Artikel top billede

Foto: Andrew McRobb/RBG Kew. (Foto: RBG, Kew / Andrew McRobb)

Forsker udfører gammel CW-aprilsnar med RFID-chips, Rasperry PI og humlebier

I Storbritannien er den royale botaniske have i gang med et forsøg omkring, hvordan bier spreder pollen fra sjældne planter. Til det formål er man i gang med at teste en ganske alternativ teknologisk løsning.

For otte år siden skrev Computerworld en 1. april-historie om, at den danske biavl skal digitaliseres ved at få placeret RFID-chips mellem vingerne, så man kunne monitorere de enkelte biers adfærd.

Den historie ser nu ud til at få reel luft under vingerne i Storbritannien.

"Vores forsøg er absolut ingen joke," forklarer teknisk chef for selskabet Tumbling Dice, Dr. Mark O'Neill, til Computerworld over en telefonforbindelse fra Storbritannien.

RFID-chips og Raspberry Pi

Han har i en seks måneders periode forsøgt at parre humlebier med RFID-teknologi, der normalvis bruges til at føre tilsyn med paller i et varehus.

Biernes RFID-chips med målene 8 millimeter x 4,8 millimeter er udstyret med en specieldesignet antenne.

Den antenne har Dr. Mark O'Neill modificeret, så den er tyndere og har en rækkevidde på op mod 1,2 meter, der er længere end de antenner, der normalvis bruges.

RFID-modtageren får derefter signalerne fra bierne ind, hvorefter de overføres til en Raspberry PI-computer, som plotter målingerne ind på et kort.

"Hvordan vi præcis har modificeret udstyret, vil jeg helst ikke tale om, da vi har ansøgt om et patent på netop den teknologi," forklarer Dr. Mark O'Neill.

Hvordan ville japanerne gøre det?

Han fortæller derimod gerne, at Kew Gardens (den britiske botaniske have, red.) er involveret i et forsøgsprojekt med de RFID-udstyrede bier.

Haven ønsker blandt andet at undersøge faldet i antallet af humlebier samt pollentransport fra forskellige, sjældne planter.

Indtil videre har den slags opgaver været løst ved simpelthen at sætte sig ud i naturen og observere bierne.

Men Mark O'Neill med en doktorgrad i henholdsvis Fysik og Engineering med speciale inden for computervisualisering herunder satellit-kortlægning havde en anden ide med pollen-transporterne.

"Vi tænkte på, hvordan et japansk hightech-firma ville løse opgaven, og derfor mente vi, at et design med robotobservation var vejen frem, så bierne kan overvåges døgnet rundt," fortæller Dr. Mark O'Neill, som ifølge eget udsagn har været amatør-entomolog (insekt-forsker) i henved 30 år.

"Målingerne går blandt andet på, hvordan bierne bevæger sig, observation af biernes lyst til forskellige blomster, og alt dette førte til vores system, der kan visualisere pollentransporten," siger han til Computerworld.

Chips limet til bierne

For at få de små RFID-chips sat fast på bierne, bliver insekterne først afkølet, hvorefter chippen bliver limet til biens krop.

Ifølge Dr Mark O'Neill skader det ikke de 50 involverede humlebier, som teknologien indtil videre er blevet testet på i store drivhuse for at teste konceptet.

"Vi håber på, at de vi inden for de næste 18 måneder kan komme ud i naturen og køre rigtige forsøg. Kew Gardens driver projektet fremad, mens vores opgave er at samle de tekniske dele," runder Mark O'Neill interviewet af med.

Du kan læse mere om forsøget på Kew Gardens hjemmeside

Du kan også i nedenstående video se, hvordan teknologien på bierne virker i de hidtidige forsøg:

Læs også:
Den næste fantastiske it-bølge lige om hjørnet: Derfor er sensorer i bleer og på p-pladser så god en ide
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere