Artikel top billede

Sikkerhedsmand finder 0-dagssårbarhed på Macs - og fortæller hackere om det

En 0-dagssårbarhed på Mac-computere er blevet offentliggjort på en blog, uden Apple har fået nys om sårbarheden. Bloggeren er indtil videre den eneste, der har en ordentlig sikkerhedslap til hullet.

I sidste måned offentliggjorde it-sikkerhedsmanden Stefan Esser oplysninger om en 0-dagssårbarhed i Apples OS X-operativsystem via en blog.

Det kontroversielle ved bloggen er, at Stefan Esser ikke først havde informeret Apple om sikkerhedshullet, så it-giganten havde en chance for at få 0-dagssårbarheden lappet i en ruf.

Nu er der så fundet exploit kits, der udnytter den offentliggjorte sårbarhed.

Det skriver Malwarebytes.

Kan overtage din Mac

Udnyttelsen af 0-dagssårbarheden foregår blandt andet ved, at en ondsindet hacker kan tiltuske sig adgang til at få brugsrettigheder på den inficerede Mac.

Det betyder, at vedkommende kan overtage Apple-computeren og dermed slette filer og ændre på computerindstillingerne blandt andre ting.

Malwarebytes rapporterer, at Apple sandsynligvis har kendt til sårbarheden i længere tid takket være en anden sikkerhedsmand, der kontaktet it-selskabet før, at Stefan Esser bloggede om sårbarheden.

Meldinger fra Apple går desuden på, at sårbarheden er fikset i det kommende operativsystem El Capitan, men det findes altså stadig det seneste Mac OS, der kaldes Yosemite.

Tjener selv penge på sårbarhed

En ikke helt ubetydelig krølle på historien er, at der ifølge Malwarebytes på nuværende tidspunkt ikke er nogen effektive måder at beskytte sig mod sikkerhedshullet på - udover at benytte sikkerhedsmanden Stefan Essers software.

Og du husker nok, at Steffan Esser er selvsamme mand, som offentligjorde viden om 0-dagssårbarheden ud til hele nettet inklusiv alverdens hackere uden at fortælle Apple om det.

"Dette introducerer nogle seriøse spørgsmål om etik og interessekonflikter," konstaterer Malwarebytes.

Det er for øvrigt anden gang på kort tid, at Apple er ramt af en sårbarhed på Mac-computere, da firmware-ormen Thunderstrike 2 for nyligt også møvede sig ind på Apple-styresystemet.

Ifølge PC Magazine blev Thunderstrike 2 delvist fikset i den seneste opdatering til Mac-folket, men der mangler endnu en endegyldig sikkerhedslap.  

Læs også: 
Apple klar med monster-opdateringer med 69 rettelser: Løser sikkerheds-problemer i iOS og OS X

Prøv Apples nye styresystemer: Her er iOS 9 og OS X El Capitan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere