en ny dåbsattest i min fysiske postkasse.

Der gik således mindre end 24 timer, fra jeg ansøgte om at melde mig ud, til der lå en skriftelig bekræftelse på udmeldelsen af den danske folkekirke i min postkasse.

Så hurtig og smidig ekspedition har jeg sjældent oplevet i online-betjeningen fra hverken offentlige eller private virksomheder, og alligevel giver udmeldingsforløbet stof til eftertanke.

For det var overraskende let at melde sig ud.

Så let, at man i teorien kunne melde alle knap 4,5 millioner medlemmer ud af den danske folkekirke med et minimum af informationer.

Sådan foregik udmeldingen

Hele sagen startede med, at jeg efter min beslutning om udmeldelsen fandt mit sogn via hjemmesiden sogn.dk, der linkede videre til mailadressen på mit lokale kirkekontor.

Fra min Gmail-adresse skrev jeg til kirken, at jeg godt kunne tænke mig at opsige mit medlemskab af folkekirken.

Samtidigt spurgte jeg, om udmeldingen kunne lade sig gøre over mail.

Inden længe fik jeg et bekræftende svar fra kirkens kordegn, der efterlyste mit fulde navn, adresse og CPR-nummer for at melde mig ud.

De oplysninger sendte jeg afsted, og få minutter efter var jeg udmeldt.

Mere skulle der ikke til.

Skræmmende nemt

Det alarmerende aspekt var, at der på intet tidspunkt i forløbet blev stillet spørgsmålstegn ved, om jeg nu også var den person, som jeg udgav mig for at være.

Altså at jeg med et fuldt navn, en fysisk postadresse og et CPR-nummer i princippet kunne melde andre medlemmer ud af folkekirken.

Derfor skrev jeg til kordegnen og oplyste, at jeg udover nyudmeldt medlem af kirken til dagligt arbejdede som it-journalist, og i den henseende var interesseret i, hvordan udmeldingsproceduren kunne være så brugervenlig - og relativ usikker.

Kordegnen oplyste, at hun havde behandlet min ansøgning ud fra en netop udsendte vejledning fra Kirkeministeriet.

Og at hun i min udmelding rent faktisk havde glemt at spørge mig om mit dåbssted og -dato.

"Dette er en oplysning, som en udeforstående ikke nødvendigvis bare kan få fat på som en adresse eller et CPR-nummer. Dette vil jeg gøre i fremtiden," rundede kordegnen korrespondancen af med.

Hvad siger ministeriet?

Indrømmet, oplysninger om mit døbssted og dato for dåben ville have gjort det mere bøvlet om end ikke umuligt at melde mig selv (eller andre) helt anonymt ud af kirken via mail.

Jeg er dog ikke overbevist om, at min lokale kirkes kordegn skulle være den eneste i landets godt 2.000 kirker, der kunne glemme at spørge om disse ekstra oplysninger.

Kirkeministeriet må derfor kunne svare på, om bekendtgørelsen for udmelding virkelig er den mest sikre procedure, når man oplyser navn, adresse, CPR-nummer samt eventuelt dåbssted og -dato ved udmeldingen.

"Sikkerheden ligger i, at udmeldingen sker skrifteligt, hvor man oplyser til kirken, at man ønsker at blive meldt ud," forklarer fuldmægtig Jørgen Kroer fra Kirkeministeriets Styrelsesafdeling, som blandt andet varetager lovgivning og medlemskab af folkekirken.

"Hvis man ikke kan medsende en kopi af sin originale dåbsattest, skal man kunne oplyse sit CPR-nummer i en mail," forklarer han videre.

Det borgervenlige system

Det var lige præcis sådan det foregik for mig. Men er det ikke lidt usikkert, at man kan oprette en tilfældig e-mailadresse og ved hjælp af navn, adresse og CPR-nummer kan melde sig selv og andre ud?

"Hvis der opstår usikkerhed om, at ansøgeren ved udmelding nu også er den rette person, kan præsten typisk med et brev til folkeregisteradressen sikre sig, at du også er den, som du udgiver dig for at være," forklarer Jørgen Kroer.

"Der ligger ikke nogen konkrete, faste producerer for, hvordan sognepræsten sikrer sig, at afsenderen nu også er den rette person," tilføjer han.

I mit tilfælde stolede kirken blindt på mig. Men jeg kunne jo i princippet have meldt andre ud fra andre mailadresser, hvis jeg blot havde nogle basisinformationer om dem som eksempelvis deres CPR-nummer?

"Så begår du jo noget strafbart, hvis du udgiver dig for at være en anden. Hvad strafferammen er, må du spørge politiet om."

Ja, den er jeg med på. Men der er jo desværre en stigende tendens til, at folk udgiver sig for at være nogen, de ikke er. Den tendens virker jeres udmeldingssystem ikke er særligt robust over for?

"Korrekt, men snyderi vil jo altid blive opdaget i sidste ende. Og vi har ønsket at have et borgervenligt system, der ikke står i vejen for, at nogen melder sig ud af kirken," siger Jørgen Kroer og fortsætter:

"Adgangen til udmeldelse er jo fri for enhver borger, der er medlem af folkekirken. Kirken har hverken pligt eller ret til at lægge hindringer i vejen for børgerens ønske om at træde ud af folkekirken."

Hvad med at bruge NemID?

Hvorfor bruger I ikke NemID ved udmeldinger af kirken, så præster og kordegne fra starten kan være 100 procent sikre på, at det er de rigtige personer, der beder om at blive meldt ud?

"Indtil videre har man fravalgt NemID, fordi udmeldelsen skal ske skrifteligt, og så er det ligegyldigt, om det sker i et brev eller på en mail," svarer Jørgen Kroer.

Samtidig tilkendegiver han, at udmeldelser ikke er det store, administrative problem i den danske folkekirke, så det skal sættes i system med NemID-login. Heller ikke selvom der fra 2013 til 2014 er blevet omkring 17.000 færre medlemmer af den danske folkekirke.

Jørgen Kroer mindes desuden ikke, at der har været nogle sager med folk, der er blevet fejlagtigt udmeldt af folkekirken.

"Hvis det sker udmeldinger ved en fejl, så kan man jo skrive ringe til præsten og fortælle, at man er blevet meldt ud ved en fejl, og så bliver man meldt ind igen," lyder det fra Jørgen Kroer.

Hvis nogen skulle få den ide at melde mig ind i kirken igen, så fremgår det af Straffelovens paragraf 163, at den slags urigtige, skriftlige oplysninger til offentlige myndigheder kan straffes med op til fire måneders fængsel.

Læs også:
Guddommelig idé: Old school-it sælger vildt på nyt marked

Offentlig selvbetjening skal være sjov - her har du eksempler på rigtig god selvbetjening
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft ser ud til at have stoppet udviklingen af Windows 10X - er blevet lagt på hylden
Microsoft har stoppet udviklingen af Windows 10X, som dermed ikke står til at blive lanceret i år alligevel.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.