Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: HTC One (M9) er en design-perle

HTC's nyeste One-telefon er en design-perle uden lige. Men kameraet er en meget stor skuffelse.

HTC One-serien har været en kæledække igennem de sidste to år, hvor det ene rosende ord efter det andet har været kastet efter specielt telefonens design. Det var en smuk, hurtig og featurefyldt telefon uden de store dikkedarer.

Sidste år gav vi på Computerworld seks ud af seks mulige stjerner til HTC One (M8), så den nye model har noget at leve op til.

Men det gør den ikke helt. Desværre. Den nye HTC One (M9) er klart en af de bedst designede telefoner i 2015 og 2014 - og jeg vil endda sige nogensinde.

Men det kommer man altså ikke særlig langt med, når der er andre punkter, hvor telefonen desværre halter.

Og specielt ikke når store stygge Samsung rent faktisk er begyndt at få øjnene op for, at det er noget, som hedder design.

Design: ikke flere glatte kanter

Imens Samsung har nydesignet sin Galaxy S-serie med S6 og S6 Edge, så har HTC valgt en mere evolutionær vej frem for en revolutionær.

Og selv "evolutionær" er nok for stort et ord. Faktisk er der ikke sket særlig meget ved designet på M9 i forhold til sidste års M8. Den har fået lidt skarpere kanter og et mere skinnende finish, og metallet er blevet behandlet, så det har et farvespil i to farver på kanterne.

De skarpe kanter er ventet, da M8 fik kritik for at være glat at have i hånden, og One M9 føles langt bedre at bruge end One M8.

Resten er stadig i skinnende, smukt metal. Ikke noget negativt at sige der. 

På One M8 sad standby-knappen øverst, og den stigende trend for telefoner med store skærme, var det lidt halvsvært at ramme knappen med én hånd. Nu er knappen rykket ned på siden.

Desværre har HTC også valgt at placere volumen-knapperne på samme side, så ofte rammer du i stedet "skru' ned"-knappen frem for stand by.

Du kan dog godt føle, at designet tynger telefonen. I hvert fald føles den tung på trods af sin relativt kompakte størrelse. Det er formodentligt det helstøbte metals skyld, og det er ikke nødvendigvis en negativ ting. Blot noget du skal være opmærksom på.

Software: Lynhurtig Android-oplevelse

HTC One får sine kræfter fra den nyeste processor fra Qualcomm. En Snapdragon 810 samt 3 gigabyte RAM.

Sammen med det hurtige Android Lollipop giver det en fed Android-oplevelse, hvor apps åbner med det samme - hver gang - og efter en uges brug har vi endnu ikke oplevet nogle problemer med styresystemet. De elementære apps som SMS, telefon, mailklient og kalender er alle gode og hurtige til at åbne, og galleri-appen giver dig mulighed for at hente billeder ind fra Flickr, Facebook og lignende tjenester.

Telefonen kører HTC's egen grafiske overflade på Android, som hedder Sense. Den nyeste version af Sense er enkel og stilren og efter at have prøvet næsten alle former for telefoner på markedet (i hvert fald næsten alle producenters), så finder jeg stadig Sense som en af de flotteste og rareste systemer at benytte sig af. Specielt over tidligere versioner af Samsungs Touchwiz.

HTC kommer med en række egne apps, men generelt er der ikke mange forudinstallerede apps - også kendt under navnet bloatware. Det er rart at se et firma med respekt for sine brugere.

Kun en enkelt Widget fandt vi irriterende, en som skal forudsige mulige nye apps til dig, men som ikke virker synderligt godt, men den kan hurtigt fjernes. Til gengæld er der et godt tema-system, så du til en hvis grad selv kan ændre systemets udseende. Og det fungerer rigtigt godt.

HTC One (M9) vil uden tvivl give dig en af de bedste oplevelser af Android Lollipop.

Kamera: En slem skuffelse i 2015

Bag på telefonen finder du et 20 megapixel kamera. Tidligere har HTC benyttet sig af sine egenproducerede "ultrapixels", som har en langt lavere opløsning end et tilsvarende megapixelkamera, men som til gengæld kan opfange mere lys i rummet.

Det var en af de punkter, hvor HTC virkelig fik tæsk ved de to tidligere HTC One-telefoner, så det har HTC ændret. De 20 megapixel tager fine billeder udendørs i en acceptabel kvalitet. Billederne er skarpe og selvom at lukkeren ikke er lige så hurtig som på enten LG G3 eller iPhone 6, så er det udmærket.

Tager du billeder i modlys, bliver billedet meget hurtigt meget mørkt, men har man lyst til selv at pille, er der en stor mængde indstillinger vedrørende lukketid, hvidbalance og så videre.

Men tager du telefonen med indenfor, eller bliver det nat bliver oplevelsen af kameraet forringet meget.

Vi oplevede, at telefonen lidt for ofte havde svært ved at finde fokus, farverne blev hurtigt unaturlige med et meget gulligt skær, støjniveauet er højt og alting fik et grødet udseende. Det er synd. Og slet ikke godt nok i 2015. HTC fortæller dog, at der er softwareopdateringer på vej til kameraet.

Foran på kameraet finder du de HTC'ske "ultrapixels". Fordelen ved ultrapixels var som sagt et højt lysindtag, men lav opløsning, og selfies kræver netop dette. Vi fandt kameraet godt, selvom at den indbyggede "vi-fjerner-lige-bumser-og-urenheder"-funktion var lidt for tydelig, når det blev anvendt.

Til gengæld vises billederne på en skærm, som fungerer rigtig godt. Det er en 1.080 x 1.920 og altså ikke samme lidt vanvittige skærmopløsning som på Samsungs telefoner (1.440 x 2.560). Dog er lysstyrken på telefonen lige lav nok, og den hvide farve virker blålig.

Konklusion: En god, men skuffende telefon

Langt hen ad vejen vil HTC One (M9) være en rigtig god telefon, hvis du vælger at købe den. Den har masser af ydeevne, som kunne modstå alle de spil - tunge som lette - som vi pressede ned på den, den har Boomsound, to frontvendte højtalere med en god lydkvalitet, og et flot design og finish.

Designet minder dog rigtig meget om forgængeren. Faktisk vil jeg sige, at hvis du allerede har en HTC One (M8), så er der ingen grund til at købe den nye. Jo M9 er bedre end M8, men det er procenter, som vi snakker om, og de fleste menigmænd vil ikke kunne se forskel på den nye telefon og den fra sidste år.

Kameraet er også en stor skuffelse. I 2015 er det ikke acceptabelt, at et kamera ikke tager gode nok billeder i mørke omgivelser.

Men er aftenbilleder eller billeder ved stearinlysets skær ikke det vigtigste for dig, så er HTC One (M9) stadig en telefon værd at købe. Det er længe siden, at jeg har oplevet Android fra så pæn en side, som jeg har med HTC One (M9).

Hvis du altså har 6.000 kroner, for det er telefonen endt med at koste.

Læs også:

Sådan får man den perfekte mobil-løsning blandt medarbejderne


Loading ikon