Artikel top billede

Hardware-sårbarhed afsløret: Derfor gør 'rowhammer' DRAM sårbare

Sårbarheden rowhammer findes i nogle DRAM og kan udnyttes, afslører Google.

En ny sårbarhed skiller sig ud fra mængden ved at være hardwarebaseret snarere end softwarebaseret. 

Det skriver Googles Project Zero i et blogindlæg, hvor hardwareleverandørerne også kritiseres for ikke at have gjort nok for at gøre noget ved rowhammer-problemer, som de har kendt til i et stykke tid.

"Vi har påvist to måder, hvorpå DRAM rowhammer-problemet udnyttes til at opnå privilegier," lyder det blandt andet fra Google, der henviser til, at at man via rowhammer vil kunne opnå kernel-privilegier.

Rowhammer-navnet kommer af, at man ved at ved at blive ved med at "hamre løs" på (blive ved med til tilgå) en bestemt cellerækker i hukommelsen kan få cellerne til at skifte fra et stadie til et andet. Det er det, der også kaldes "bit flipping." 

"Vi testede på udvalgte bærbare og fandt ud af, at en del af dem indeholdt problemet," skriver Google blandt andet.

"Den offentlige diskussion om software-sårbarheder er i de seneste årtier udvidet vores industris forståelse af it-sikkerhed, og ansvarlige softwareleverandører giver brugerne besked, når deres software er sårbar, og der er opdateringer."

Kritik af hardware-leverandørerne

"Selvom industrien er mindre vant til hardware-bugs end software-bugs, vil vi gerne opfordre hardware-leverandører til at at tage den samme tilgang," skriver Google med henvisning til, at det kræver grundige analyser og efterfølgende firmware- og BIOS-opdateringer, hvis en sårbarhed som rowhammer skal lukkes.

"Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange maskiner, der er sårbare over for dette angreb, eller hvor mange sårbare maskiner, der kan repareres."

DK Cert har også en orientering om rowhammer-problemet og skriver blandt andet, at forskere tidligere har opdaget, at det er muligt at ændre værdien af en lagret bit , men at der ikke været eksempler på, at det giver sikkerhedsproblemer.

Måske det ændrer sig med rowhammer:

"Forskere fra Google har nu demonstreret to angreb, der i praksis udnytter rowhammer til at bryde sikkerheden. Et angreb gør det muligt at bryde ud af sandkassen i Google Chrome, et andet giver fuld adgang til alle data i et Linux-system. Chrome er ændret, så angrebet ikke længere kan udnyttes."

"Sårbarheden har at gøre med den måde, DRAM (Dynamic Random-Access Memory) fungerer på. Hver bit i arbejdslageret er repræsenteret ved en elektrisk spænding i en kapacitor. Den skal genopfriskes mange gange i sekundet."

"Angrebene kan kun udføres på maskiner med DRAM, der har rowhammer-sårbarheden. Det vil typisk være computere uden ECC-RAM," forklarer DK Cert.

Læs også:

Nu kommer der lavere DRAM-priser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere