Få overblikket: Her begår Nets alvorlige fejl med it-sikkerheden

Finanstilsynet har gennemgået it-sikkerheden i Nets og fundet masser af huller. Her har vi samlet de områder, hvor Nets dumper i it-sikkerhed.

Siden 2014 har Finanstilsynet arbejdet på en gennemgang af it-sikkerheden i Nets. 

I midten af denne uge faldt dommen, der har udløst en massiv kritik af virksomheden, som blandt andet administrerer NemID og digitale betalinger i Danmark.

Vi har samlet de konkrete kritikpunkter nedenfor, så du kan få et overblik over hvilke områder, der halter i Nets' it-sikkerhed.

Seks indsatsområder
Finanstilsynet har gennemtrevlet udvalgte dele af Nets it-systemer og -politikker og har i rapporten set på følgende seks områder:

- Den generelle sikkerhedsstyring
- Strategi
- Organisation
- Beredskabsplaner
- Sikkerhedspolitikker
- Retningslinjer

Helt konkret har Finanstilsynet gennemgået de procedurer, som Nets anvender til styring af adgange til systemer og data, ændringshåndtering, kontrol med outsourcede it-funktioner samt krav og procedurer til kontrol og rapportering.

Kritikpunkter
Efter at have set Nets godt og grundigt efter i kortene er Finanstilsynet nået frem til en stribe konklusioner.

De lyder således:

Nets har ikke i tilstrækkelig grad implementeret en dokumenteret it-risiko- og sikkerhedsstyring på tværs af virksomheden.

Net har ikke tilstrækkelig fokus på at it-risici er synliggjorte og imødegået på tværs af Nets samt outsourcing-leverandører.

Ligeledes fortæller rapporten - uden at være meget specifik - at der er konstateret flere svagheder, hvor ledelsen i Nets fremadrettet skal sikre, at risici er tilstrækkeligt synliggjorte og imødegået.

På den positive side vurderer Finanstilsynet, at Nets har betydelig fokus på efterlevelse af krav og kontrolstandarder, herunder PCI-krav. 

Disse krav er opstillet af de internationale kortselskaber, der har udarbejdet nogle sikkerhedsstandarder, som gælder i forbindelse med alle kortbetalinger. 

Dette skal løses
Arbejdet med rapporten har udmøntet sig i en stribe påbud til Nets.

Finanstilsynet forventer således at it-sikkerhedspolitikken "tager afsæt i en dokumenteret it-risikovurdering, samt at ansvar og forventninger mellem direktion og bestyrelse, i relation til it-sikkerhedsstyringen, rapportering og ledelsesopfølgning, præciseres og implementeres."

Med andre ord skal Nets styrke sin dokumentation og ledelsens forankring i it-sikkerheden i virksomheden, der hidtil ikke har været god nok.

Fremtidens dokumentation skal blandt andet bestå i at vise, at it-sikkerhedspolitikken er tilstrækkeligt implementeret i firmaet.

Se og Hør-sagen spøger
Ligeledes skal der være en mere tydelig ansvars- og rollefordeling i forbindelse med de medarbejdere, der arbejder med it-sikkerhed og i forbindelse med de outsourcing-partnere, der håndterer opgaver for Nets.

Læs også: Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol

Sidst men ikke mindst er der i forlængelse af Se og Hør-sagen blevet lagt et påbud om, at der strammes op i forbindelse med tildeling af adgange og rettigheder til systemer og data samt procedurer omkring it-sikkerhedslogning.

Til kritikken siger Nets' kommunikationschef, Karsten Anker Petersen, følgende:

"Det er vigtigt at bemærke, at Finanstilsynet ikke konkluderer, at konkrete data har været kompromitteret, eller at der har været svigt eller lignende i vores systemer."

"Finanstilsynets påbud handler primært om, at vi i højere grad skal sikre, at de rette processer er på plads, at der er dokumentation for, at risikovurderinger er anvendt, og at der sker tilstrækkelig ledelsesopfølgning i forbindelse med outsourcing. Alt dette er vi i fuld gang med at sikre, at vi efterlever."

Du kan læse redegørelsen her (PDF).

Læs også:

Nordea havnet i ny byge af it-problemer

Nets ramt af nyt løn-kaos: Men bare rolig, du skal nok få din løn i dag

Nets nedlægger hundredevis af stillinger - 220 mand skal ud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Michael Zink har væltet sig i jobtilbud efter Salesforce-afsked: "Jeg blev selv overrasket over mængden af tilbud, jeg fik"
Interview: Efter Michael Zink forlod Salesforce, er han blevet bestormet med jobtilbud. Tilbudsregnen - som inkluderer tilbud verdens største it-virksomheder - har været så voldsom, at Michael Zink, nu udskyder sit kommende bogprojekt i fem år. I stedet dedikerer han de næste fem år til en fremadstormende tysk software-virksomhed. Læs her hvorfor.
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.