Skats it-direktør: Sådan ruster vi os til mandagens klik-storm

På mandag går det løs hos Skat. Det er dagen hvor 4,4 millioner nysgerrige danskere kan få oplysninger om restskat eller om der kommer penge retur fra staten. Vi glæder os, lyder det fra Skat, der i år har flere nye it-tiltag klar til borgerne.

Så er det igen den tid på året, hvor der skal afregnes med Skat.

Får du penge tilbage til at forsøde sommeren med, eller skal du finde muldvarpen frem og betale restskatten tilbage til statens store fælleskasse?

Fra på mandag kan du logge på Skats webside og se resultatet af din årsopgørelse.

Det er der rigtig mange danskere, der gør - på samme tid. 4,4 millioner borgere i kongeriget har nemlig en hemmelighed liggende klar til afsløring på webstedet.

Dagen for afsløringerne har været forbundet med mange nedbrud på Skats websted, men i efter indførelsen af et kø-system, har Skat formået at holde trafikken fast i kravetøjet, så siden ikke går ned, men i stedet sat den besøgendepå hold.

Læs også: Derfor gik det galt for Skat trods ugers it-forberedelse

Selv om siden er blevet holdt i luften, har der været rigtig lange køer ved den hemmelige port,

Læs mere om det her: 50.000 i kø: Skal du have penge tilbage i skat?

Og Skat har netop været ramt af et it-problem: Skat ramt af alvorlige it-problemer: Vigtig indberetnings-deadline udskydes

Men det får ikke it-direktøren i Skat til at ryste i bukserne over mandagens trafiktest. Tvært i mod! Han glæder sig. Flere nye tiltag på it-fronten
Skat arbejder i øjeblikket på højtryk for at stress-teste systemerne for derved at finde de flaskehalse, der kan opstå i forbindelse med det massive trafik-boom.

"I år har vi sat ekstra fokus på stabilitet og kapacitet. Det vil sige, at vi er meget opmærksomme på at skabe et flow gennem systemerne og få fjernet flaskehalse, før de opstår. Det er det, vi tester lige nu," fortæller Jan Topp, der er it-direktør i Skat.

Er I i gang med test af store datamængder mod jeres egne systemer?

"Ja, præcis. Men også med vores samarbejdspartnere."

Samarbejdet med de øvrige aktører står således højt på dagsordenen i Skats kommandorum.

"Det er ikke kun vores it-systemer, der skal klare testen. NemID til login drives af Nets og NNIT, hvilket er et eksempel på, at samarbejde er påkrævet i forbindelse med denne opgave."

Stadig kø
Som bruger vil du stadig blive mødet at det kø-system, der har været anvendt af Skat i flere år.

"Det fungerer rigtig godt, og brugerne har taget godt imod systemet. Systemet leverer de nødvendige oplysninger om, hvornår der er adgang og så kan folk tage sig en kop kaffe, mens der ventes."

Har I nogle nye ting på menuen i år?

"Ja, der er to helt nye tiltag, som vi afprøver i år. For det første bliver det muligt at kontakte Skat via sociale medier som Facebook. Det forventer, vi vil tage toppen af telefonkøerne. Vi er vist den første offentlig myndighed, der forsøger det, og vi er meget spændte på, hvordan tiltaget bliver modtaget," fortæller han, og fortsætter:

"Desuden har vi gjort Skat klar til din mobiltelefon og tablet gennem responsive webdesign, hvilket betyder, at websiden tilpasser sig til de forskellige platforme, så du ikke er bundet til sin pc-skærm mens du venter på adgang."

Er du nervøs for trafikstormen på mandag?

"Nej. Jeg glæder mig rigtig meget. Det er en stor årlig begivenhed, der får meget fokus. Det er en slags eksamen, og jeg tror den kommer til at gå godt i år," lyder det fra it-direktør, Jan Topp.

Hemmelig snigpremiere?
Skat plejer uofficielt at åbne for adgangen til dine personlige skattetal på et tidspunkt i weekenden for at tage toppen af efterspørgslen på mandag.

Rikke Madsen, der arbejder i Skats presseafdeling, ønsker dog ikke at kommentere hvornår eller om, Skat åbner de digitale porte før tid.

Giver I traditionen tro adgang i løbet af weekenden?

"Det kan man aldrig vide. Vi giver i hvert tilfælde adgang på mandag," siger hun til Computerworld.

Læs også:
Din årsopgørelse risikerer at havne i kø hos Skat

Skat: Årsopgørelser er stor succes trods nedbrud

Sådan har Skat.dk ryddet op på 42.000 undersider
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Bredbåndspuljen lukker for ansøgninger til midnat: Her er alt du skal vide om bredbåndspuljen på 98,5 millioner kroner
Det er ved at være sidste chance, hvis du skal have del i statens 98,5 millioner kroner, der er øremærket til at sikre lynhurtigt bredbånd landets udkantsområder. Computerworld giver dig her den fulde guide til, hvordan du søger, og hvor stor bredbåndspuljens virkning har været indtil videre.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.