Uddrag af en tegning fra en læges hverdag med Citrix-produkter. Tegning: Debora Aoki.

It-gigant tegner sig frem til mere sexede apps og gladere kunder

Bløde værdier som følelser og empati er i højsædet, når Citrix sender antropologer og tegnere ud til kunderne for at forbedre sine egne produkter - og bundlinje. Design på business-apps er den nye kampplads, lyder budskabet.

Naturligvis er det superfedt for en global it-virksomhed at have den mest potente teknologi.

Teknisk råstyrke, hastighed og kapacitet kan dog langtfra stå alene, når det er mennesker, der skal betjene teknisk komplekse produkter. Det er den konklusion, man har fundet frem til hos den amerikanske it-gigant Citrix.

Selskabet har derfor i de senere år fokuseret heftigt på at forbedre den samlede brugeroplevelse med blandt andet kundefeedback som et af de vigtigste effektiviseringsværktøjer.

Apple og Disney gør det også
Her er det for it-verdenen så uortodokse begreber som følelser og empati, der sammen med tegninger af kundernes oplevelser og antropologiske feltstudier er med til at sætte dagsordenen.

Det fortæller 40-årige Saul Gurdus, der har været i Citrix i 18 års tid, og som for nyligt er blevet sat i spidsen for selskabets indsats til at højne den samlede kundeoplevelse og derigennem fede Citrix' bundlinje op.

"Når selskaber som Apple, Disney og andre store brands kan levere en samlet positiv brugeroplevelse, er det på ingen måder et tilfælde. Den slags sker gennem kun heftige investeringer og fokus på at levere den gode oplevelse for kunderne," fortæller Saul Gurdus til Computerworld.

"Vi startede selv vores oplevelses-rejse for seks års tid siden, hvor vi lagde ud med at være ret produktspecifikke omkring brugergrænseflader og interoperabilitet med andre produkter. Det var bare starten," fortsætter han.

Må holde øje med kunderne
Saul Gurdus fortæller, at selskabet har bærende designprincipper som gennemarbejdet håndværk, simplicitet og forståelighed, inden der overhovedet bliver tilføjet så meget som én stump kode.

"Forbruger-it-brands har betydet, at kundernes forventninger til professionelle it-produkter er blevet tårnhøje. Du kan ikke længere bare stikke en 22-årig medarbejder en pc-betonklods og forvente, at han er taknemmelige for sit nye it-værktøj," siger han.

"Brugergrænsefladen er et af de områder, som er allervigtigst, når det kommer til højne kundernes oplevelse med vores produkter. Derfor skal vi være i stand til at sætte os i kundernes sted," fortsætter designchefen.
Til sit empati-arbejde har Citrix i de senere år ansat op mod 30 antropologer alene i hovedsædet i den californiske by Santa Clara. Antropologernes opgave er at tage ud til kunderne og observere it-brugen som fluer på en væg.

Blandt andet har børnehospitalet i Miami haft besøg af Citrix-antropologerne, der holder øje med alt fra de hospital-ansattes arbejdsprocesser til den måde, som de bruger teknologi på i det daglige arbejde.

"Kunderne kan ikke altid fortælle dig, hvad de ønsker. Eksempelvis kan en ansat hos kunde hive en iPad frem i elevatoren mellem to møder og benytte vores software på en uhensigtsmæssig måde. Den slags småting kan vi kun vide, hvis vi observerer deres softwarebrug dag efter dag," forklarer Saul Gurdus.

Han fortæller, at Citrix' tekniske ingeniører i stigende grad er begyndt at tage interne designkurser i virksomheden, hvor de lærer at forstå selskabets designprincipper og brugergrænseflader.

"Selv it-ingeniører, som aldrig har interviewet kunder før, lærer af at tale med de rigtige brugere. For når de hører kritik, så lærer de jo af det," siger Saul Gurdus.

Tegner frustration til bedre produkter
Derudover er flere af Citrix' produktdesignere for nyligt begyndt at tage ud til kunderne for at tegne skitser af kundeoplevelserne.

En af disse folk er selskabets senior produktdesigner Jason Campbell. Han fortæller til Computerworld, at han tegner kundernes tilbagemeldinger i alt fra 30 minutter til flere timer om dagen.
"Det hele bliver bare mere håndgribeligt, når vi både kan vise kundernes følelser til kunderne selv og til vores egne teknikere. For teknikkerne tænker jo ikke altid over, hvordan brugssituationen er for kunderne," forklarer han.

Jason Campbell ønsker ikke, at der bliver taget billeder af de konkrete tegninger, som selskabet har liggende fremme på sin Synergy 2015-konference af hensyn til kundefortroligheden.

Et hurtigt blik henover tegningerne viser dog kunder, der blandt andet mener, at Citrix' hjemmeside er svær at navigere på, og at nogle produkter er yderst komplekse at konfigurere.

Ikke særligt positive tilbagemeldinger, men det kan man jo også lære af.

"Hvis kunderne er meget følsomme under et interview, så tegner vi det. Og kunderne bliver ofte meget positive, når de ser vores tegninger, fordi det netop viser, at vi udviser empati og forståelse for deres situation."

Papirdesign er jo gratis
Internt bruger Citrix tegningerne af kundernes it-brug til hele tiden at forbedre sit brugergrænsefladedesign.

Selskabet går med overvejelser om at udgive tegningerne som en coffee table book til sine medarbejdere, så alle kan få en fælles forståelse for, at kundens oplevelse skal i centrum - og hele tiden forbedres.

Chef for kundeoplevelsen, Saul Gurdus, forklarer, at i lighed med solide sikkerhedsmekanismer skal godt design tænkes ind i produkterne fra starten af.

Så når observationer, tegninger og anden kundefeedback er samlet, starter Citrix alt sit softwaredesign med et ganske almindeligt stykke papir.

"Hvis designet ikke giver mening på papir, så må vi tilbage til starten. Det gode ved papir er dog, at det er gratis. Hvis det giver mening, så bygger vi det på en skærm, så vi kan teste det," siger Saul Gurdus.

Selv når disse helt basale designskitser bliver testet, sidder der kunder foran skærmen. For som Saul Gurdus siger, så vinder kundernes oplevelser altid foran de personlige meninger blandt selskabets egne designere og ingeniører.
"Når du har talt med nok kunder fra forskellige sektorer som finans- eller medicinalindustrien, så har man et ganske godt billede af, hvad der virker," lyder det fra Saul Gurdus.

Når alle er tilfredse, så bliver designet tilkoblet de tunge it-løsninger og integreret med de produkterne. Men ikke før, at alle er tilfredse med udseendet, funktionalitet og brugergrænsefladen. 

"Design handler jo altid om at forstå menneskelige behov, og efter mange år med et teknologi-ræs blandt it-firmaer, så vil den nye kampplads blive den samlede kundeoplevelse hos slutbrugerne," spår han.

Læs også:

Rejsekortet må en tur over knæet: For dyrt, langsomt og ikke brugervenligt nok

Nu taler staten om brugervenlige it-løsninger - men hvorfor sker der først noget nu?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Du risikerer at blive hægtet helt af, hvis ikke dit netværk bliver fremtidssikret - og det haster
Klumme: Hver dag går mere 168,1 petabyte gennem netværket hos AT&T, hvilket svarer til 130 millioner timers video i HD. Det viser, hvor store krav der i dag stilles til en virksomheds netværk. Er du klar til det?
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Sådan anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø
Dette whitepaper gennemgår hvordan du anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø og kommer med specifikke råd og konkret vejledning til anvendelsen.