Artikel top billede

Intel: Tre hoved-emner dominerer it-udviklingen i dag - og er umulige at komme uden om

Intel IDC, San Francisco: Udvikler du programmer, ideer eller hardware? Så er der ifølge Intels CEO, Brian Krzanich, tre hoved-temaer, som du ikke kan komme uden om.

Reportage: Udvikler du programmer, ideer eller hardware? Så er der, ifølge Intels CEO Brian Krzanich, tre antagelser om fremtiden, som du ikke kan komme uden om.

Det understregede Intel-bossen tirsdag morgen amerikansk tid, da han præsenterede flere tusinde udviklere for Intels fremtidsvisioner på udviklerkonferencen Intel Developer Forum i San Francisco.

De tre antagelser er en central del af Intels flerstrengede strategi.

For på den ene side knokler tusindvis af forskere løs med processor-generation efter processor-generation, så vores bærbare computere kan følge med softwaren uden at det hele går i stå og batteriet giver op efter 12 minutter.

På den anden side har Intel også tusindvis af udviklere i gang med alt fra frimærkestore computere til internet-of-things, dybdesansende 3D-kameraer og sikkerhedsstandarder som forankres på chipniveau. 

Og det er et sted, hvor Intels nære forhold til næsten samtlige andre it-firmaer og standardiseringsorganer gør, at chipgiganten har musklerne til at genopfinde sig selv over for udviklere og de såkaldte makers, - folk, som kombinerer hardware, software, sensorer og data med skøre, skæve og til tider ekstremt nyttige ideer.

Hardware skal kunne se, høre og føle

Det er derfor, det er værd at lytte efter, når Intels CEO, Brian Krzanich, fortæller, at fremtiden byder på sensification, smart and connected samt den såkaldte extension of you.

Sensification handler om, at vi forventer, at hardwaren i højere grad assisterer os i vores liv - og at assistancen ikke nødvendigvis altid kræver mus, tastatur eller touchskærm.

Krzanich gav på scenen selv eksemplet med stemmekommandoer, hvor kæden hopper af, når man trykker på flere knapper for at vække en enhed, for til sidst at bruge en stemmekommando.

Intel selv kalder selskabets egen løsning for Smart Sound Technologies og sammen med Microsofts digitale voice-assistent Cortana viste Intel, hvodan en pc vækkes fra dvale med enkelt stemmekommando (se videoen nedenfor, som viser hvordan det foregår)

Artiklen fortsætter inder videoen...

Ud over evnen til at lytte, er Intel fokuseret på at give enhederne omkring os øjne.

Seneste skud på den stamme er Realsense R200-kameraet, som både kan optage normale digitale fotos og video - og samtidig måle dybden i billedet.

Det er den slags teknologi, som lader droner navigere sikkert blandt objekter, og som samtidig lader en almindelig smartphone dublere som 3D-skanner, når behovet opstår. Den sidste del er i øvrigt et fælles projekt mellem Intel og Googles Project Tango.

Artiklen fortsætter under videoen...

Løsninger skal være smarte og forbundne

Anden del af Intels fremtidsvision er udstyr som ikke bare er forbundet, men også kan biddrage med feedback.

Byggestenen her er Intels processor kaldet Curie.

Curie kombinerer processorkraft med en seks-akset sensor, opladningsstyring, hukommelse og Bluetooth - alt sammen i en chip på størrelse med en fingernegl.

Med den størrelse kan processoren sidde i alt fra cykler til legetøj - og det er, som Intel-bossen sagde under sit foredrag, sådan, at ideerne begynder at opstå, når vi kommer ned i den størrelse..

Intel havde på scenen til den årlige udviklerkonference fyldt en BMX-cykel med sensorer, som i realtime viste publikum cyklens bevægelser og samtidig gav hipsteren bag styret realtime information om præcisionen i de tricks, han udførte.

Lidt tamt? Måske.

Forestil dig at kombinere de data med data fra pulsmåler og GPS på din mountainbike - så vil sensorer på cyklen give endnu mere feedback omkring bakker, hældninger, temperatur, tråd og kurver for til sidst at køre det alt sammen i ét motionsfeed.

Pointen er, at når computeren bliver lille og billig nok, så kommer den ind alle steder. Se bare på den snigende digitalisering af biler, som er sket de seneste fem-seks år.  

Det er også her, at Intel for alvor vil være med - og derfor der bliver satset på kits som Curie, som kan købes i sidste del af 2015 og leveres sammen med fire software kits, for at sikre nemt adgang til det nye legetøj for udviklerne.

Løsninger skal være en forlængelse af brugeren

Intels tredje bud er, at løsninger skal skabes så de fungerer i umiddelbar forlængelse af brugeren - enten som wearables eller via udstyr som mobiltelefonen, som i dag nærmest er limet fast til de flestes hænder.

Her demonstrerede Intel at sikkerheds-armbånd, som låser ens computer op når man nærmer sig - og låser den når man gå mere end et par meter væk.

Det samme sker i øvrigt også, hvis uret bliver taget af håndleddet.

Læs også: Amerikanske atomraketter banede vejen for din pc-processor - nu truer telefonerne Intel