Artikel top billede

Telia & Telenor udnævner administrerende direktør og topledelse for den nye telegigant

Opdateret: Den kommende danske telegigant, der opstår med fusionen af Telia og Telenor i Danmark, er allerede nu klar med topledelsen.

Fusionen af Telia og Telenor i Danmark er endnu ikke faldet på plads, men de to selskaber er allerede nu klar med en topledelse.

Norske Hilde Tonne fra Telenor-koncernens topledelse bliver administrerende direktør i det nye danske teleselskab.

Det meddeler Telia og Telenor i en pressemeddelelse. 

Hilde Tonne har været medlem af Telenor-koncernens topledelse siden 2007, og hun har stået i spidsen for industriel udvikling siden 2011, oplyses det. 

Telias administrerende direktør Søren Abildgaard og finansdirektør Dennis Kilian udnævnes samtidig til henholdsvis viceadministrerende direktør og finansdirektør. 

Dermed er det kommende selskabs topledelse på plads, allerede før selve fusionen er godkendt af myndighederne.

"Med deres evner, erfaring og ekspertise komplementerer de hinanden og udgør en meget stærk topledergruppe," udtaler TeliaSoneras executive vice president og head of Europe, Robert Andersson, om de tre nyudnævnte topchefer. 

"Hilde Tonne er en meget kompetent og erfaren leder, der har bevist, at hun kan drive forandring og udfordre status quo. Disse evner er afgørende, når man skal lægge to virksomheder sammen og skabe en ny, stærk og innovativ spiller, der har ambitioner om at udfordre det danske telemarked," siger Robert Andersson videre.

Begge selskaber vinder og taber

Dermed ligger det klart, at både Telia og Telenor vinder og taber noget på fusionen, hvis man ser på, hvordan topledelsen kommer til at tage sig ud.

Hilde Tonne kommer fra Telenor-koncernen og indtager nu posten som administrerende direktør i det nye selskab.

Til gengæld ser det ikke ud til, at der er blevet plads til Telenor Danmarks administrerende direktør, Jesper Hansen, der ellers tiltrådte for ganske få uger siden - læs mere om det her:

Ny direktør i Telenor Danmark har en klar plan - men en usikker fremtid

Søren Abildgaard, der hidtil har været administrerende direktør i Telia Danmark får en plads i ledelsen i det nye selskab - men altså ikke en ny CEO-post.

"Søren Abildgaard er udnævnt på baggrund af sin brancheindsigt, sin kommercielle forståelse og sin operationelle erfaring. Han har demonstreret, at han formår omstillingens kunst i en branche under hastig forandring, og han kan oversætte strategiske visioner til handling. Og på trods af svære tider har han skabt et miljø, hvor medarbejderne trives," udtaler Telenors executive vice president og head of Europe, Kjell-Morten Johnsen.

Dennis Kilian, også fra Telia, får ligeledes en plads i den nye ledelse. Han har været CFO i Telia Danmark siden marts 2013.

"Dennis Kilian er valgt på baggrund af sit faste greb om de finansielle discipliner, sin kommercielle forståelse og sine analytiske evner, hvilket har gjort ham til en vigtig drivkraft for forretningen. Han har spillet en aktiv rolle i at udvikle og definere den overordnede strategi for Telia Danmark, og han har sikret, at forretningsbeslutninger var baseret på sunde finansielle kriterier," siger Kjell-Morten Johnsen.

Mangler stadig at falde på plads

Det var den 3. december sidste år, at Telia og Telenor meddelte, at de to selskaber vil smelte sammen til ét i Danmark. 

Det nye selskab vil få en fælles kundebase på cirka 3,5 millioner kunder og bliver altså en ganske stor spiller på det danske marked, hvor det først og fremmest skal udfordre TDC.

Læs også: Telia & Telenor kan blive en bombe under TDC

Selskaberne har tilsammen en markedsandel på 40 procent af mobilmarkedet og en omsætning på mere end 9 milliarder danske kroner.

Selve fusionen er dog endnu ikke godkendt af myndighederne.

Teleselskabet 3 har blandt andet forlangt, at myndighederne kompenserer med konkurrenternes kunder, hvis Telia og Telenor fusionerer - læs om det her.

For nylig udtalte EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager, at hun frygter, at de mange fusioner af teleselskaber, der i øjeblikket finder sted i flere lande, kan reducere incitamenterne til innovation - uden at det budskab dog var rettet direkte mod Telia og Telenors fusion.

Man må da også antage, at de to selskaber føler sig overbeviste om, at fusionen bliver godkendt, når de allerede nu har udnævnt topledelsen for det nye selskab.

"Hilde Tonne, Søren Abildgaard og Dennis Kilian tiltræder deres nye stillinger, efter at EU Kommissionen har godkendt det fælles selskab, hvilket ventes at ske i anden halvdel af 2015," lyder det fra selskaberne.

Hilde Tonne begynder allerede 1. august som leder af en lille gruppe af medarbejdere fra TeliaSonera og Telenor, der med base i København forbereder fusionen af de to danske selskaber.

Læs også:

Ny direktør i Telenor Danmark har en klar plan - men en usikker fremtid

Mobilselskabet 3 vil have danske konkurrenters kunder efter fusion

Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun 3