Artikel top billede

Hackere slog til via Outlook Web App: Kunne snage i følsomme data i månedsvis

Webadgangen til Microsofts Outlook blev udnyttet af it-kriminelle, der opsnappede virksomhedens adgangskoder og kunne snuse rundt i flere måneder uden at blive opdaget.

Microsofts Outlook Web App (OWA), der gør det muligt at tilgå Outlook fra en browser, er blevet udnyttet på det groveste af hackere.

Det skriver det amerikanske sikkerhedsfirma Cybereason i en analyse (PDF) af en Advanced Persistent Attack-metode, der retter sig mod Microsofts populære OWA.

Cybereason tager udgangspunkt i et konkret tilfælde, hvor en af virksomhedens kunder opdagede, at noget var på færde i it-miljøet:

"I dette tilfælde fik hackere fodfæste i et meget strategisk aktiv: OWA-serveren. OWA kræver næsten per definition af organisationer, at de definerer relativt lette restriktioner, og i dette tilfælde var OWA konfigureret på en måde, der gav adgang til serveren fra internettet," forklarer Cybereason.

"Dette gav hackerne mulighed for at etablere vedblivende kontrol over hele organisationens miljø i en periode på flere måneder uden at blive opdaget."

Cybereason forklarer, at angrebet fandt sted ved, at ondsindet kode blev installeret på OWA-serveren. 

Fik oplysningerne i klar tekst

Med koden på serveren kunne hackerne begynde at opsnappe blandt andet login-oplysninger fra en lang række brugere, der så siden kunne anvendes i det videre forsøg på at stjæle data uden at blive opdaget.

"... fordi OWA-autentificeringen er baseret på domæne-loginoplysninger, bliver den, der opnår adgang til OWA-serveren, ejer af hele organisationens domæne-logins."

Hackerne installerede filen OWAAUTH.dll, som OWA brugte som en del af login-mekanismen, forklarer Cybereason, der videre kan fortælle, at hackerne også installerede et ISAPI-filter på ISS-serveren.

"Dette gjorde hackerne i stand til at få alle forespørgsler i klar tekst efter SSL/TLS dekryptering."

Cybereason påpeger, at mens de fleste sikkerhedsfolk forstår, hvor følsomme data på A/D-serveren er, så skal man være opmærksom på, at en OWA-server kan indeholde præcis de samme følsomme data.

Det fremgår ikke af Cybereasons rapport, hvor alvorlig truslen mod OWA generelt er - selvom det konkrete angreb altså i sig selv var ganske alvorligt for den ramte virksomhed.

Læs også:

Slut med at vedhæfte filer til emails: Her er Microsofts nye løsning

Microsoft er på vej med den næste Exchange-server: Her er de store nyheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere