Artikel top billede

Hackere slog til via Outlook Web App: Kunne snage i følsomme data i månedsvis

Webadgangen til Microsofts Outlook blev udnyttet af it-kriminelle, der opsnappede virksomhedens adgangskoder og kunne snuse rundt i flere måneder uden at blive opdaget.

Microsofts Outlook Web App (OWA), der gør det muligt at tilgå Outlook fra en browser, er blevet udnyttet på det groveste af hackere.

Det skriver det amerikanske sikkerhedsfirma Cybereason i en analyse (PDF) af en Advanced Persistent Attack-metode, der retter sig mod Microsofts populære OWA.

Cybereason tager udgangspunkt i et konkret tilfælde, hvor en af virksomhedens kunder opdagede, at noget var på færde i it-miljøet:

"I dette tilfælde fik hackere fodfæste i et meget strategisk aktiv: OWA-serveren. OWA kræver næsten per definition af organisationer, at de definerer relativt lette restriktioner, og i dette tilfælde var OWA konfigureret på en måde, der gav adgang til serveren fra internettet," forklarer Cybereason.

"Dette gav hackerne mulighed for at etablere vedblivende kontrol over hele organisationens miljø i en periode på flere måneder uden at blive opdaget."

Cybereason forklarer, at angrebet fandt sted ved, at ondsindet kode blev installeret på OWA-serveren. 

Fik oplysningerne i klar tekst

Med koden på serveren kunne hackerne begynde at opsnappe blandt andet login-oplysninger fra en lang række brugere, der så siden kunne anvendes i det videre forsøg på at stjæle data uden at blive opdaget.

"... fordi OWA-autentificeringen er baseret på domæne-loginoplysninger, bliver den, der opnår adgang til OWA-serveren, ejer af hele organisationens domæne-logins."

Hackerne installerede filen OWAAUTH.dll, som OWA brugte som en del af login-mekanismen, forklarer Cybereason, der videre kan fortælle, at hackerne også installerede et ISAPI-filter på ISS-serveren.

"Dette gjorde hackerne i stand til at få alle forespørgsler i klar tekst efter SSL/TLS dekryptering."

Cybereason påpeger, at mens de fleste sikkerhedsfolk forstår, hvor følsomme data på A/D-serveren er, så skal man være opmærksom på, at en OWA-server kan indeholde præcis de samme følsomme data.

Det fremgår ikke af Cybereasons rapport, hvor alvorlig truslen mod OWA generelt er - selvom det konkrete angreb altså i sig selv var ganske alvorligt for den ramte virksomhed.

Læs også:

Slut med at vedhæfte filer til emails: Her er Microsofts nye løsning

Microsoft er på vej med den næste Exchange-server: Her er de store nyheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.