Ekspert om angreb mod password-manager: Udstiller kæmpe risiko - men der er en løsning

Password-manageren Lastpass er blevet angrebet af hackere og må nu bede brugerne om at ændre master-adgangskode. Enkelt tiltag kan minimere risikoen for lignende problemer.

Password manageren Lastpass kæmper i disse dage med både sikkerheden og omdømmet, efter at hackere har kompromitteret tjenesten.

Det er naturligvis altid kritisk, når man som virksomhed bliver ramt af et angreb - men når man ligefrem lever af at opbevare brugernes mange adgangskoder til forskellige onlinetjenester, er mere end som så.

I angrebet mod Lastpass er blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' blevet kompromitteret.

Derfor bliver brugere, der logger ind fra en ny enhed eller IP-adresse, nu bedt om at verificere deres konto via email, og brugerne får også besked om at opdatere deres master password.

Det kan du læse mere om her: Skulle beskytte brugernes adgangskoder: Nu er password-manager selv under angreb.

Lastpass-sagen illustrerer på mange måder en udfordring med løsninger, der hjælper brugerne med at opbevare de mange adgangskoder, skriver Gartner-rådgiver John Wheeler i et blogindlæg.

"Denne specifikke virksomhed tilbyder kunder en cloud-baseret opbevaring af alle deres adgangskoder og et automatisk link til den tilhørende app for et hurtigt login. Det er en fantastisk løsning i forhold til en kæmpe sikkerheds-hovedpine."

"Men denne uges udmelding demonstrerede, at der er en alvorlige ulempe," skriver John Wheeler og uddyber:

"Mens passwordsikkerheds-firmaet sikkerhed kunne sige, at alle adgangskoder i 'bankboksen' var sikre, kunne den ikke sige det samme om master-adgangskoden, der bliver brugt til at få adgang til boksen for hver enkelt kunde."

"Virksomhedens løsning på problemet var at få hver enkelt kunde til at ændre deres master password. Det er ikke ikke en særlig betryggende besked for de kunder, der er ramt."

Her er løsningen
Selvom Lastpass har forklaret, at master-adgangskoderne naturligvis er krypterede, mener Gartner-rådgiveren altså, at vi her er vidne til et grundlæggende problem ved løsninger af denne type,

"Sikkerhedsløsninger som denne har et meget reelt potentiale for at skabe kæmpe risici i vores nye digitale verden," skriver han.

John Wheeler mener, at løsningen er ret åbenlys: To-faktor-validering.

"Mens firmaet bag password-sikkerheden tilbyder flerfaktor-autentificering, er det ikke et krav til brugerne. Efter denne uges udmelding er det måske en belsutning, der skal genovervejes." 

Computerworld har tidligere sat fokus på, hvordan man kan mindske de risici, der er forbundet med at anvende en password manager til at opbevare ens mange adgangskoder - læs anbefalingerne her.

Vores kolleger på det amerikanske Infoworld har i øvrigt netop testet en stribe populære password managers. Her ender netop Lastpass faktisk ud som den bedste af de testede. Se hele testen her.

Læs også:

Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor kan din stærke adgangskode være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.