Artikel top billede

Foto: Andrew McRobb/RBG Kew.

Forsker udfører gammel CW-aprilsnar med RFID-chips, Rasperry PI og humlebier

I Storbritannien er den royale botaniske have i gang med et forsøg omkring, hvordan bier spreder pollen fra sjældne planter. Til det formål er man i gang med at teste en ganske alternativ teknologisk løsning.

For otte år siden skrev Computerworld en 1. april-historie om, at den danske biavl skal digitaliseres ved at få placeret RFID-chips mellem vingerne, så man kunne monitorere de enkelte biers adfærd.

Den historie ser nu ud til at få reel luft under vingerne i Storbritannien.

"Vores forsøg er absolut ingen joke," forklarer teknisk chef for selskabet Tumbling Dice, Dr. Mark O'Neill, til Computerworld over en telefonforbindelse fra Storbritannien.

RFID-chips og Raspberry Pi

Han har i en seks måneders periode forsøgt at parre humlebier med RFID-teknologi, der normalvis bruges til at føre tilsyn med paller i et varehus.

Biernes RFID-chips med målene 8 millimeter x 4,8 millimeter er udstyret med en specieldesignet antenne.

Den antenne har Dr. Mark O'Neill modificeret, så den er tyndere og har en rækkevidde på op mod 1,2 meter, der er længere end de antenner, der normalvis bruges.

RFID-modtageren får derefter signalerne fra bierne ind, hvorefter de overføres til en Raspberry PI-computer, som plotter målingerne ind på et kort.

"Hvordan vi præcis har modificeret udstyret, vil jeg helst ikke tale om, da vi har ansøgt om et patent på netop den teknologi," forklarer Dr. Mark O'Neill.

Hvordan ville japanerne gøre det?

Han fortæller derimod gerne, at Kew Gardens (den britiske botaniske have, red.) er involveret i et forsøgsprojekt med de RFID-udstyrede bier.

Haven ønsker blandt andet at undersøge faldet i antallet af humlebier samt pollentransport fra forskellige, sjældne planter.

Indtil videre har den slags opgaver været løst ved simpelthen at sætte sig ud i naturen og observere bierne.

Men Mark O'Neill med en doktorgrad i henholdsvis Fysik og Engineering med speciale inden for computervisualisering herunder satellit-kortlægning havde en anden ide med pollen-transporterne.

"Vi tænkte på, hvordan et japansk hightech-firma ville løse opgaven, og derfor mente vi, at et design med robotobservation var vejen frem, så bierne kan overvåges døgnet rundt," fortæller Dr. Mark O'Neill, som ifølge eget udsagn har været amatør-entomolog (insekt-forsker) i henved 30 år.

"Målingerne går blandt andet på, hvordan bierne bevæger sig, observation af biernes lyst til forskellige blomster, og alt dette førte til vores system, der kan visualisere pollentransporten," siger han til Computerworld.

Chips limet til bierne

For at få de små RFID-chips sat fast på bierne, bliver insekterne først afkølet, hvorefter chippen bliver limet til biens krop.

Ifølge Dr Mark O'Neill skader det ikke de 50 involverede humlebier, som teknologien indtil videre er blevet testet på i store drivhuse for at teste konceptet.

"Vi håber på, at de vi inden for de næste 18 måneder kan komme ud i naturen og køre rigtige forsøg. Kew Gardens driver projektet fremad, mens vores opgave er at samle de tekniske dele," runder Mark O'Neill interviewet af med.

Du kan læse mere om forsøget på Kew Gardens hjemmeside

Du kan også i nedenstående video se, hvordan teknologien på bierne virker i de hidtidige forsøg:

Læs også:
Den næste fantastiske it-bølge lige om hjørnet: Derfor er sensorer i bleer og på p-pladser så god en ide
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.