Test: Samsung Gear S er - næsten - både et smartwatch og en smartphone

Der er godt nok lang vej endnu til et godt smartwatch for Samsung.

2014 var det helt store smartwatch-år, hvor vi for første gang fik Apples Apple Watch at se, og Google for alvor kom i gang med Android Wear-systemet. Et system, som rigtig mange producenter har taget til sig.

Men der er en tredje stor spiller. Samsung.

Det koreanske verdensfirma var det første smartphonefirma, som offentliggjorde og lancerede et smartwatch til masserne i form af Samsung Gear, og det er stadig et af de firmaer, som har flest ur-modeller på markedet.

Seks modeller senere står vi nu med Gear S på håndleddet sammen med styresystemet Tizen. Og det smarte ved Gear S? Den kan have et simkort og fungere - næsten - uden telefon.

Det er altså ikke længere bare tilbehør til telefonen, men en "mini-telefon" i sig selv.

Computerworld snakkede i sidste uge om netop Smartwatches, og om hvorvidt det er tid til at købe et, eller om du skal vente lidt endnu. Se med her.

Fleste funktioner fungerer stadig kun med Samsung-telefon
Uret kører systemet Tizen, som er et styresystem, som Samsung sammen med Intel har udviklet.

Det er kun Samsung selv, der bruger systemet, og derfor er det kun Samsungs egne apps, som kan køre på uret - og hvad mere er, så fungerer uret kun sammen med Samsung-telefoner.

Uret markedsføres i øjeblikket på, at det har indbygget simkort, så du kan bruge det som en telefon, når du ikke har din telefon ved dig.

Det er uden tvivl fremtiden, at wearables i højere grad bliver et selvstændigt produkt fremfor tilbehør til din telefon, men det sker altså ikke ved Gear S.

Uret kræver stadig en Samsung-telefon for at give dig alle de bedste features. Du kan faktisk ikke engang opsætte uret med et simkort uden hjælp fra en Samsung-telefon.

Lidt smart er det dog stadig.

Hvis du går væk fra din telefon vil det indbyggede simkort overtage dit telefonnummer og opkald vil blive viderestillet til Gear S. Det fungerer også smart under løbeture, hvor GPS'en kan tracke din løbetur, uden at du behøver have telefonen med.

Kræver ekstra simkort
Men det smarte dør lidt igen, når hele molevitten kræver et ekstra simkort.

Der er ikke nogen danske udbydere, der længere tilbyder et ekstra simkort på samme telefonnummer, som 3 ellers gjorde det en periode.

Reelt ender du med at have to abonnementer, som skal betales, bare for at bruge uret optimalt.

Uret er stort. Rigtig stort
Uret minder i design meget om de meget moderne læderarmbånd, som unge gik med tilbage i 1990'erne.

For uret er stort. Rigtig stort. Skærmen buer omkring dit håndled, og skærmen er af en god opløsning med flotte farver.

Den buede skærm skal man vænne sig til, men det er en fin detalje, som dog ikke rigtig udnyttes ordentligt af Samsung.

Hvorfor?
Den er buet jo, men hvorfor er den buet?

Urremmen sidder godt omkring dit håndled, men på grund af sin størrelse, så forsvinder det ikke helt væk i glemslen på samme måde, som et godt ur ellers gør det.

Batteriet i uret er dog udmærket.

Det holder cirka halvanden dag uden opladning, og opladerdonglen uret skal oplades i, kan fungere som et ekstra batteri, der kan tages med. En smart lille feature.

Mangler samme mangfoldighed som hos Android Wear
Ejer du en Samsung-telefon, så står du med to valgmuligheder, hvis du vil have et smartwatch: Et Samsung Gear med Tizen eller et Android Wear-ur.

Tizen er tæt integreret med Samsungs telefoner, og kalender, sms'er, opkald og så videre bliver fint videregivet, og Samsungs Health-funktion er godt afviklet på den buede skærm.

Men der er langt til Android Wears håndtering af apps og notifikationer.

Android Wear tager dine notifikationer på din Android-telefon og afspejler dem på uret. Hvis producenten har udviklet ekstra til Android Wear, så ser du også dette.

Derfor er nogle notifikationer på et Android Wear-ure bare et "kort" imens andre tillader, at du for eksempel kan skifte sang i Spotify.

Apps installeres direkte på uret på Gear S, men selvom der er en del i butikken, så er det langt hen ad vejen ligegyldige apps.

Der er ingen Facebook eller Twitter-app for eksempel, og de koster ofte en dollar eller to.

Konklusion: Ikke denne gang
Samsung har på halvandet år spyttet seks forskellige smartwatches ud på markedet.

Seks meget forskellige ure, og man må formode, at når der skydes med spredehagl, så må der vel rammes rigtigt på et eller andet tidspunkt.

Det er desværre ikke denne gang.

Gear S er et teknologisk flot produkt med sin buede skærm og flotte opløsning, selv på så lille et område.

Tizen fungerer, selvom vi nok langt hen ad vejen vil foretrække Android Wear - selvom det heller ikke er et super system for os danskere endnu.

Simkorts-delen af Gear S er en fin ide, men bliver trukket ned på grund af de ekstra omkostninger, som det vil give brugeren, og det faktum, at man ikke kan bruge de fleste funktioner uden sin telefon.

Dertil kommer prisen. Uret koster godt og vel 3.000 kroner. Det er rigtig mange penge for et smartwatch.

Hvis du er stor Samsung-fan, så har du nok allerede købt uret. Hvis du ikke er Samsung-fan så gå videre.

Samsung er på vej i den rigtige retning, men Gear S er ikke et must have.

Læs også: Test af Android Wear smartwatch: Statussymbol med stort potentiale
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.