Artikel top billede

Ekspert om angreb mod password-manager: Udstiller kæmpe risiko - men der er en løsning

Password-manageren Lastpass er blevet angrebet af hackere og må nu bede brugerne om at ændre master-adgangskode. Enkelt tiltag kan minimere risikoen for lignende problemer.

Password manageren Lastpass kæmper i disse dage med både sikkerheden og omdømmet, efter at hackere har kompromitteret tjenesten.

Det er naturligvis altid kritisk, når man som virksomhed bliver ramt af et angreb - men når man ligefrem lever af at opbevare brugernes mange adgangskoder til forskellige onlinetjenester, er mere end som så.

I angrebet mod Lastpass er blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' blevet kompromitteret.

Derfor bliver brugere, der logger ind fra en ny enhed eller IP-adresse, nu bedt om at verificere deres konto via email, og brugerne får også besked om at opdatere deres master password.

Det kan du læse mere om her: Skulle beskytte brugernes adgangskoder: Nu er password-manager selv under angreb.

Lastpass-sagen illustrerer på mange måder en udfordring med løsninger, der hjælper brugerne med at opbevare de mange adgangskoder, skriver Gartner-rådgiver John Wheeler i et blogindlæg.

"Denne specifikke virksomhed tilbyder kunder en cloud-baseret opbevaring af alle deres adgangskoder og et automatisk link til den tilhørende app for et hurtigt login. Det er en fantastisk løsning i forhold til en kæmpe sikkerheds-hovedpine."

"Men denne uges udmelding demonstrerede, at der er en alvorlige ulempe," skriver John Wheeler og uddyber:

"Mens passwordsikkerheds-firmaet sikkerhed kunne sige, at alle adgangskoder i 'bankboksen' var sikre, kunne den ikke sige det samme om master-adgangskoden, der bliver brugt til at få adgang til boksen for hver enkelt kunde."

"Virksomhedens løsning på problemet var at få hver enkelt kunde til at ændre deres master password. Det er ikke ikke en særlig betryggende besked for de kunder, der er ramt."

Her er løsningen

Selvom Lastpass har forklaret, at master-adgangskoderne naturligvis er krypterede, mener Gartner-rådgiveren altså, at vi her er vidne til et grundlæggende problem ved løsninger af denne type,

"Sikkerhedsløsninger som denne har et meget reelt potentiale for at skabe kæmpe risici i vores nye digitale verden," skriver han.

John Wheeler mener, at løsningen er ret åbenlys: To-faktor-validering.

"Mens firmaet bag password-sikkerheden tilbyder flerfaktor-autentificering, er det ikke et krav til brugerne. Efter denne uges udmelding er det måske en belsutning, der skal genovervejes." 

Computerworld har tidligere sat fokus på, hvordan man kan mindske de risici, der er forbundet med at anvende en password manager til at opbevare ens mange adgangskoder - læs anbefalingerne her.

Vores kolleger på det amerikanske Infoworld har i øvrigt netop testet en stribe populære password managers. Her ender netop Lastpass faktisk ud som den bedste af de testede. Se hele testen her.

Læs også:

Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor kan din stærke adgangskode være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere