Artikel top billede

Denne teknologi øger præcisionen i din GPS ned til én centimeter

Ny software-teknologi gør GPS'en i din mobil ultranøjagtig. Det vil revolutionere en hel stribe tjenester. Læs hvordan det fungerer.

GPS-modtagerne har gennemgået en stribe ændringer i gennem årene, hvor den væsentligste nok er, at modtageren har fundet sin plads i mobilerne.

Men nu er et nyt gennembrud på vej.

Forskere fra universitetet i Austin, der ligger i den amerikanske stat Texas, har nemlig strammet alvorligt op på præcisionen.

Teknologien giver en nøjagtighed på en enkelt centimeter, hvilket kan gøre GPS'en attraktiv for endnu flere tjenester end i dag.

Den forbedrede præcision kan bliver endnu et værktøj i arsenalet af sensorer og datakraft i den selvkørende bil eller en ny komponent i virtuelle virkelighedsprojekter.

Høje bygninger forstyrrer 
Benytter du en korttjeneste på mobilen i dag, har du nok oplevet eksempler på, at du er havnet et ganske tilfældigt sted fremfor din ønskede vejangivelse.

Der er flere fysiske elementer, der kan forstyrre en almindelig GPS. Eksempelvis kan høje bygninger eller atmosfæriske forhold påvirke, hvordan en GPS beregner afstanden til satellitterne, som leverer vejanvisningen.

Texas-universitetet har løst det problem via software, hvilket betyder, at det er en ganske billig måde, at optimere præcisionen på.

På de fleste GPS-enheder modtages tidsinformationer og en unik kode for hver satellit. Disse informationer anvendes til at identificere afsenderen og til at beregne afstanden mellem modtager og afsender.

Begge enheder har altså løbende en talrække, der skal passe sammen og derved fortælle om afstanden mellem GPS og satellit. Ved at foretage denne proces fra flere forskellige satellitter og koble informationerne sammen kan modtageren blive informeret om, hvor på kloden vedkommende befinder sig.

Ud over dette benyttes også enkelte lokale informationer så som information om, hvilken basestation mobilen er koblet til. Det fungerer ganske effektivt på kompakte enheder med små antenner, men metoden giver ikke et resultet, der er mere præcist end indenfor et par meter.

Mange kort linjer

Den nye metode anvender satellitternes frekvenser til at bedømme placeringen. En satellit sender et signal ved 1,57 GHZ, hvilket giver en længde mellem svingningstoppene på 20 centimeter.

Ved at finde frem til hvor mange gange signalet svinger på distancen mellem modtager og afsender, kan man finde en meget præcis afstand.

Ved at lægge de mange korte linjer sammen, måler man altså afstanden mellem enehederne.

Denne metode er ikke ny, men har tidligere krævet en stor antenne for at fungere, hvilket har udelukket mobilen og anden forbrugerelektronik som modtager.

Den nye software fra Texas har optimeret processen, så den nu også kan anvendes med de kompakte antenner.

Ifølge universitetet reduceres fejlmarginen fra at være på størrelse med en bil til at blive på størrelse med en mønt.

I videoen herunder demonstreres projektet i praksis.

Modtageren ind i bilerne

Selv om den bedre positionsopgivelse er opnået gennem software, kan man ikke bare anvende koden ved en opdatering af mobilen.

Softwaren styrer nemlig en speciel GPS-modtager, som forskerne har døbt GRID. Foreløbig er teknologien også kun på testbænken og altså ikke implementeret i telefonerne, men målet er at bygge GRID ind i mobilos.

Forskningsprojektet er blevet til et konkret selskab med navnet Radiosense, der blandt andet samarbejder med Samsung om at få teknologien ind i enhederne.

Men også bilbranchen nævnes som et område, hvor teknologien kan anvendes i forbindelse med de selvkørende fremtidskørertøjer.

Du kan læse mere på universitets webside.

Læs også:
Mød den it-baserede trafikstyring: Sådan slipper du for rødt lys

Sony klar med 'smart'-briller - koster det halve af Google Glass

Test: Samsung Gear S er - næsten - både et smartwatch og en smartphone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere