Artikel top billede

Foto: Andrew McRobb/RBG Kew. (Foto: RBG, Kew / Andrew McRobb)

Forsker udfører gammel CW-aprilsnar med RFID-chips, Rasperry PI og humlebier

I Storbritannien er den royale botaniske have i gang med et forsøg omkring, hvordan bier spreder pollen fra sjældne planter. Til det formål er man i gang med at teste en ganske alternativ teknologisk løsning.

For otte år siden skrev Computerworld en 1. april-historie om, at den danske biavl skal digitaliseres ved at få placeret RFID-chips mellem vingerne, så man kunne monitorere de enkelte biers adfærd.

Den historie ser nu ud til at få reel luft under vingerne i Storbritannien.

"Vores forsøg er absolut ingen joke," forklarer teknisk chef for selskabet Tumbling Dice, Dr. Mark O'Neill, til Computerworld over en telefonforbindelse fra Storbritannien.

RFID-chips og Raspberry Pi

Han har i en seks måneders periode forsøgt at parre humlebier med RFID-teknologi, der normalvis bruges til at føre tilsyn med paller i et varehus.

Biernes RFID-chips med målene 8 millimeter x 4,8 millimeter er udstyret med en specieldesignet antenne.

Den antenne har Dr. Mark O'Neill modificeret, så den er tyndere og har en rækkevidde på op mod 1,2 meter, der er længere end de antenner, der normalvis bruges.

RFID-modtageren får derefter signalerne fra bierne ind, hvorefter de overføres til en Raspberry PI-computer, som plotter målingerne ind på et kort.

"Hvordan vi præcis har modificeret udstyret, vil jeg helst ikke tale om, da vi har ansøgt om et patent på netop den teknologi," forklarer Dr. Mark O'Neill.

Hvordan ville japanerne gøre det?

Han fortæller derimod gerne, at Kew Gardens (den britiske botaniske have, red.) er involveret i et forsøgsprojekt med de RFID-udstyrede bier.

Haven ønsker blandt andet at undersøge faldet i antallet af humlebier samt pollentransport fra forskellige, sjældne planter.

Indtil videre har den slags opgaver været løst ved simpelthen at sætte sig ud i naturen og observere bierne.

Men Mark O'Neill med en doktorgrad i henholdsvis Fysik og Engineering med speciale inden for computervisualisering herunder satellit-kortlægning havde en anden ide med pollen-transporterne.

"Vi tænkte på, hvordan et japansk hightech-firma ville løse opgaven, og derfor mente vi, at et design med robotobservation var vejen frem, så bierne kan overvåges døgnet rundt," fortæller Dr. Mark O'Neill, som ifølge eget udsagn har været amatør-entomolog (insekt-forsker) i henved 30 år.

"Målingerne går blandt andet på, hvordan bierne bevæger sig, observation af biernes lyst til forskellige blomster, og alt dette førte til vores system, der kan visualisere pollentransporten," siger han til Computerworld.

Chips limet til bierne

For at få de små RFID-chips sat fast på bierne, bliver insekterne først afkølet, hvorefter chippen bliver limet til biens krop.

Ifølge Dr Mark O'Neill skader det ikke de 50 involverede humlebier, som teknologien indtil videre er blevet testet på i store drivhuse for at teste konceptet.

"Vi håber på, at de vi inden for de næste 18 måneder kan komme ud i naturen og køre rigtige forsøg. Kew Gardens driver projektet fremad, mens vores opgave er at samle de tekniske dele," runder Mark O'Neill interviewet af med.

Du kan læse mere om forsøget på Kew Gardens hjemmeside

Du kan også i nedenstående video se, hvordan teknologien på bierne virker i de hidtidige forsøg:

Læs også:
Den næste fantastiske it-bølge lige om hjørnet: Derfor er sensorer i bleer og på p-pladser så god en ide




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere